tisdag 15 april 2008

Det gäller att besinna sig...

Karin Thunberg skriver klokt idag om att vi inte får göra det udda till det normala. Det gäller vår rädsla för att det som hände Engla nu är något som är vanligt - det är inte det. De allra flesta barn kommer inte till skada.

Men å andra sidan hur lätt är det inte när media piskar upp stämningen att falla till föga och se presumtiva mördare och våldtäktsmän i varenda karl man inte känner igen. Hur orättvist är det inte mot männen som för det mesta är helt vanliga hyggliga människor de också.

Samtidigt så var jag på besök i en skola igår och fick höra rektorn berätta att de haft två incidenter med herrar som lockat barnen. Den ene var en ofarlig senil gammal man som helt enkelt gillade att ge barn godsaker. Utan någon annan avsikt, men hur kan man bedöma det. Honom kom man till rätta med genom att han var känd i området och kunde tas omhand av sina anhöriga. Men den andre personen svepte runt i sin bil och viskade till barnen. Mycket obehagligt och polisen fick ta hand om honom.

Det gäller att se upp och vara vaksam hela tiden och det är svårt att veta var gränsen går för att man ska bli helt isolerad av rädsla för att något ska hända varje gång man går utanför dörren. Den som man int ehller vågar öppna när man är ensam hemma på grund av att de rån i hemmet man läser om mest varje dag.

Skräck är verkligen handlingsförlamande och det räcker dessvärre inte alltid att tänka på att det för det mesta inte är farligt att leva. Men hur bygger man in trygghet i ett samhälle som vårt? Den politiker som lyckas med en sån lösning skulle få alla poäng.

Kanske att media skulle fundera mer på detta i sitt rapporterande...

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr ser vi samma utveckling som i USA. Jag har bara väntat på detta.
Barn kan definitivt inte längre röra sig fritt i USA.

Kalifornies invånares svar på ett liknande fall (Polly Klaas) med en återfallsförbrytare var att i en folkomröstning införa
"Three strikes your out" - lagen.

Anonym sa...

Har man ett samhälle som bygger på demokrati och där de enda som är betjänta av demokratin är de som inte kan, inte vill eller aldrig kommer att sköta sig.
Tja för mig är inte demokrati det självklara valet längre, i alla fall bör demokratins utformning ses över.