Vallöften är till för att hållas. Det har inte varit det genomgående temat precis. Tyvärr, och det brukar dessvärre inte spela någon roll vilket parti som ger löftena, men det är som väljare man går på dem och gör sina val. Varje gång.
Fastighetsskatten är ett sånt där löfte som möjligen till slut blev en tummetott utifrån en utlovad kostym. Det är inte så himla bra. Vi var många som tyckte att det var en av de riktigt viktiga frågorna och i vår kommun gick hela alliansen samman och körde på temat med egna kampanjer. Besvikelsen lät inte vänta på sig när vi insåg att det här löftet var ett tomt sådant, men det kom en kompromiss. Som kanske inte blev helt lyckad vad det verkar.
Vissa fastighetsägare "tjänar" upp till 160.000 kronor om året kan man läsa i tidningen. Vadå tjänar undrar jag. De slipper betala snarare. Frågan som ska ställas i det sammanhanget är om det överhuvudtaget är rimligt att betala 160.000 kronor i skatt för en bostad? Bostäder ska inte vara skatteobjekt så länge man bor i dem enligt min mening.
Det är uppenbart att regeringen bör få en bakläxa här. Finansministern verkar kunna sin nationalekonomi men vad väljarna tycker om ministerns politiska fingertoppskänsla tycks inte beröra honom. Det är synd och något man dessvärre kan få betala för senare. Det finns många villaägare i Sverige och de har synpunkter på det här. Det blev inte så bra det här...
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, fastighetsskatt, regeringen, alliansen, anders borg, moderaterna, regeringen. samhälle
1 kommentar:
Självklart skulle fastighetsskatten ha tagits bort med omedelbar verkan redan hösten 2006! Blotta tanken på att ett innehav> av något skall beskattas är ju så sjukt att endast outbildade gråsossar, med utsikter om framtida mångmiljonförtjänster, skulle kunna tänka blotta tanken.
Att man beskattas med över 50% vid hederligt lönearbete, medan man (tidigare) bara beskattas med 20% (numera 30% tror jag) när man gör miljonvinster på att spekulera i medborgarnas boende, är ju så långt ifrån den ursprungliga socialistiska ideologin, att man på goda grunder kan anta att 30-talets socialdemokrater numera roterar i sina gravar.
Med en rimlig stämpelavgift (12% i Belgien till exempel) och en dito spekulationsskatt hade man kunnat hålla nere de galopperande fastighetspriserna, och dessutom fått till en beskattning som de flesta kan acceptera: när man gör miljonvinsterna får man skatta för dem, när man bara bor i hemmet så finns det inget att beskatta.
Skicka en kommentar