söndag 25 maj 2008

Det här borde man kunna ändra på...

Att barn överhuvudtaget betraktas som begränsande är svårt att ta in. Barn är så oerhört givande, inte alltid underbara men så berikande i de allra flesta fall.

Att ha barn och få livet att gå ihop borde ge dubbla poäng på arbetsmarknaden och automatiskt ge högre lön i stället för tvärtom. Det finns i detta att ta hand om sina barn en inbyggd utbildning som man sällan talar om. Vissa förstår, men inte alla, i synnerhet de som inte har några brukar ha synpunkter. Det kan vara fördummande att vara hemma med barn menar vissa. Ja, och hur klyftig blir man av att sitta i kassan på Konsum?

Nej, varje barn ska ge minst 5 akademiskpraktiska poäng i projektledning. För vad är det om inte ett projekt att se till att det fungerar med barnen och familjen. Ett av de viktigare samhällsprojekten. Det är nedvärderingen av att få familjen att fungera som ställer till det i samhället enligt min vinkel på problemet. Av någon märklig anledning så betraktas det viktigare att lägga kraften på jobbet.

Det är möjligt att det ingick i Alva Myrdals idéer att samhället var bättre skickat att ta hand om barnen än föräldrarna själva, och att det skulle bli mer rättvist på så sätt och inte minst att barnen formades enligt den politiska maktens idéer på dagis och i skolan. Men vi har sett hur det har blivit med den saken. Det har inte fungerat.

Här kan vårdnadsbidraget ha betydelse och ge föräldrar viss frihet, även om jag helst skulle se det som ett avdrag på familjeskatten. Att ha barn är ett viktigt projekt på mikro(familje)nivå och skall betraktas som ett sådant och värderas utifrån det. De kunskaper man skaffar i den rollen är ovärderliga på arbetsmarknaden. Det gäller att hålla rätt på tider, transporter till rätt ställe, organisera natsäckar och kläder och friluftsdagar och föräldramöten, läkarbesök. Sätta plåster på rätt unge, läsa läxor, förmana och krama, se till att det finns näringsrik kost och rena kläder. Fritidsprylar ska köpas och fixas, kompisar ska finnas och livet ska fungera. Har man fler barn så kan ni tänka själva. Vad är det som är så komplicerat på jobbet att det skulle vara mer utvecklande? När dessa storheter sedan ska kombineras så leder det ofta till totalkaos för alla inblandade, och framförallt blir barnen lidande.

Nej, att ta hand om barn ska ge höga poäng på arbetsmarknaden. Men hur ska vi få till det? Hur ska vi spräcka fördomarna kring att arbetsmarknaden skulle var amer utvecklande för individen än att ta hand om sina egna barn under den ändå korta projekttid de behöver det. Inte genom att låtsas som om de inte har någon betydelse - för det har dem. Det tycker nog de allra flesta också.

Underlätta för småbarnsföräldrar att ordna sitt familjeliv så att det fungerar och ändra inställningen till kunskap och erfarenhet, så att även den man skaffar sig och får i familjelivet värderas högt på arbetsmarknaden.

(SvD1)
(SvD2)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Omformulerar lite (du kan ta bort denna rad och mitt förra om du vill).

5 Poäng? Jag tror bestämt att du är lite försiktig, ja inte så lite heller. Det är ju livets skola vi talar om, kan du tänka dig en högre utbildning än så? I den skolan torde kursen "barn" vara den mest prestigefyllda av alla. Å vad beträffar Myrdal så läste hon kanske Staten som en instruktionsbok.. Vad beträffar inställningen till kunskap så behöver den verkligen komma upp ur sin smutsiga gamla ingrodda grotta. Kreativitet och andra mänskliga värden är långt viktigare än kunskap, för kunskap är någonting som kan plockas upp efter vägen som skräp på gatan (provocerande formulering, eller hur?). Det hänger också ihop med synen på utbildning, för utbildning är inte detsamma som kunskap, den kan vara en väg till dit, dock bara en väg av många vägar med skräp liggandes i dikena.

//steelneck

Mary X Jensen sa...

Ja jag var försiktig, men det var bara ett exempel alltså - erfaren av både barnprojekt och jobbprojekt vet jag vad som kräver mest...

Anonym sa...

Vad spelar det för roll hur många poäng du har om du aldrig (?) är på jobbet och gör det du får betalt för nämligen jobba ? Däri ligger problemet. Hur skall tiden räcka till för att både uppfostra sina barn och arbeta för sitt uppehälle så man inte blir en "förlorare" i cirkusen. Själv är jag ingen stor anhängare av att avlöna folk bara för att de har barn utöver det barnbidrag som redan finns idag.

Mary X Jensen sa...

Man kanske kan kalla den subvention på runt 100.000 kronor om året som föräldrar med abrnen på dagis får varje år för en slags avlöning också???

Poängen ovans atte jag mest dit för att förstärka att den nytta och kunskap an får genom att ta hand om sina barn ett par år av sitt liv skulle ges ett värde. Ingen annan fundering eller värdering i sig.

Jag tycker int eatt man ska halka på efterkälken på arbetsmarknaden för att man tagit hand om sina barn.

Mary X Jensen sa...

Vad jag menar är att ta hand om barn är också jobb på sitt sätt. Oavsett om man tar hand om sina egna i egna lokaler - hemmet, eller om man tar hand om andras i offentliga lokaler, dagis.

Man ska inte behöva komma på efterkälken på arbetsmarknaden på grund av att man ägnat sina egna barn ett par år.

Anonym sa...

"...och hur klyftig blir man av att sitta i kassan på Konsum?"

En moderat som visar arbetarförakt, så ovanligt.

Anonym sa...

Kom precis tillbaka från utlandsresa o har tyvärr ej kunnat följa de senaste dagarnas debatt i den svenska ankdammen.
Återkommande krav från denna penna är emellertid strävan att Återställa Förtroendet för Människan i ankdammen vi lever i.
Tyvärr ter sig [är!] sossemarineringen sitta ordentligt hårt/djupt även hos nuvarande regering [etCons].
En början till start vore att avpolletera allt som har anknytning/bäring till paret Alva & Gunnar Myrdal..
Go Figure!
Mvh/TJ

Mary X Jensen sa...

Är det inte sant då? Jag kudne skrivit hur klyftig blir man av att jobba ocmm anär sönderstressad av att försöka få sitt liv att gå ihop med barn som ska till dagis, skjutsas, hämtas, plåstras om och har vattkoppor. Jag lade in något föraktfullt i det hela. Det får stå för dig.

Konsum, Skandia eller kommunen spelar ingen roll.