tisdag 10 juni 2008

FRA nära dig...

Jag fick en kommentar som kan vara värd att ge större utrymme. Det finns moderater och det finns moderater... alla är inte för FRA-avlyssningslagen. Ibland brukar regeringen backa, hoppas att de kan göra det även nu.

Cederschiölds varningsord kanske fortfarande biter på ljumma moderater?

"När stora spionbyråkratier är på plats blir frestelsen stor att utvidga användningen. Regeringar kan frestas att använda hemlig information för att skaffa hållhakar på kritiker eller spionera på oppositionen så att den aldrig kan vinna val pga att det kommer fram "skandaler". Cheferna för spionbyråkratier blir lätt en stat i staten [...]"

Marcus Svensson på Smålandsposten är ständigt för FRA. Han sätter sig idag upp emot en datasäkerhetsforskare som inte delar åsikten om att det är helt ofarligt med avlyssning bara för att det står en och annan mening i skrivningen, som att data inte ska sparas till exempel. Varför ska då man då ägna tid åt att samla in den kan man undra. Insändarskribenten påminner också om den stora skandal som nyligen drabbat Tysklands Telia Deutsche Telecom. Det handlade också om avlyssning. De kreativa användningsområdena av databaser ska aldrig underskattas.
Det visar sig hela tiden.

Ledarskribenten Marcus Svensson är övertygad om att det bara handlar om trafiken utanför Sverige, jag tror att han delar den åsikten med många. Emma har gjort en mindre studie på hur Smålandspostens datatrafik flödar. Inte ens i Småland har internet nationsgränser, det är liksom inte uppbyggt på det sättet. Kolla också in hur trafiken på denna blogg rör sig över alla landsgränser. Kolla in på kartan här. Det ger en pedagogisk bild av hur internet fungerar eller hur? Läsaren finns överallt, tekniken likaså. Oscar Swartz reflekterar lite över det här med att vara uppkopplad, innebörden i det hela har förändrats. Norrtelje tidning tycker inte att storebror ska ha fler och nya glasögon.

Christian skriver om en miljöpartist som frågar justitieministern om FRA-avlyssningen. En annan miljöpartist är också skeptisk. Aldrig trodde jag väl att jag skulle vara överens med en miljöpartist precis.

Jag har också avlyssnat helt ofrivilligt. Det var en gång när telefontrafiken löpte amok och ett ungt par från någon annanstans plötslig dök upp i mitt telefonsamtal med sin konversation. Det var riktigt spännande och svårt att lägga på.

- va göru...
- ligger här och slappar...
- hmm
- haru lyssnat på Geeks då
- nej
- hörru jag tycker om dig
- jag dig
- mm
- hämtar lite att dricka
- såg du Pelle ra
- vadå
- hans braller
- vilka då
- de där rutiga
- nej
- såg dunte dom, hemska
- second hand höhö
- ja kanske
....
tre timmar senare
- ska jag komma över
- nej morsan kommer snart
- höhö ja då går det inte
- imorgon då
- why not
- ska vi ses alltså
- ja
- efter plugget
- ja
- när slutar durå
- tre nånting måste kolla
- ja tre, kvart över
- OK - var ses vi då
- vanliga stället
- harunåt då? (här kan avses knark!!!)
- jag skulle vilja nita den där djäkla svartskallen
- jag kan fixa
- puffra (pistol?) (slang för vattenpistol)
- eller nå´t annat (vapen?)
- ligger alltid under stenen, den stora
- OK - du kan väl ha den där bruna skinnjackan
- den är farsans
- kan du inte låna den då
- ska försöka, kanske kan knycka den annars när han hämtar tidningen
- hihi
- nu kommer morsan - hej då...
- puss
- puss

Harmlöst, men privat och säkerligen inte ett samtal som de två vill att någon annan ska höra. En stor del av de samtal som FRA ska hålla på och lyssna på är av sorten ovan. Det kan tycks oförargligt och visst kan man fundera på nödvändigheten och inte minst resursanvändningen. Nu är var ju inte det där avlyssning på det sätt som FRA kommer att hålla på med säger en del er. Nej, men använd er fantasi säger jag. Tekniken är en sak, möjligheterna att använda den är en annan. Konsekvensen av den nya signalspaningslagen är ju att det blir tillåtet att lyssna på allt och alla hela tiden. Vem ska tolka meningen i samtalen? Vem har tolkningsföreträdet? Den som talar? Skulle inte tro det. Här kan man bli skyldig tills man själv bevisat motsatsen.


(intressant)

(Aftonbladet)

Fler skriver: Anna Troberg, Basic Personligt, Erik Laakso, Caught in the act, Caught igen som skapat en skylt för en veckolång protest, Mina moderata karameller, Cattis blogg, Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus Andersson, Cynism, Peter Karlberg, Bloggen Bent, Erik Hultin, Lakes Lakonismer, Sagor från Livbåten, Frihet fildelning och feminism, Syrrans granne, Eva-Lena Jansson, Federley, Falkvinge, Texplorer, Martin Jönsson med följande rapport, argumentera.se, Jonas på Bloggtidningen och Kulturbloggen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

buddy jesus sa...

Inte att förglömma ligger alla blogspots data i USA, vilket gör trafiken till och från dessa bloggar till lovligt byte.

mj sa...

Gällande det där med stora spionbyråkratier. När arkiven byggts upp kommer informationen i dem att finnas kvar, för alltid. Man vet inte för vad och när den kan plockas fram. Här i Polen pågår fortfarande strider om vad som finns i den gamla säkerhetstjänstens arkiv, och då och då "läcker" godbitar ut. Inte sällan så det missgynnar någons politiska motståndare. De senaste veckorna har det varit mycket prat om vad Wałęsa hade att göra med SB i början av 70-talet, dvs för snart 40 år sedan. Jämförelsen mellan FRA och de gamla kommunistsäkerhetstjänsterna kanske (fortfarande?) är orättvis men vi vet inte vem som kommer att sitta på datan i framtiden.

Anonym sa...

En fundering bara… det kanske skulle vara på sin plats med lite motstånd. Tänk om majoriteten av svenska folket konsekvent vägrade att kommunicera med myndigheter, kommuner, företag osv. med elektronisk kommunikation. Ingen E post, inga mobilsamtal, sms –nix, glöm den fasta telefonen, vadå, – er webbsida, nej tack. Vill NI nå mig får ni faktiskt skriva brev. Tänk när alla deklarerar på papper igen. Eller när alla brevledes ska boka tid till besiktningen. En rolig tanke i alla fall :)
/Johan A