tisdag 29 april 2008

Ungarna är helt enkelt ouppfostrade...

Våld mot lärare i skolan är hemskt. Våld mot kamrater är hemskt, våld mot vem som helst är hemskt. Någonstans brister det. Det är i uppfostran om jag får tycka.

Kanske att barnen uppfostrat varandra på dagis och saknaden av förebilder har varit för stor? Får man vara så kontroversiell och gammalmodig? Tar mig dock den friheten nu. Ungar ska veta när de kommer till skolan hur man uppför sig. Så egentligen kanske det borde vara så att det är just uppförandekoder och social kompetens som skall läras ut i förskolan och vara det tydligaste målet där? Skolämnena kan vänta till skolan börjar.

För det är väl ganska uppenbart att det är den sociala kompetensen som sviktar, ungarna vet inte hur man ska uppföra sig utan testar gränserna oavbrutet, slutkörda lärare orkar inte till slut och ger sig av till lärarrummet. Det är inte så svårt att förstå, men någonstans så gäller det för oss vuxna att ta tillbaka initiativet, det är faktiskt vi som har tolkningsföreträde i ordningsfrågorna. Vänlig och bestämd hand alltså och anpassad efter omständigheterna. En del ungar behöver fastare hand än andra och då ska de få det också. En fast hand betyder inte att man ger dem stryk, kanske mer uppmärksamhet bara?

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: