tisdag 15 april 2008

Namnpublicering av presumtiva brottslingar...

Vissa anser att man ska publicera namn på misstänkta brottslingar. Varför det? De är kanske inte ens brottslingar.

Inte minst i samband med lilla Englas tragiska öde i åminne har vi sett hur tufft det blir i kommentarerna. Karin Thunbergs beslut att helt enkelt stänga av kommentarer till sin artikel visar hur det parallellt med rättsväsendet kan uppstå de mest häpnadsväckande uttryck mot personer som man antar är brottslingar och det innan de ens är dömda.

Vi hade tidigare ett fall med några unga grabbar som utpekades för att vara våldtäktsmän. Deras personuppgifter med bilder och adresser for runt i en pdf-fil med uppmaningen att spridas. Vissa valde att publicera den, här gjordes det inte. Dock så kom det till kännedom att den ena killes föräldrar och barndomshem blev utsatta för allmän förstörelse. Det är oerhört illa och rimmar inte alls med att skydda omgivningen från själva brottslingen. Snarare uppstod det plötsligt flera brottslingar och brottsoffer.

Det kan inte vara rätt att media och allmänhet ska ersätta rättsväsendet. Det känns obehagligt att tänka så. Det fanns ett annat exempel på en misstänkt pedofil i England som blev hårt utsatt av allmänheten och detta ledde till att han tog sitt liv. Men det visade sig att han var helt oskyldig men dessvärre hade han ingen glädje av den domen eftersom han inte levde när den föll.

Man ska vara försiktig med publicering av namn. I alla fall innan man vet om vederbörande är skyldig eller ej. Min mening i alla fall - det finns många parametrar att ta hänsyn till här.

(Aftonbladet)
(SvD)

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

varfor denna hysteriska radsla att nagon oskyldig stackare ska bli uthangd som pedofil? Visst, det kommer nog att handa, och inte ar det kul for den oskyldigt drabbade - MEN om det i det stora hela forhindrar att barn utnyttjas, ar det inte vart priset??
Varfor denna ackliga sympati for misstankta pedofiler? "stackarn, han kanske ar oskyldig?"
Allt har sitt pris, och vidriga brott som dessa masste forhindras till varje pris - aven om det kostar en och annan oskyldigs heder. Det ar det vart, eller hur?
Kan det handa att du eller Jag blir oskyldigt uthangda? Ja, visst. MEN om det forhindrar att oskyldiga barn valdtas och mordas av pedofiler kanske det ar vart det, eller hur?
Sluta sympatisera med misstankta pedofiler, sexual-brotslingar, potentiella mordare, osv. och tank pa brottsoffret istallet. Nagot svenskar ar mycket daliga pa.

Mary X Jensen sa...

Jag sympatiserar med oskyldiga...

Anonym sa...

d står på aftonbladet att invandrare pekas ut för såna här brott. stämmer ej. det är bara svenska horungar som gör nått sånt här. och det har alltid BARA varit svenskar som håller på med den här typen av brott. så säg mig... vad e värst?? att en invandrare rånar en bank eller att en svensk dödar en ung tjej? svenskar har ett problem som invandrare inte har och det är sjävförtroende.

Anonym sa...

Nej, det är inte värt priset. Nästa gång är det du som blir drabbad.