lördag 12 april 2008

Verkligheten överträffar hela tiden dikten...

Har just snöat in på arne dahls böcker om a-gruppen. Spännande deckare med intelligent språkhantering. Tycker att han får till sina intriger och människoporträtt på ett mycket bra sätt. Dessutom blir det lite språklära mittemellan varven. Författaren är proffs på språkhantering och det märks. Här kan ingen komma och tala om Nicke Lilltrollspråk.

Får väl tillstå att på senaste tiden har det mesta av tvätt och städning fått ligga på undantaget på grund av arnedahldeckarna som inköptes i bunt med alla böcker i serien. Nåväl, än är det inte aktuellt med städtanterna från TV-städtanterna från Rent hus här. Snacka om väsentliga problem och skyddad tillvaro.

Men när man tar sig en titt på nyhetsflödet mellan sidvändningarna så inser man snabbt att verkligheten hela tiden överträffar dikten. Att tre dörrvakter blir kidnappade, torterade och krävda på pengar mitt i Stockholm en torsdagskväll skulle mycket väl kunna vara ett fall för arne dahls påhittade a-grupp - "Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art". Men det är alltså verkligeheten på Stureplan mitt i Stockholm. Det är väl ändå tur att man inte vet så mycket. Jag tror att jag återgår till dikten...

Men det går inte att komma ifrån att man häpnar allt mer och undrar varför det känns som om fokus och resusrer hamnar på fortkörare och hysteri kring Christer Fugelsangs trängselskatt. Att jaga Svenssons är viktigare än att jaga de riktigt kriminella är förstås ofarligare på alla sätt. Men ska det vara så? Vem ska skyddas? Staten, individen/brottsoffret eller de kriminella? Inte helt oväsentlig fråga faktiskt.

Dessutom arne dahl (aka Jan Arnald) !!! - skriv mer. Jag vill ha fler böcker att rymma in i för att slippa den karga värld vi lever i. Om jag samtidigt får önska något av polisen och rättsamhället är det att se till att verkligheten INTE hela tiden får chans att överträffa dikten.

(SvD)
(Aftonbladet)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: