tisdag 10 juni 2008

Rösta på den som är snyggast...

Personvalets ringa betydelse har åskådliggjorts på ett inte alltför positivt sätt den senaste tiden. Det är inte vad någon står för eller har för politiska avsikter som är viktigt när man röstar - för när det kommer till skarpt läge så har det ingen betydelse. Då kommer partipiskan fram och alla uppmanas att hålla sig i skinnet och trycka på rätt knapp. Inte minst har många unga riksdagsledamöter från olika partier fått erfara detta i samband med omröstningen den 17:e juni när regeringen har för avsikt att klubba igenom lagen om signalspaning.

Om partipiska kan man läsa på wikipedia:

"Tillämpas när de demokratiska mekanismerna blir för starka. Bruket av partipiska är vanligare i politiska system med litet inslag av personval eftersom det inte finns samma möjlighet för politiker att skaffa en egen plattform. Som exempel är det inte särskilt ovanligt i USA att ledamöter i kongressen av samma parti som presidenten röstar emot dennes förslag."

Man kan gilla läget, eller protestera. Eller avstå från att rösta överhuvudtaget, eller att rösta och sedan engagera sig för att få till en ändring. Det senare tar tid och kraft men möjligheten finns och det sista som bör överge en människa är hoppet. Trots allt så finns det personer som vinner 100 miljoner på Lotto. Att inte vara med och spela betyder ingen chans alls att vara med ger i alla fall en mikroskopisk chans. Eller hur?

Men som sagt nya kriterier för personval gäller framöver - rösta på den som är snyggast...

Kanske ändå inte. Jag kryssade i förra valet för Fredrik Reinfeldt, mest för att han verkade klok och inlyssnande och så prestigefri på något sätt. Om det stämmer, ja inte vet jag längre. Han har också suttit i kylan påminner Sanna Rayman om idag. Det gick ju bra... han blev till och med statsminister.

(aftonbladet)
(intressant)

Många funderar på den här frågan nu - vad är väl ett val... opassande, Anna Troberg, Basic Personligt, Erik Laakso, Caught in the act, Caught igen Mina moderata karameller, Cattis blogg, Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus Andersson, Cynism, Peter Karlberg, Bloggen Bent, Erik Hultin, Lakes Lakonismer, Sagor från Livbåten, Frihet fildelning och feminism, Syrrans granne, Eva-Lena Jansson, Federley, Kulturbloggen, Jonas på Bloggtidningen och Magnus och Nikke

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Rikard sa...

Inlyssnande, sa Bull. Prestigefri, sa Bill.

Mary sa...

Precis ;-)