torsdag 1 maj 2008

Det är inte klädsamt att skylla på andra hela tiden...

Det är klart att oppositionen ska opponera, det ligger i sakens natur. Men socialdemokraternas nya giv att klanka på regeringen för att de inte sköter saker bättre än vad socialdemokraterna själva någonsin gjorde känns som att skrika i tom tunna. Utnämningspolitken är ännu inte 100 procent öppen och det har förmodligen sina skäl. Men den är fasen så mycket bättre än den var på (s)-regeringen tid.

Sen det här med regeringens sätt att arbeta med rikets säkerhet som man med stor glädje klappar på den förre moderate statssekreteraren för att hon misskötte. Hur väl fixade (s) det jobbet? Med en statsminister som inte ville delta i krisövningar och en Danielsson som på egen hand fick ta emot all skräp för det som hände kring Tsunamikatastrofen. Jag undrade ofta var hans organisation fanns någonstans när han hängdes ut som hårdast, han var synnerligen ensam. I den borgerliga regeringen tar statsminsitern ansvaret och ställer upp för sina anställda.
Dagens tilltag från Östros är att ge sig på regeringen om att facket håller på att monteras ned. Ja, men kära nån. Varför bara skylla ifrån sig? Kan man inte se att fackens egen organisationsmodell kanske inte håller idag. Alla vill inte vara fastlåsta i fackets garn. För så väldigt mycket hjälp får man inte som enskild medlem, däremot får man betala väldigt mycket pengar till facket. Det är något att tänka på för fackförbunden. Vem minns inte de granskningsavgifter på 1.5% på lönen som Kommunal tog ut för att granska att medlemmarna fick rätt löner? Så jag tror nog att fackförbunden på egna meriter kan få medlemmarna att säga upp sina medlemskap faktiskt, utan den borgerliga regeringens inblandning.

Det gäller att se bjälken i sitt eget öga, inte bara grandet i sin grannes. Framförallt så gäller det att inte hålla sig fast i sargen utan att se framåt, förändra och utveckla. Hänga med helt enkelt, vilket jag tycker att moderaternas Per Schlingmann gör i sin debattartikel i Aftonbladet idag.

Schlingmann beskriver moderaterna som det nya arbetarpartiet och menar att arbete, lägre skatter och bra skolor är plakaten som ska visas 1:a maj. Det var de frågor som tidigare drev socialdemokraterna som i sin tur mest håller fast vid att de invecklade bidragssystemen skall behållas till varje pris. Det går inte att komma ifrån att om alla ska ha bidrag för att leva så bör man undra vem som ska betala. De rika säger förstås socialdemokraterna. Men som bekant så får staten in mer pengar genom att ta 100 kronor från var och en i stora massan än att ta 100.000 från enskilda. Det är kanske en anledning till att man också räknas som höginkomsttagare ganska snabbt i inkomstskalan. Då blir det mer försvarligt att ta pengar från fler. Man kallar dem höginkomsttagare, det blir en illusion av att ta från de rika.


"Jag vill att Sverige ska vara ett föregångsland. Vi ska i vår globaliserade värld visa att det går att återupprätta full sysselsättning och därigenom göra det möjligt att klara finansieringen av välfärden i framtiden. I Sverige ska alla få en bra start i livet och det ska finnas hjälp att få när man behöver det." (Per Schlingmann)


Det ska finnas hjälp att få när man behöver det säger Schlingmann. Lyssna på det, när man behöver det. En sorts hjälp kan faktiskt vara att man får jobb så att man kan klara sig själv. Att få hjälp betyder inte nödvändigtsvis att man kan överlämna ansvaret helt på den andre och vänta på att denne (samhället) ska tala om vilka steg man ska ta. Jag tycker att det är att nedvärdera människors möjlighet att tänka själva. De flesta gör det, tänker själva och vill också avgöra sina egna ställningstaganden och prioriteringar i olika frågor. Man kan inte lägga allt som sker i knät på andra. Därför gillar jag moderaterna, för att det finns utrymme för egna initiativ med deras politik.

Per Schlingmann menar också att det ska finnas en skola där INGEN faller igenom. Det är en bra ambition. Både de som är duktiga och de som har det svårare ska ha möjligheter att klara sig. Personligen vill jag ha en skola som är inriktad på kunskap för ALLA, inte bara för dem som är mitemellan. Både för de som är sämre och de som är bättre. Utveckling från en individuell nivå alltså.

intressant
(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

jaharu: så dom nya moderaterna är en del av arbetarrörelsen och ställer sej i ledet för att hylla minnet av haymarketanarkisterna som alla andra underbetalda arbetare genom årtiondena sedan dess

tjenamoss

det undrar jag nu verkeligen: borgarklassens inre revolter får välja sej en egen dag: fredagen den trettonde när som helst på året passar bra

pruttestera för att sno upphovsrättsskyddad radhusmusik eller för att slippa betala förmögenhetesskatt: orättvisorna har fått pinsamma utseenden i en västvärld som lever på dom svältande massornas bekostnad

upp till kramp för dom som ej har råd att handla mat för dagen

om en moderat ställer sej upp och säjer: jag tror på solidaritet och absolut rättvisa och på att ALLA människor har rätt till LIKA stor del av kakan



men bara då ska jag äta upp mitt tangentbord

Anonym sa...

