torsdag 1 maj 2008

Varför utgå från lägre löner...

Varför inte utgå från att ge människor möjligheter att genom arbete skaffa sig bättre lön och dessutom få lägre skatt på det man tjänar?

Är det socialdemokratiska alternativet att människor ska ha 80% av en lön i bidrag. Istället för att arbeta för 100%.

Ingen borgerlig regering talar om låglöner, det är bara socialdemokrater som sprider denna fruktan omkring sig och försöker skrämma människor till underdånighet under statens ömma omsorger. Det är ovärdigt att skrämma upp den som är svag på det här sättet. Skattehöjningar är enda alternativet till att återställa a-kassan - hur många som fått sänkt skatt vill ha högre?
Det är faktiskt inte så att det från första dagen är hopplöst med a-kassan, men det låter så. Det är först när man gått länge utan arbete som det börjar gälla.

Vad jag förstått så är ambitionen att man ska ha ett jobb så fort som möjligt, då krävs insatser från både personen och omgivande stöttning. Att flytta för ett jobb är inte hela välden, det är många som alltid har jobbat på det sättet utan att de tar skada av det. Det mesta går att ordna.Extremfallen tas upp i media men för det mesta handlar det om att åka från Upplands Väsby till Södertälje...

Förvisso går det nu att hantera sk hushållsnära tjänster öppet till en lägre penning. Dessa tjänster har funnits tidigare, men med många svartjobbare, ty de ville inte ha vitt jobb eftersom skatten var så hög! Var det bättre på något sätt? Summa summarum är nog detsamma för den som arbetar i alla fall. Skillnaden är att nu får de sjukpenning och ingår i samhällssystemet.

Intressant också att arbetsförmedlingar ska göras om till kompetensförmedlingar, är det inte det som pågår just nu i borgerlig regi?

"Vi vill konkurrera med kunskap inte med lägre löner" menar Mona Sahlin. Min tilltro till socialdemokraters möjligheter att plötsligt kunna driva en fungerande skol- och utbildningsverksamhet är inte så stor. Den borgerliga majoriteten satsar mycket på skolan just nu och att alla ska klara sig igenom den med grundläggande kunskaper är det viktiga. Det har inte fungerat de senaste åren med den socialdemokratiska skolpolitiken, vad är det som gör att det plötsligt skulle finnas så mycket nytänkande nu?

Sen vad vuxna gör med sina liv måste de få bestämma själva. Man gör olika val och har olika ambitioner att det sedan kan leda till viss snedfördelning av inkomster är väl ändå helt i sin ordning. Att ha a-kassa halva året för att resten av tiden åka skidor i alperna och säsongsjobba tycker inte jag är en bra och rättvis lösning. Det är dags för regeringen att börja formulera sig för en hel del som socialdemokraterna nu föreslår, det pågår på många sätt redan. Vare sig de vill se det eller inte. Metoderna kanske skiljer en aning - men målet om ett modernt samhälle vill vi alla nå. Per Schlingmann säger idag i Aftonbladet att ALLA som behöver ska få hjälp och det är en bra ambition. Idag sitter många fast i "hjälpen" vare sig de vill eller inte. Det är ovärdigt.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

den gordiska knuten är alltså löst: tusentals och åter tusentals hemmastädare ska sitta och åka pendeltåg mellan upplandsväsby och sötälje varje dag

kanonish

var bad en arbetare om lägre lön

var ivrade en socialist om lägre lön

det undrar jag nu

Mary X Jensen sa...

haha... Mona Sahlin snackade om att borgerlig politik driver fram ett låglönesamhälle. Den lägsta lönen måste väl vara 80% av 100% som är det man får i a-kassa med (s)-politik.

Det är många som bara får 20% av sin lön i a-kassa på grund av inkomsttaket. Det är de som tjänar mest och betalar mest men även de kan råka illa ut, eller hur?

Magnus Carlbring sa...

jaha: men dom är ju arbetare allihop även höginkomsttagarna så då får dom gå ut och demonstrera

upp till kramp för ett tvåbilsgarage