tisdag 29 april 2008

Not invented here - NIH

Är polisen dålig på att lyssna på tipsare? Enligt egen erfarenhet är det så, men det kanske är värre på vischan, jag vet inte.

Men blir man klappad på huvudet och de säger, lilla gumman du behöver nog inte vara orolig. Vi slänger den här svarta luvjackan som du hittade långt inne på din tomt precis vid källarfönstret för du vill väl inte ha den. Det där nedtrampade hålet och kraschen du hörde var nog bara inbillning trots allt.

När grannen natten därpå har påhälsning och ungdomsgänget på sina EU-moppar gjort livet till ett helvete för den som vill sova blir man irriterad och undrar vart man ska vända sig egentligen när man ser något som inte verkar helt OK. Många vet vilka de här ungdomarna är men det finns inte tillräckligt bevis för att sätta dit dem enligt utsago.

Tänk om det var någon av dem som ägde jackan som låg på min tomt? Tänk om det var någon av dem som kraschade genom hålet och blev skraj och stack iväg snabbt och tappade jackan?

Numera ligger det ekostopp (hagtornshäck) utanför mina källarfönster. Tyck att det är tokigt, men trampar man på dem gör det ont och man kanske kan tänka sig lite för, allt enligt den klassiska betingningsteorin. Hur som helst måste dessa otäcka kvistar förvaras någonstans.

Det blir en slags skydda sig självmetod, ty att ringa till polisen för att bli förlöjligad låter man allt bli. Det är dags för en attitydförändring hos polisen - om det bara är lokalt så kanske man kan börja här? Men intresset för att lyssna är inte så stort, i alla fall inte hos den konstapel som jobbar här. Att försöka få kontakt med den lokala polisen är heller ingen barnlek precis. Har själv försökt få igång "Operation Grannsamverkan" här på min gata med anledning av olika incidenter i närheten.

Har ringt polisen två gånger och fått följande svar - "Hon som har hand om´et är inte här", "Kan du komma tillbaka vi har rast nu". Det känns inte särskilt seriöst faktiskt. Trots allt så har det hänt här på gatan att ett gäng gangstrar gått in på grannens tomt och börjat plocka ut deras utemöbler från terassen. Någon såg det och vaktbolaget på orten kunde stoppa det hela. Det finns skäl till att vi som grannar hjälps åt att hålla lite koll åt varandra och polisen uppmuntrar till detta i sina informationskampanjer.Men vad hjälper det om polisen på orten är helt ointresserad - organisationsproblem, eller kafferast. Vem vet?

Som parentes här så förstår jag att det finns problem att hålla reda på allt, men det finns ju databaser!!! Såna som man annars så gärna använder till allt möjligt.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: