måndag 5 maj 2008

Nu har det börjat...

Det först fildelningsmålet är avgjortoch ifpi vann, förvisso blev det inte fängelse men vartåt det lutar är klart.

Emma på bloggen opassande skriver: "Fildelaren i Linköping fick fängelsedom — visserligen villkorlig, men i praktiken innebär det att musikindustrin nu kan kräva husrannsakan vid misstanke om fildelningsbrott om domen vinner laga kraft. Inga detaljer ännu så länge om hur domstolen kom fram till beslutet det lär väl dyka upp mer information under dagen. Personligen så fasar jag lite för hur svenskt rättssystem kan våldföras på av musiklobbyn framöver. Det är väl inte helt långsökt att det lär hagla “misstankar” om fildelningsbrott. Känns rubbat att denna lobby har så mycket makt. Jag hoppas verkligen att Linköpings-killen orkar överklaga till nästa instans."

Christian Engström menar att om domen vinner laga kraft så innebär det att antipiraterna kan börja utreda fildelningsbrott och begära hos polisen att husrannsakningar görs, eller som Rick Falkvinge uttrycker det "... öppnar dammluckorna för ett omfattande missbruk av husrannsakansvapnet från Lobbyn för att trakassera vanliga medborgare."

Av princip och i protest så tycker jag att man ska sluta fildela och överhuvudtaget sluta att gynna ifpi och musikindustrin och bara lyssna på musik som är fristående från den här militanta organisationen. Så kan de stå där sen med rumpan bar och skämmas tillsammans med dem som fattade beslutet om att vem som helst ska kunna råka ut för husrannsakan efter ifpis godtycke.

Det har dock visat sig att musiker/artister kan tjäna pengar ändå. På annat sätt. Vill man stoppa sina kunder så,d et blir som i möbelaffären här hemma i Österåker. Kom gärna hit men ät någon annanstans, lämna barnvagnen och droppande paraplyer utanför... Känner man sig välkommen, nej inte ett dugg.

(intressant)

(SvD)
(DN)
(Sydsvenskan)
(IDG) - här finns intressanta länkar... läs dem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ok, dags att agera, och inte nödvändigtvis bara på partipolitisk nivå. Fredag den 8 augusti i år är ett enkelt datum att komma ihåg (8/8/8). Webbkampanjer lyckades motivera stora antal människor i USA att donera pengar till Ron Pauls presidentkampanj. Om vi formulerar ett rappt och kortfattat budskap där vi kräver klarspråk från parlamentariker, ifpi och rättsväsendet i alla länder vi kan, och samtidigt uppmanar folk att anmäla sig som frivilliga att delta i aktionen så kan vi nog nå ut rätt långt.

Aktivismen ser ut som följer i mitt första utkast:

Steg 1. Samla in pledgar från folk som kan tänka sig att delta under månaderna fram till dess.
Steg 2. Utmana ifpi och politikerna direkt: Hur vill ni göra? Meddela att alla deltagande aktivister utlovar livslång bojkott av ifpi-medlemmarnas produkter och parlamentarikernas partier om de inte agerar för att avstyra aktionen.
Steg 3. Om inget vettigt svar ges, och alla pågående rättsfall där ifpi är part läggs ner, så polisanmäler alla deltagare sig själva den 8/8 08 (eighteighteight är catchy).

Man borde kunna få med piratbyrån, tpb, alla i fildelningsinfrastrukturen och på så vis nå ut. Kan man få med sig några av tidningarna kan det nog också sprida sig, men nätet räcker.

Det behöver skärpas till och renodlas, men det ÄR dags.

Anonym sa...

Vissa anger att domen kanske är rättvis, men då måste den
tilltalade vara skyldig - eller hur?

Efter att ha läst utslaget av domstolen har denna helt gått
På kärandens yrkanden, ett enda tyckande om ett möjligt
händelseförlopp utan verklig bevisning av att den åtalade
faktiskt utfört den sk kriminella handlingen. Tingsrätten skall
inte döma den tilltalade till nackdel, om det inte framstår,
efter det att all tillgänglig, och icke tillgänglig, bevisning
prövats, att vederbörande utan mista tvivel måste vara skyldig.

Dom utan bevis för att skydda upphovsrättsindustrin!

Man kan se denna tendens i samhället i övrigt genom Asks, och tidigare Bodströms, agerande. Man skall inte nämnda Piratviken, där de jämförs med banditos för att svartmåla dem i svenska folkets ögon, och få dem att acceptera en fällande dom som tveklöst kommer utan lagstöd, med eller utan bevis.