fredag 16 maj 2008

Hoppsan det blev fel IP-nummer...

IDG har en intressant artikel om hur det kan gå till när man jagar IP-nummer . Det kan bli fel, det är något vi skrivit spaltmeter om på bloggarna den senaste tiden.

En man blev felaktigt utpekad. Hur oerhört kränkande är inte det? I synnerhet när det som i det här fallet handlar om barnporrbrott.

"Men spårningen hade gått helt fel till och nu tvärvänder polisen, skriver Svenska Dagbladet. En av personerna som utsattes för en razzia mot sitt hem var helt oskyldig. Polisen hade gjort fel när en gatuadress skulle knytas till ett ip-nummer.


– Man kan göra misstag, det är den mänskliga faktorn helt enkelt, säger Bo Nordgren, kriminalkommisarie på rikskriminalens it-brottssektion till Computer Sweden.Mannen har nu friats från alla misstankar och fått tillbaka beslagtagen utrustning.


– Man måste verkligen vara noggrann och i det här fallet var vi inte det. (IDG)

Ja man måste verkligen vara noggrann. Om vi nu betänker att det var poliser som gjorde det här, de tillskrivs väl trots allt lite auktoritet på området att jaga bovar på olika sätt. Tänk sedan hur det kan bli när musikindustrin ska få chansen att jaga dig och ditt IP-nummer? Scary...

Läser sedan på Kattkorgen att Telenor vill stoppa piraterna med ny teknik (hört det uttrycket förut?) och har köpt ett bolag som kan erbjuda ny krypteringsteknik . Som jag skrivit tidigare, så fort avtalet med Telenor går ut byter jag till Tre - mycket för att de använder mina älsklingsfärger i sin marknadsföring (så enkelt kan det vara). Projo tror dock att man ska ta det hela med en nypa salt, ännu nyare teknik som överlistar den gamla kommer alltid. Tommy föreslår att pengarna ska läggas på att göra "försäljningsprocessen mer modern och användarvänlig i stället." Verkligen Tommy vi kan inte uttrycka det tillräckligt många gånger vad det verkar. Basic personligt funderar seriöst över VARFÖR allt är som det är och kommer med tips och funderingar. Tänk- och läsvärt.

Ett annat val man har är att strunta i dem som vill kriminalisera sina kunder och i stället bara köpa produkter från den som tillåter fildelning, ungefär som man väljer att köpa ekologisk mat. Det är inte olagligt.

Det finns numera ganska många både små och stora artister som fått upp intresset för att få ut sina alster via internet utan att för den skulle betrakta sina lyssnare som presumtiva gangsters. Dessutom tjänar de pengar på det hela. Utvecklingen går framåt för den som vill hänga med. Stoppklossarna tycks dessvärre inte ha några som helst hämningar vad det gäller att hålla sig fast i sargen och se bakåt... En del har bestämt fullständigt tappat kontrollen över ändläget, fast å andra sidan så var det kanske inte nytt när det gäller Wacko Jacko...

Skivindustrin har redan retat upp mig så att det räcker till. Det började för länge sedan när jag köpte en CD som inte kunde spelas i bilen bara hemma. Idiotiskt. Nu när man upplever hur ifpi är ute och svänger med stämningshoten för att jaga fildelare så blir man än mer förbannad, men kanske mest arg på den som är på väg att tillåta dem att göra det - beslutande politiker. Kräv i stället att underhållningsindustrin tar och anpassar sig. De har fått göra det förut och det har gått bra...

Emma har gjort en träffande sammanställning över hur The Pirate Bay-killarna blivit ansatta på senare tid. Det är verkligen inte snyggt jobbat - och allt detta för att musikindustrin helst vill behålla sina gamla intäktsmodeller. De tycks inte ha funderat över hur de ska behålla kunderna? En nöjd kund kommer tillbaka det är grundläggande. Det borde var det viktigaste. Det är väl lika enkelt som att politiker ska fundera lite över om en röst kommer tillbaka eller ej. Väljare vill också känna sig nöjda. Alliansen har en jättechans här och det är att inte driva igenom ifpi m fl. möjligheter att leta rätt på IP-nummer som de TROR har fildelat deras produkter. Som sagt det kan bli fel, rejält fel.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,










Inga kommentarer: