måndag 28 april 2008

Tappade omdömen...

Varför tappar vissa män (Pär Ström du må förlåta mig nu...) fullständigt omdömet och sätter hela sin karriär, sitt liv och sina relationer på spel. Tänker bland annat på plastikkirurgen i Malmö som då var i påhittigaste laget när han skulle förklara hur det ena och det andra hade hänt. Det finns flera exempel, tyvärr. Är det någon gen som driver männsikor att testa gränser. Som regel har väl vuxna människor koll på de gränserna, men inte alltid vad det verkar.

Vi var ett gäng som i lördags just diskuterade generalmajoren och hans möjligheter att behålla jobbet efter alla snedsteg han har lyckats få till. Det var några som trodde att han skulle klara sig och några andra som hoppades att han skulle få sparken, eftersom vi tyckte att han gjort bort sig tillräckligt och att det krävs trots allt en hel del av självdisciplin och gott omdöme och ansvarskänsla vad gäller hela livsstilen om man ska ha en hög position i statsapparaten. Att misshandla sin fru, slarva med hemliga handlingar kan inte vara OK för en generalmajor.

Någonstans måste gränsen gå för när det får vara nog och den gränsen är satt i det här fallet nu och det känns riktigt att ALLA får ta sitt ansvar och göra rätt för sig. Det bör påpekas att det här handlar om vuxna svenska män - inte förtappade yngre personer med svenskt medborgarskap. Det finns alla sorter överallt. Uppdatering: Jag fick en kommentar nedan som menar att man ska ha en chans till och att alla kan tappa omdömet under vissa situationer. Det är självklart så. Men det säger inte att man inte måste ta konsekvenserna. Ibland blir de lite olyckliga.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det handlar inte enbart om ett dåligt omdöme som i princip kan drabba vem som helst under olyckliga omständigheter. Det allvarliga är att "samhället" läs media förutom de formella meriterna även kräver en etik på fritiden som få andra kan leva upp till. Att officeren trots avtjänat straff dessutom får lämna sitt jobb innebär att vi i Sverige tillåter dubbelbestraffning och som i många fall innebär livtstidsstraff vilket jag tycker är upprörande. Vi håller allt mer på att ta efter den amerikanska hycklande livsstilen där alla "offentliga" personer leende visar upp sina lyckliga heterosexuella familjer och gör kometkarriär inom näringsliv och politik. Samtidigt är det full beläggning hos alla psykiatriker och Valium etc är storsäljare. Nej, bevare mig för en sådan samhällsutveckling. Som det heter i ordspråket "hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete". Den som är utan skuld får kasta den första stenen.

Mary X Jensen sa...

Jag håller inte alls med dig om detta Monica. Jag tycker att det finns olika grader i eländet.

Är man som i det här fallet hög officer och inte kan hålla ordning på exempelvis hemliga papper, då har man fel jobb och bör göra något annat där detta inte är viktigt.

Har man en karaktär som gör att man inte kan låta bli att slå exempelvis sin fru eller någon annan så visar det på en viss olämplighet för vissa typer av arbetsuppgifter. Exempelvis att ha mycket ansvar för andra människor.

Sen må det vara så att vi alla gör olämpliga saker ibland på grund av olika skäl. Men dessvärre så måste man som vuxen ta konsekvenserna av det också. Otur eller ej. Däremot kan man ta emot stöd och hjälp för att förändra sig, men det betyder inte att allt annat ska vara oförändrat. Hur som helst så kan inte andra människor betala kostnaden för att man själv inte mår bra eller vad det nu kan vara.

Förlåta ska man göra, men inte ha överseende och översläta allt som sker.

Du kan väl ändå inte tycka att det är helt OK att en person som inte klarar av sitt ansvar ska ha det kvar. Flera chanser ska man dock få. Absolut.

Anonym sa...

Att prata om etik på fritiden förvånar mig, etik och moral är väl ingenting man kopplar av och på, det är i alla fall för mig, något man lever med. Tanken att man inte skulle kunna förlora jobbet på grund av domar är skrämmande, i extremfall kan man tänka sig en dömd pedofil som jobbar på dagis. På en så hög post är man inte bara en anställd, man är också ett ansikte utåt och en tongivare för den verksamhet man jobbar inom. Med en högre post och lön kommer också ett ökat ansvar, på flera olika plan.


Parallellen till "den amerikanska hycklande livsstilen" tycker jag är svag, denna dommen relaterar väl inte till detta. Den illusionen bottnar snarare, anser jag, i ett samhälle som är trångsynt vad det gäller könsroller och familjebildning.

Unknown sa...

Att vara chef, generalmajor inraknat, innebar ett ansvar och att man har fatt fortroendet att kunna hantera det ansvaret. Om man suttit inne for wife beating tycker i alla fall jag att det fortroendet ar som bortblast.

MvH
Carl-Mikael A. Teglund
www.tegis.wordpress.com

Jinge sa...

Kul att du anknyter just till Pär Ström.

Viktigt dessutom...

Mary X Jensen sa...

Jag retas lite med Pär Ström - jag tror att han vet det ;-). Han har nog lite humor ska de se Jinge...

Anonym sa...

Klart han ska sparkas! Om två ministrar fick avgå på grund av obetald Tv-licens så får nog den gamle hustrumisshandlande-felhanterar-generalmajoren räkna med att sparkas.

Han förtjänar inte en andra chans, inte i samma försvarsmakt som mig iaf.

Anonym sa...

Hej, han kan väl ta ett städjobb. Tack vare nya borgerliga regeringen som han förmodligen har röstat fram så är det ju relativt lukrativt med sk "hushållsnära tjänster".