måndag 5 maj 2008

Vilket framtidsscenario...

Tänk dig att plötsligt en dag så står polisen på trappan för att musikindustrin har upptäckt att det fildelas från det IP-nummer du har. Det handlar om husrannsakan!!! Det är din dator som du använder att jobba på som är aktuell. Att ungarna kan ha lånat den eller någon kompis till dem, eller någon okänd utifrån har hackat sig in i din dator och använder den till sk. olaglig fildelning spelar ingen roll. De tar datorn och där står du...

Detta är ett framtidsscenario som beskrivs av Christian Engström här. Det är bra att läsa detta nu eftersom det kan bli precis så om inte någon stoppar upp den här integritetskränkande verksamheten som det innebär att släppa loss antipiratbyrån och ifpi i vårt privatliv.

Det är väl främst ungdomar som drabbas, jag förmodar att det är de som fildelar mest. Men jag vill påpeka att de flesta av oss som just nu diskuterar frågan på våra bloggar, är vuxna och mogna människor som ser konsekvenserna av den här låtgåstilen som gör att man släpper tolkningsföreträdet till en industri som själv är en dinosaurie och kanske inte själv har något framtidsberättigande i sin nuvarande form när kreatörerna inser att internet är bättre och att de får mer pengar i egen börs om de använder teknikens möjligheter.

Det vore önskvärt att även beslutande politiker funderade över vad som skulle kunna hända hemma hos dem själva. Flera har ungdomar som kan det här med teknik förmodligen, och säkerligen använder de den också utan att föräldrarna förstår vad som pågår. Så har det varit i alla tider... Det som skrämmer mig är att de som sitter och fattar besluten nu kanske inte ens vet hur de ska logga in på sin egen dator!!! Man vet knappt hur man läser mail eller hur man ska göra för att ladda ned en bilaga. Man tror fortfarande att offentliga handlingar måste skickas med vanlig post för att de ska komma fram. Det här med datorer är lite väl hemligt för vissa, det är lättare att bara hänga med än att visa att man faktiskt inte kan.

Detta gäller naturligtvis inte för alla politiker, men för tillräckligt många och det är partiöverskridande. Det är bekymmersamt...

Uppdatering: Min kollega från Bloggtidningen.se skriver på sin Kulturbloggen att man ska komma ihåg nästa val att det är Beatrice Ask som vill jaga fildelare. Då påminner jag om att det var den socialdemoktratiske minister Bodström som startade sin dröm om Kontrollsamhället. Bara så att vi är överens om det - socialdemokrater har inga andra ädlare planer i sammanhanget de heller vad det verkar. (ja då, vi träter om politiken men jobbar bra ihop för det ;-), om någon undrar)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Andra som skriver: Piratpartiet, SvD, Svd, DN, Sydsvenskan, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet, IDG, Ny Teknik, Dagens Industri, Dagens Industri, Corren, SVT, Metro, Domstolsväsendet, Rick Falkvinge, Opassande, Rosetta Sten, Basic Personligt

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Det är inte främst ungdomar som "drabbas", det är vi upphovsmän! Det är mina pensionspengar som ni snor, ni som tycker att konst ska vara gratis. Som vanligt är det brottslingens "integritet" som diskuteras, inte offrets. Tolkningsföreträdet ska definitivt inte ligga hos tjuven, men hos den bestulne - oavsett om det är en jätteindustri eller mig vi talar om. Är det mer "rättvist" att stjäla av den som har något som kan stjälas? Vad är detta för rättvisa?

Mary X Jensen sa...

Om du inte har hängt med här så vill jag bestämt påtala att det int eär någon som vill missunna artister/konstnärer pengar...

Det handlar inte om just den saken i första hand. Den som verkligen vill knycka material gör det ändå och kör på en server eller flera någon annanstans.

Vad vi som är emot den här kriminaliseringen av ungdomar vill är att industrin ska anpassa sig till modern teknik. Musikindustrin ville förbjuda diskettband också. Diskussionen är inte ny på något sätt även om den nu handlar om nedladdning via internet.

LeoB sa...

Mary, det skulle vara intressant att vidga diskussionen lite och också ta med t ex den här tjejen som ville samla in pengar till svältande barn i Dafur.

Som jag ser det har vi problem med att fördela jordens resurser på ett vettigt sätt. Barn (och vuxna med) svälter ihjäl. Och vi här, vi värnar äganderätt mot detta. Är inte det vansinne?

Marknadsekonomin tycks vara en del av problemet, men be mig inte om en enkel lösning. Men jag tror förstås att samarbete som övergripande mål och konkurrens när det får plats och är lämpligt som delar av en lösning. Nu är konkurrensen, ofta i form av ren och skär elak egoism, det som gäller.

Därmed inte sagt att inte Dan ska ha pension. Och vi andra också. Men det kan vara värt att läsa det som Motvallsbloggen länkar till angående USA:s kommande kollaps (även om vi inte vet så mycket om när USA, eller för den delen EU, kollapsar).