måndag 23 juni 2008

Men stopp ett tag nu...

(SvD) (Aftonbladet)

Jag läste Niklas Wykmans blogg, jag läser i SvD, jag skriver, jag läser i politikerbloggen, i Expressen och nu i Aftonbladet om hur Mufs ordförande inte tycker att det är självklart attvara kvar i partiet på grund av den nya FRA-lagen eftersom han inte kan vara med i ett parti som vill avlyssna hela befolkningen.

"Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal”, konstaterar Niklas Wykman.

En märkbart irriterad statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar utspelet i TV4Nyheterna ikväll klockan 19:

- Nej, det låter ju som ett läskigt parti att vara medlem i, så det är ju bra att vi inte har fattat något sådant beslut heller." (Politikerbloggen)

(Uppdatering: jag lyssnade på inslaget och blev inte lugnare, men finns det något allvarligare bakom det han säger så skulle jag vilja veta det, som vuxen till vuxen)

Det svaret oroar mig. Flera frågor ställer jag mig nu. Vet inte Fredrik Reinfeldt vad det står i lagen och vad den innebär? Har inte medarbetarna informerat statsministern om vad opinionen har talat om? Har han inte fått veta vad världskända internetexperter har sagt om lagen som dem ser ut i dagen utformning? Har han inte fått veta vad kloka jurister säger om lagen? Har han bara fått höra att det är ett "djäkla" liv i bloggosfären? Har han bara hört om dem som skriker och kastar glåpord? Har han inte fått veta vilken enorm motvilja mot FRA-lagen alla som förstår vad den innebär känner? Jag hoppas att det är så att han av någon anledning inte känner till motståndet att ingen av hans närmaste har informerat honom på ett juste sätt. Annars blir jag faktisk ännu mer orolig.


Jag blev påmind Om moderaten som stod upp och fick skäll av Gösta Bohman... och inte bara det... . Han hette Tore Nilsson och hans son skrev om hur det gick till när Tore tog till orda. Jan Nilsson är själv politiker och skickade mig idag en skojig bildserie på temat politik och FRA-lagen. Kolla här.

Jag vill påstå att det inte bara är en stojig bloggosfär som man inte behöver bry sig om som inte gillar den här lagen. Vi vill ha bort den helt enkelt. Signalspaning JA, massavlyssning NEJ. Det spelar ingen roll hur mycket regeringen försäkrar att det inte är avsikten att avlyssna alla. Men så fungerar tekniken och det i sin tur skapar möjligheter som aldrig borde lagliggöras.

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Drottningen sa...

ja, det är faktisskt jättekonstigt.

Sven Svensson sa...

Om bara Führern visste :)

I Heart Hammarby sa...

Allra konstigast är att man som statsminister åker utomlands för att kolla på fotboll istället för att stanna hemma och reda ut de missförstånd man tycker sig se i debatten. Jag tror inte vi får höra en bråkdel av vad som pågår.

El Rubio sa...

Tyvärr är ju oppositionen lika flat som regeringen, så det saknas alternativ i svensk politik.

A.R.Yngve sa...

När jag hörde att Reinfeldt var utomlands under omröstningen så antog jag att skälet var uppenbart: han vill inte synas i det (skumma) sammanhang han själv varit med om att skapa.

(Och det verkar ha fungerat: lägg märke till hur många bloggare som slösar sina krafter på att vara arga på en "straw man" som Federley.)

Varför vill då Reinfeldt avlyssna svenska folket? Är det ideologiskt motiverat ("Det är Oss mot Dom, Staten mot Pöbeln") eller rent personligt ("Jag vill ha makt! Makt! Mua ha ha haaa!)...?

Tja, säg det...

Anonym sa...

Om man antar att Reinfeldt faktiskt menar vad han säger så betyder det att moderaterna som parti inte står bakom STASI-lagen till skillnad från moderaternas representanter i regering & riksdag.
el persson

Mary sa...

Jag tror att det rätt upp och ned handlar om signalspaning som kan vara viktig men att man inte hade riktig koll på hur internet fungerar och vilka konsekvensser det får för allmänheten i den form som lagen är skriven idag.

Jag lägger inga onda aspekter på vare sig statsministern eller något annan person - däremot tycker jag inte om idén med massavlyssning för det är vad det blir och man vet aldrig vem som kommer att missbruka det.

Ändamålglidningen såg vi dagen där på när man vill öppna upp PKU-registret för annan användning än forskning...