måndag 28 april 2008

Frihet för vem... till vilket pris...

Vi är verkligen skraja och blir uppskrämda mest hela tiden. Inte bara av otäcka personer på tåg och gångvägar när det är mörkt utan också för att pensionärer blir rånade i sina hem. Men mest uppskrämda blir vi dock av risken för terrordåd. Tycker att Anna Troberg har ett intressant inlägg om detta på sin blogg idag.

"Här hemma i Sverige vill regeringen att FRA ska få tillstånd att avlyssna all internettrafik som passerar Sveriges gränser (kort sagt i princip all internettrafik). Säpo kräver längre lagring av teletrafiken. Beatrice Ask tycker att privata företag kan sköta polisens jobb och när polisen väl tar hand om det visar det sig att de i vilket fall står på privata företags lönelista."

Samhället vill naturligtvis "skydda" oss från det onda - (den som tror det räcker upp en hand). Det kan få helt andra konsekvenser, för det är inte självklart att vi vill bli beskyddade.

På den här bloggen finns det uppräknat en hel drös med olika metoder som kan "skydda" oss mot både varandra, mot terror och andra otäcka saker. Samtidigt finns där en bra genomgång av vilka lagförslag som ligger. Pär Ström ska ha beröm för detta.

(Pär du vet att jag retas ibland, men nu är jag seriös. Det är intressant och bra det som finns att läsa på Storebrorkanseossbloggen).

Blogge Bloggelito tipsade om att boken 1984 får att ladda ner som Pdf här. Det är en bok som är intressant att läsa igen och igen. Sanningsministeriet har redan överträffat sin diktversion på flera sätt. Men var det så vi ville ha det? Inte jag i alla fall.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett skrämmande exempel på signalspaning i praktiken kommer från Tyskland, där en tysk journalists korrespondens med en afghansk minister lästes under ett halvår.

Trots att den tyska lagstiftningen är glasklar vad gäller spaning mot journalister och tyska medborgare, så kunde detta lagbrott ske. Det var inte heller första gången.

Osökt börjar man fundera på FRA. Det finns ingenting i den svenska lagtexten om restriktioner för spaning mot svenska medborgare. Tvärtom sägs uttryckligen att spaningen får riktas mot personer inom landet. Däremot står det att material som faller inom ramen för meddelarskyddet omedelbart ska förstöras. Jo,jo... tjena!

Din vän sa...

Jag är rätt glad om det finns övervakningskameror. För då kan tjuvarna som rånade mig på hela lönen identifieras.
RS
kulturbloggen.com

Mary X Jensen sa...

Men det är väl lite skillnad på en kamera vid uttagsautomaten mot att bli avlyssnad på allt du gör via internet och din telefon...

För övrigt så hade du extrem otur. Det är sånt man bara läser om det där. Men nu vet man, stackars dig.