Per Schlingmann ljuger som en häst sparkar. Full sysselsättning! Sverige har sedan 90 talet det målet att hålla inflationen låg. Då behövs arbetslöshet. Dessutom säger han att människor inte ska gömmas undan i åtgärdsprogram. Vad är inte aktivitetsgaranti eller dom tilltänkta resurs jobben om inte annat än dagis för vuxna eller alternativt meningslöst straffarbete.

Det här om vem som ska betala. När det gäller socialförsäkringen så går den med över 100 miljarder plus. Undrar vart dom pengarna går? Skattesänkningar kanske.

Girigheten i samhället tar aldrig slut. Att bota den med mera pengar till dom som har det gott ställt är som att släcka en eld med bensin.

Mary X Jensen sa...

Anonym - varför påstå att någon ljuger? Bara för att denne inte har samma uppfattning som du? Det handlar om målsättning och det är ettbra mål att det ska finnas jobb till alla. Sen står det också i Schlingmanns artikel attd en som behöver hjälp ska få det. Men det nämner du inte. Den som kan klara sig själv ska gör adet, hur kan man se det som fel och sätta upp folk emot varandra som du gör? Det begriper inte jag.

Anonym sa...

Man klagar alltid på den andra sidan. Om man tar skolan som exempel så är det visst vår skola en riktig sosseflumskola enl. folkpartiet och dess försvarare...
Jag vill säga att jag kan tycka då att det är en riktig flumskola om nu inte folk kan sin historia. Men att skylla sossarna på det är väl ändå fel. Dom förvaltade bara ett arv från Ask.
Sedan kan jag inte förstå borgarnas nerdragningar i utbildningssektorn. Man säger en sak och gör en annan. Man säger sig värna om utbildningen, men samtidigt vill man ha färre universitet och mindre vuxenutbildning.

Johan Sjölander sa...

Mary - jag förstår inte din liknelse om utnämningspolitiken. Borgarna lovade en sak före valet och gör nu något helt annat (och det handlar inte om att man "inte är framme", det handlar om att man hr ändrat sig och inte ens har ambitionen att "komma fram"). Är inte detta ett problem? Att man lovar folket en sak, och sedan gör en annan?

Och på vilket sätt blir detta bättre av att du säger att sossarna var sämre (vilket dessutom är helt fel i sak, den socialdemokratiska regeringen förde exakt samma utnämningspolitik som man sa att man skulle föra vilket man fick en massa skit för)?

Och när det gäller Schenström. Vad har Danielsson med den saken att göra? Varför håller du inte fast vid det kloka du skriver i din rubrik, att "det inte är klädsamt att skylla på andra hela tiden..."?

Är verkligen det bästa försvaret för regeringen att "sossarna var dåliga, de med"?

Mary X Jensen sa...

Vet du att det inte finns en ambition att komma fram? Jag tror att det är så att man kan ha en vilja att göra på ett visst sätt som sedan i praktiken visar sig vara svårare än man trodde.

Jag tyckte synd om Danielsson när han fick stå ensam i skottgluggen, ingen ställde upp offentligt på honom. Det gör nuvarande statsministern på sin statssekreterare, jag tycker att det är en fullständigt rimlig jämförelse.

Nej, det är inte det bästa försvaret för regeringen att sossarna var dåliga de med, men det är fånigt att de anklagar regeringenför samma sak som de själva var riktigt dåliga på. Det är det jag säger, det blir som att låtsas att man själv aldrig gjorde något fel, som att sopa under mattan och låtsas som ingenting...

Johan Sjölander sa...

"jag tror att det är så att man kan ha en vilja att göra på ett visst sätt som sedan i praktiken visar sig vara svårare än man trodde."

Men Mary - vad har förändrats i verkligheten sedan valet 2006? De problem som regeringen NU erkänner var ju lika välkända när borgarna inför valet utfäste sina löften. Det är ju inte så att chefsrekryterandes psykologi har förändrats på dessa två år direkt ;-) Jag tror att både du och jag inser att våra ledande politiker inte är så okunniga eller korkade att de inte förstod dessa problem inför valet. Men man struntade i dem. Då. Och jag menar att det faktiskt är rejät ohederligt mot väljarna.

Och sedan att Reinfeldt ställde upp på Schenström. Hur då? Genom att ge henne sparken? Jag tycker att du har helt fel där - det är inte att ställa upp på något att först ge ett uppdrag man uppenbarligen inte är mogen för, sedan inte orka se att personen faktiskt har gjort fel förrän det har gått alldeles för långt och då hänge sig åt offentlig avrättning och avskedande. Men där kanske vi har olika uppfattningar...