onsdag 16 april 2008

Artisterna körs över...

Ifpi har missat en väsentlighet i sin iver att sätta dit Pirate Bay och fildelarna. En av de inblandade artisterna hoppar nämligen av, eftersom han inte vill figurera i det här sammanhanget. Max Peezays (Tom Piha) äger själv rättigheterna till sin musik och är för fri fildelning. På senare tid har vi sett flera artister och författare som tycker att det är OK att använda modern teknik för att distribuera musik.

I SvD ställs den intressanta frågan om inte rättighetsorganisationen inte borde känna till vem som äger rättigheterna till de verk man säger sig företräda. Det tycker man förstås, men det har missats här.

" I Max Peezays låttexter framgår rätt tydligt att han är för fri fildelning, lyssnar ni inte på artisterna ni företräder?

– Inte alla, det hinner vi tyvärr inte, säger Lars Gustafsson." (SvD)

Inte alla!!! Hur seriöst är det här egentligen??? Man blir inte jätteimponerad precis. Det finns en fartblindhet i det här som är mycket obehaglig, det verkar som om skygglapparna är på. Som Emma skriver - det gäller att veta vem man företräder. Kanske rent av fråga dem också, vad de tycker. För alla kakor är inte ifpi:s som Christian E så träffande skriver. Det tappas i trovärdighet får man nog lov att säga.

Var finns den parallella diskussionen - om hur modern teknik kan användas för att utveckla nya affärsidéer? Den finns naturligtvis, men den kommer helt i skymundan på grund av att ifpi och andra vill kriminalisera sina egna kunder.

Det finns dock flera artister som är för fildelning av både böcker och musik, det finns de som ser möjligheter med fildelningen. Kom igen nu och skrik lite ni också så att vi inte fastnar i den här kriminaliseringsdiskussionen där vem som helst, skyldig eller oskyldig kan bli inblandad. Tom Pihas i sin tur tycker att det är OK med fildelning för privat bruk och har inställningen att ju fler som lyssnar desto fler kommer till konserter och spelningar där han tjänar pengar. En modernt tänkande artist alltså.

Vi sitter verkligen fast i gamla strukturer här och det har vare sig med ålder eller politisk inriktning att göra.

Andra intressanta kommenterar: IDG, Sydsvenskan, Opassande, Rosetta Sten, Anders Dahlberg, Claes Johansson, jj.n, Johanna Nylander, , , , , , , ,

(SvD)

(DN)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju lustigt att man vänder sej mot PirateBay, som ändå bara är en sökmotor, när man inte riktigt kommer åt själva fildelarna. Det är ju som att väcka åtal mot Telia som har en massa förbrytare och deras telefonnummer med i telefonkatalogen. Kasst!

Anonym sa...

Varför skall de behöva lyssna på artisternas musik, som i praktiken inte säger någonting om dess ståndpunkt i ärendet piratkopiering.

Men vad som är mycket dåligt är att dem inte blivit informerade över telefon innan de tog med dom.

Men helt ärligt tror jag att killen tycker det är bra, han får ju synas, han får sin stund i rampljuset.