torsdag 8 maj 2008

Var är alla moderna moderater som hänger med i utvecklingen...

Träffar då och då på moderna moderater som är med på Facebook och som självklart använder mail alldeles på egen hand utan att låta den passera förbi någon som kan logga in på datorn och öppna Outlook.

Karl Sigfrid och Christofer Fjellner är aktiva i fildelnings- och avlyssningsdebatter och kämpar emot musikmaffians lobbyverksamhet. De har säkert läst boken Long Tail där framtiden förklaras, hur internet fungerar redan idag faktiskt och hur det kommer att fungera framöver - vi befinner oss i ett enda stort flöde av information om allt möjligt. Musik som ingen i ifpis gäng skulle satsa på visar sig vara den största hiten av dem alla. Detta går nog inte och borde heller inte försöka stoppas, tekniken kommer alltid att fina nya vägar. Oscar Swarts berättar om det på sin blogg idag. Han har varit i Berlin och träffat personer som vet hur framtiden/tekniken fungerar. Den går inte att stoppa och kanske att politkerna skulle må bra av att träffa de här forskarna och inte bara lyssna på lobbarna som faktiskt bara har en sak i huvudet. Sina egna pekuniära intressen och fullständigt struntar i oss andra.


"Det är dags för jurister att använda de lagar som finns för att förhindra missbruk av makt. Och det är dags för politiker att inse att vi befinner oss i en ny värld och ändra lagarna. Folket har redan bestämt sig. Dataforskarna också." (Oskar Swartz)

Jag vet inte hur tajtigt det kan bli, men den personliga integriteten står högst på min lista över viktiga saker, utöver familjen då förstås. Det hänger nog ihop med personlighet och att jag varit postis, för på Posten får man lära sig det här brevhemlighet på allvar. Det har randats hur många skärmar som helst om den här frågan nu, man orkar inte tjata om allting precis hela tiden. Det känns som att gå i en kvarn.

När man läser det svar som justitieministern givit Karl Sigfrid på frågan om det är OK att en polis i princip under pågående jobb går över till mottagarsidan så blir man lite förvånad. Det tycker uppenbarligen inte hon är några problem alls. Så skriver hon att det efter avslutad tjänst är OK att ta ett nytt jobb. Ja, men tacka för det. Men är det OK att vara tjänstledig från ett jobb i statens tjänst (vilket det handlar om enligt uppgift, man kan ju göra så som statstjänsteman) och gå till ett där det kan handla om jäv. Där finns det i alla fall lagar. Till och med delikatessjäv kan det vara fråga om. Jag undrar vilken fråga hon har svarat på egentligen... Emma funderar i samma banor som jag och Anna Troberg skräder inte orden och det gör förstås inte heller Piratpartiets ledare. Jag vill inte själv använda kraftord mot justitieministern, mend äremot vädja till henne att hon försöker förstå vad det är hon nu fattar beslut om. Humlan frågar om det inte är jäv när man utreder en målsägande vad är då jäv.

Det finns moderater som fattar det här med internet - kan ni inte tala med justitieministern och försöka förklara vad det hela handlar om. Framtiden... Detta är en generationsfråga och det handlar inte bara om fysisk ålder.

Jag tror att det här är en fråga som kan få alliansen att vinna valet, eller förlora det. Om man söker nya frågor att enas kring så är fildelning, avlyssning och personlig integritet viktiga frågor för alla som röstar. Den här tystnaden kring dessa frågor från regeringen oroar mig mycket, väldigt mycket. Detta är en viktig fråga...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om nu den personliga integriteten verkligen står högst på din lista över viktiga saker så får du väl ta den ultimata konsekvensen av det och lämna moderaterna under buller och bång och bli piratpartist i stället.

Visst är det en vacker tanke att tro att du kan förändra moderaterna genom att försöka påverka dom inifrån. Jag tror tyvärr också att det är naivt och att ett avhopp skulle påverka betydligt mer.

Själv har jag alltid röstat borgerligt men nu är det slut på det. Så länge de gamla partierna utan att tveka säljer ut våra grundläggande rättigheter så kommer de inte få min röst längre.

Mary X Jensen sa...

Nej du - jag tror på att slåss för sina tankar. Det är möjligen naivt i dina ögon Stekspaden men min grundsyn är att det alltid är för tidigt att ge upp...

Jag är dessutom inte ensam i moderaterna om att tycka så här.

Du såg möjigen inte programmet Good copy bad Copy på SVT2 tidigare i kväll. Repris 11/5 och 13/5. Handlade just om copyrightreglerna inom musik.