Internet har inte funnits för alla så länge och visst går det fort och visst kan man anta att alla inte hängt med riktigt i svängarna. Det är inte så konstigt för det kan vara nog så komplicerat att ta till sig om intresse saknas. Bristen på intresse för hur det egentligen fungerar i just den här frågan visar Justitieministern öppet när hon med anledning av fildelningsdomen i Linköping uttrycker:
"– ... en konsekvens av att man har lyft påföljden i det är fallet är att det blir lättare att få ut IP-adresser och det påverkar naturligtvis möjligheterna att arbeta mot den typ av brott som kan föreligga, säger hon."
Vet hon vad hon ska med IP-adresserna till? Jag tror inte det dessvärre. Vi tar en gammal trotjänare här som visar hur det fungerar med IP-nummer , där man kan se att det inte alls är självklart att ett visst IP-adress kan användas som bevis på att ett brott föreligger. Vad som händer via visst IP-nummer behöver alltså inte alls ha med innehavaren själv att göra. Tänk om och tänk rätt och försök framförallt förstå att just IP-nummer spaning inte är någon vidare lyckad lösning och detta innan vidare beslut i frågan fattas. Emma funderar lite vidare kring frågan här.
Tommy påpekar en lite läskig grej som talar om hur det står till på ifpi och vad de har för tankar kring sin framtida roll:
"Lars Davisson, VD på IPFI (VD, förresten, jag trodde inte det var ett bolag?) säger att han hoppas att IFPI får “civilrättsliga möjligheter att själva begära ut personuppgifter hos Internetleverantörerna så att de utan att gå via polis och åklagare kan kontakta personer som ägnar sig åt illegal fildelning”. (klipp från Tommys blogg)
Det finns anledning att känna en viss oro. I synnerhet som det verkar som om de som fattar besluten kring det hela egentligen inte förstår konsekvenserna fullt ut. Eller så är det man gör! Jag vet inte vilket scenario som är mest skrämmande egentligen men jag hoppas bara att man tar sig samman i tid och att det lyssnas lite på vad som gäller så att inte Lobbyn får sista ordet. Prata med barnen alla politiker som ska delta i det här beslutet. Inte vill medborgaren i allmänhet att polisens arbete ska skötas av kommersiella organisationer.
Men som sagt snart har ifpi och Co inga kunder och heller inga att företräda ty konstnärer och artister väljer andra vägar för att nå ut.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, fildelning, Linköping, fildelningsdom, internet, moderaterna, regeringen, samhälle
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar