Oskyldiga har blivit dömda för rattfylla för att ett mätinstrument hos polisen visat fel. Rikspolisstyrelsen har stoppat användningen av instrumentet och fullt jobb pågår att hitta alla personer som blivit felaktigt dömda. Kanon - allt kan bli fel. Det viktiga är att det rättas till.
Men det bästa och det positivt uppseendeväckande är att åklagarmyndigheten säger att inga åtalsbeslut får fattas innan det hela är uppklarat. Brotts- och misstankeregistret måste också gallras så att ingen oskyldig finns i polisens register.
Det är skillnad det mot Kronofogdens register. Jag tänker främst på Fugelsang nu som det drevs en omfattande rättslig process emot (vad kostade inte den?) på grund av trängselskatt på 20 kronor eller vad det handlade om från början. Det finns fler exempel. Det registret kommer man inte ur ens om det är uppenbart att man blivit felaktigt inlagd. Hur kan det komma sig? Två myndighetsregister och så olika. Säkert gäller olika lagar och regler. Men de kanske skulle enas de där reglerna. Visst var Anders Borg på väg mot en sådan lösning?
Som det ser ut idag verkar det vara en betydligt allvarligare förseelse att råka hamna i Kronofogdens register för en obetald trängselskatt som man kanske inte ens skulle betala. En student hamnade i registret helt oförskyllt men blev kvar på grund av att CSNs jurist enligt utsago i TV utan att blinka sa att man måste pröva fallet, trots att han var överens om att tjejen var oskyldigt införd i registret. Är det smartare människor som hanterar misstanke- och brottsregistret kanske? Eller vad handlar det om?
(intressant)
(SvD)
(Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om fugelsang,politik, samhälle, avlyssning, polisen, kronofogden, anders borg, moderaterna, fp, alliansen, integritet, regeringen,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar