lördag 12 april 2008

Marknaden styr...

Debatten om fildelningsproblematiken fortgår och vi får hoppas att det hjälper, att någon läser och försöker bredda sin tankehorisont och få den att handla mer om framtidsmöjligheter och nytänk än de konserverande tankarna kring lagar som upphovsrätt och liknande. Lagar kan ändra om de inte fungerar. Svårare än så är inte den saken.

Det som upprör mig personligen mest är den kollektiva bestraffningen och de konsekvenser det kan få för den som är helt oskyldig men ändå ska behöva acceptera att bli synad i alla sömmar bara för att någon annan sett att ens IP-nummer har fildelat. Vid det här laget kanske det är fler som förstår att ett IP-nummer inte är samma sak som ett personnummer som direkt kan leda till rätt person. Vi får hoppas det.

Frankrikes idéer om att stänga av fildelare från internet har som tur är fått en del motstånd från svenska EU-parlamentariker. Man kan förstås inte kriminalisera kollektivt på det sätt som vissa tänker det är inte vettigt.

Nåväl parallellt pågår diskussionerna om Sverige som framtida IT-nation och upphovsrättsmän som delar ut sin musik gratis på nätet. Det finns de som hänger med i det nya och det pågår många aktiviteter. Författare lägger ut sina böcker för fri nedladdning. Jan Kallberg, Rosetta Sten med flera. På Emmas blogg hittar man alltid intressanta invinklingar på bland annat fildelningsproblematiken. Det växer fram nya modeller för film- och musikdistribution hela tiden.

Det gäller för industrina att hänga med framöver annars så sitter de där med sina stora lager av CD/DVD-skivor. De presumtiva kunderna har kriminaliserats och de andra bryr sig inte överhuvudtaget, så man kan fundera på om inte musikindustrin håller på och slår in spiken i sina egna fötter med strategin att betrakta kunderna som gangsters.

Men som sagt det pågår alternativ. Lyssna exempelvis på Moby Gratis och hans intressanta argument för att ge fri tillgång till sin musik, det är långt ifrån inställningen till stöld och allmän kriminalisering av den som vill lyssna. Man kan ladda ner den härifrån. Tipset fick jag från den alltid uppdaterade bloggaren Mr Green.

Marknaden jobbar och man kan lita på den menar piratpartisten Mika Sjöman i ett inlägg i Aftonbladet idag. Han säger bland annat "Reinfeldt – du behöver inte göra det här ingreppet i marknaden. Alla vill ha monopol på att sprida sitt verk, vad det än är, men det betyder inte att man skall få det. Musik- och filmindustrins rätt till ett privatkopieringsmonopol dog ut i och med att samhället inte längre är låst vid CD-/DVD-skivor för distribution.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns lite som om vi är i någon form av långvarig kulturell övergångsperiod. Läste igår om den nya butiken Ameibo som, vad jag förstår, ska syssla med laglig fildelning. Där får visst kunder som seedar cash-poäng som kan användas till att köpa filmer för eller lösa ut i kontanter.

Se även mitt inlägg "Franska revolutionen eller Den stora depressionen i repris?" här

Urban Sundström sa...

Nu är denna artikel Pushad:

http://www.pusha.se/internet/7906_Marknaden_styr...

Hälsn. Urban