Rosetta och jag delar uppfattning vad gäller modern teknik. Den är här för att stanna.
Om man talar med den yngre generationen så tycker de att det är fullständigt självklart.
Men hur står det till egentligen? Jag citerar Rosetta nedan:
"Regeringen har inte fattat det - Det är helt uppenbart. Taskig bevisning + taskig rättssäkerhet + taskig rättvisa + taskig stil är inte lika med jättebra förslag. Det är lika med en katastrof på flera olika plan.
Det betyder att regeringen:
a. inte alls fattar galoppen
b. inte är intresserade av att fatta den
c. slår dövörat till när experterna uttalar sig
d. istället låter sig påverkas av privata intressen
e. sätter medborgarnas rättssäkerhet på spel för att Jon Bon Jovi ska få 50 öre när någon lyssnar på “Living on a Prayer”
Jag förstår om Bon Jovi vill ha sina 50 öre, men till vilket pris? (Inget ont om Jon Bon Jovi, han fick bara agera exempel)" (skrev alltså Rosetta)
Jag borde om man använder ålder som en variabel tillhöra dem som inte fattar det här, även på grund av mitt kön ty kvinnor begriper sig int epå teknik. Det kanske jag inte gör heller men jag gillar den.
Har man tillbringat livet inom IT-branschen på olika sätt sedan tidigt 80-tal och både deltagit i och varit med om utvecklingen, alltifrån handjagade skrivmaskiner och 78-varvare till dagens digitala distributionssätt och de nya produkter och användningsområden det medfört så finns det ingen återvändo. Ny teknik gäller och det förändrar vårt sätt att leva. På alla plan.
Däremot så träffar man ofta på jämnåriga som ser ut som fiskmåsar när man berättar om hur det är att blogga till exempel och yngre som undrar hur tant kan förstå det där. Vi befinner oss mitt i en generationväxling som inte har med ålder att göra utan mer med hur benägen man är till förändring och anpassning. Det handlar om personer som inte kan öppna pdf-filer och det handlar om de som har hela livet digitalt i en lite manick stor som en plånbok. Klart att de inte talar samma språk.
Vem har tolkningsföreträdet kan man undra när det verkar som om gamla regler som inte fungerar ska gälla bara för att de finns. Lagar som man redan i förväg vet/borde veta inte fungerar i andra länder ska naturligtvis inte stiftas här. I Finland har man försökt med en fildelningslag liknande den man nu vill införa i Sverige. Den har misslyckats och fildelningen pågår precis som förut men med mer sofistikerade metoder. De enda som åker dit blir de oskyldiga som inte har kunskap och förståelse för hur tekniken fungerar. Fulingarna smiter igenom och det är där de stora och fulaste fiskarna finns.
Jag hörde på radion en kvinnlig artist berätta om sitt möte med Kina. Hon erbjöds att delta i ett radioprogram och skulle få dela ut sina skivor där men var orolig över att de exemplar hon hade med sig inte skulle räcka. - No problem, we copy... svarade programledaren. I Kina alltså. Här pratar vi inte om hundra kopior precis. Det ger lite perspektiv, eller hur?
Mitt i all denna turbulens kring fildelning finns modern teknik, beslutsfattare som inte vill förstå den och så de oskyldiga som nu kan bli drabbade, den personliga integriteten som inte borde få röras, upphovsrättsmännen/kvinnorna som vill ha betalt, en industri som har stora ekonomiska intressen och kraft för en rejäl lobbyingverksamhet. Så finns också en tekniskt intresserad bloggosfär som gör allt som går för att försöka öppna ögonen på och utbilda de som fattar besluten på sina grundvärderingar utan att ha hängt med i den snabba utvecklingen. Det är lite skrämmande att det inte slår igenom, men å andra sidan lite har det väl hjälpt för vi slipper Renforsutredningens alla förslag.
Tänk om någon skulle ta ett helhetsgrepp i stället och ställa frågan - Vad betyder den tekniska utvecklingen? Vad får den för konsekvenser för samhället ur ett helhetsperspektiv? Just nu håller vi mest på med detaljerna och försöker laga lapptäcket som blir fult i första tvätten om man sätter dit en lapp som färgar. Visst pågår diskussionerna, men hur når man ut med resultaten av dem? Vi vill väl ha ett modernt samhälle som hänger med? Någonstans måste vi bestämma oss för vilken fråga som ska ligga överst på hyllan. För min del är valet lätt och det är att skydda den personliga integriteten.
intressant
(SvD)
personlig integritet
Fler skriver: Karl Sigfrid modern moderat riksdagsman som förstår och måste kämpa och gör det. Många har bloggat om detta nu och mycket har skrivits tidigare. Johanna har synpunkter, Claes Crantz menar att alliansen säljer ut svenska folket, så här skriver Emma. och har ytterligare synpunkter på politik här. Om sveket mot fildelarna skriver Christian Engström.Uppdatering: Ny Teknik, IDG, IDG, SvD, Basic Personligt, Pär Ström, Mina Moderata Karameller, Claes Krantz, Peps, TV4, Ny Teknik, Sydsvenskan, Ekonominyheterna, Jinge, Roland Orre, Styrka 10. Hos Svensson finns en intressant kommentar i det här inlägget skrivet av Otto som beskriver artistens ekonomiska vardag. Tänkvärt det också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar