söndag 25 maj 2008

Rädda brevhemligheten...

Försvara mer och övervaka mindre menar PJ Anders Linder i dagens ledare (25/5-08). Han säger kort "I juni ska brevhemligheten avskaffas". Precis så blir det med den nya lagen om signalspaning går igenom. Våra tankar blir allmängods. Hemligheter kan vi glömma, i alla fall de nedskrivna eller de uttalade via mobilnäten.

Det har pågått en minst sagt intensiv debatt i bloggosfären om detta på senare tid. Många fritänkande personer från piratpartiet har varit aktiva och en och annan från övriga partier likaså. Men det är oroväckande tyst från regeringen. Problemet är nog att frågan är så pass komplex att ingen riktigt kan ta den till sig och att det därför är lättare att låta den löpa. Det är oroväckande. Pär Ström har skrivit en liten handbok i fårgan - läs den här.

Jag utgår ifrån att ingen kommer att vara undantagen. Så även höga politiker och andra personer som vill förmedla känslig information som kan vara både personlig och yrkesrelaterad kommer att bli avlyssnade. Hur känns det? Har de alla rent mjöl i påsen? Troligen inte. Man ska komma ihåg att det inte är man själv som avgör hur rent mjölet är, tyvärr. Apropå mjöl.
Jag vill så här på Mors Dag slå ett slag för Brevhemlighetens bevarande. Lägg det på minnet...
Brevhemlighetens bevarande är en god sak. Brevhemlighet innebär att det idag i princip kan innebära fängelsestraff om du öppnar ett slutet kuvert som är adresserat till någon annan.

Jag säger som PJ Anders Linder - det är helt ofattbart att en borgerlig regering ens tänker på att luckra upp brevhemligheten vilket innebär "kränkning av privatsfären".

Försvara Brevhemligheten

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och om mna tycker det är ok med fra, så ska man veta att banker idag rapporterar via EU till USA alla stora överföringar. samma sak flyget. Dvs EU;s företag mm ör övervakade av USA.
USA använder inte bara detta för terroristhotet utan även för att ge amerikanska företag och personer information. Vilket ger EU en nackdel. Men det verkar ha kommit bort i sammanhanget. först email och mobil samtal, sedan avtal mellan EU och USA om att skicka detta vidare. Så är en sannorlik framtid. Tänk om Ericssons styrelseordförande åker till ett annat bolag för att diskutera sammanslagning, han skickar ett email om budsumman och pratar i mobilen, tar sedan flyget.
Nej dags att kryptera allt man kan.

Anonym sa...

Rent mjöl och anonymitet.
Jag talade nyligt med en annan person som skriver under pseudonym, och denne gör detta delvis för att kunna säga saker som behöver sägas utan att för den skull hänga ut andra som kan kopplas ihop med denne person. Den egna anonymiteten blir både en garant även för andras integritet, och en yttrandefrihets-aspekt. Tänk t ex. på en person arbetandes inom en stor koncern med många hemligheter och samtidigt allmänhetens ögon på sig. Redan att berätta om personliga erfarenheter när det är känt var man arbetar kan leda till att personen blir utbytt ganska snabbt, även om inga direkta hemligheter röjs, bara för att ledningen är rädd för minsta lilla som kan kopplas ihop med dem. För om man inte kan vara anonym så kan kopplingar göras. Integritet är ett finare ord för frihet som Linder antydde om i sin ledare. Han har så rätt så. (även om jag inte håller med honom om NATO)

@Anonym: Ja, skulle man göra en lista av allt som redan pågår så sticker folk huvudet i den mentala sanden omedelbart, kryper in i sin platonska grotta och kurar i hörnet av inbillad trygghet. Framförallt företag med affärer utmlands bör vara mycket bekymrade av våra bankers och myndigheters promiskuösa uppgiftsutlämnande till främmande makt. Som privatperson har man dock inte fullt så mycket att att vara orolig över, även om det ändå är allvarligt nog, för främmande makt har inte på långa vägar lika mycket makt att orsaka en skada jämfört med den regim man lever under. Rätten till privatlivet är att vara fri och de grundläggande människorättsliga fri- och rättigheterna har kommit till för att skydda individen från den regim den lever under, inte för att skydda stater från dess folk.

//steelneck

Charlotte W sa...

Ja, du har verkligen rätt - och en bra slogan!

Anonym sa...

"Förvara mer" är en olycklig felstavning i sammanhanget! :-) Vi kan nog vara säkra på att FRA kommer att kunna förvara det mesta om lagen går igenom...

Mary X Jensen sa...

Ja det var olyckligt - jag har ändrat till försvara nu. Tack för påpekandet.