fredag 9 maj 2008

Om alliansen vill ha en vass fråga så välj den här...

Det är en av de viktigaste - att ge skydd åt den personliga integriteten.

På Emmas blogg opassande hittar jag detta öppna brev till vår justitieminister Beatrice Ask. Jag skrev själv ett öppet brev till henne vid ett tidigare tillfälle. Hoppas att hon läser båda nu, kanske framför allt att även andra i regeringen läser. Helst de som kan se vart det här bär hän. Det brev riksdagsmannen Karl Sigfrid sände henne verkar hon inte ha läst ordentligt. Om hon har det så vet jag inte vilket som är värst med tanke på svaret hon gav. Christian Engström är minst sagt förvånad.

Jag vill inte ta till ord som politikerförakt eftersom jag är naiv nog (än så länge alltså) och tror på att det här ska ordna sig. Men visst är det bråttom att regeringen faktiskt tar ställning.

Ett horribelt exempel fick jag från en vän idag. Det visar på hur kul (NOT) det kan bli med övervakningen och offentligheten. En politiker ifrågasätts och studeras och man frågar - Var bor karln egentligen?

"För Eskilstuna-Kuriren har trängselavgifterna samtidigt blivit ett bra verktyg för tidningens granskande uppgift, nu för att se var Eskilstunas högsta politiker egentligen befinner sig på dagarna och nätterna." (Eskiltuna-Kuriren)

Intressant, eller hur? Tidningen sticker i alla fall inte under stol med hur bra de tycker att det hela är. Tänk när skvallerpressen kan följa kronprinsessan och hennes Daniels färder ut och in genom trängselkamerorna. Eller när någon minister ofta åker till en adress dit hon inte brukar åka. Varför kör hon söderut när hon bor norrut, det måste vi spekulera i och undersöka. Vem hälsar hon på?

Allvarligt, det är inte ett sånt här samhälle jag vill bo i. Missbruk av offentlighetsprincipen tycker jag att det här är, men det är också en konsekvens av den som man borde ta på allvar. Jag är inte emot offentlighet men det får väl ändå vara någon måtta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen, vad är det för nånting? menar du högerregeringen? Känns lite i detta stycke som satiren misslyckas. Om du pratar om någon allians, menar du då ankdammsalliansen? Annars väldigt roligt skrivet på de flesta styckena, men att nämna "alliansen" förefaller på ett sätt som om du själv har gått på marknadsföringen av ordet!

Hälsningar Katten som befinner sig bland Hermelinerna, av den gamla östermalmska, dyngraka, ädelaristokratin.

Mary X Jensen sa...

Hörru Katten, du vet nog vad jag menar ;-)

Detta är ingen satir. Inte så bra på sånt, tyvärr ty det är en ädel konst.