tisdag 24 juni 2008

Vad i all sin dar...

Länge har jag förundrats över lappen som sitter i kassan på ICA. Man måste vara 30 år och beredd på att visa legitimation när man ska köpa öl. Que? Var kom 30-årsgränsen ifrån då?

Jag kan förstå att det är svårt att avgöra ålder och fick jag själv visa legitimation för att någon trodde att jag var under 30 skulle jag bli vansinnigt smickrad. Men samtidigt förbannad för vad jag vet är myndighetsåldern här i landet betydligt lägre än så. Man får göra allt möjligt viktigt, man får göra barn från det man är 15, man får ta körkort och rösta när man är 18 och då är man också myndig och ska betraktas som vuxen. Men undantag finns, först när man är 20 får man handla sprit på systembolaget. Starköl också för den delen.

Men man får alltså inte köpa öl på Willys innan man är 30. Inte ens när man har sin 55-årige pappa med sig, för han har inte heller legitimation. Det var tydligen inte säkert att killen som var 30 år hade fått köpa sin öl ändå.

"– Om vi tror att personen i fråga är under 18 så måste han eller hon visa legitimation, och då hjälper det inte om man har sina föräldrar med sig, säger Madeleine Larsson på Willys i Borås till BT" (Aftonbladet)

Fiskmås... Man ska komma ihåg att de där "vi-har-våra-regler-människorna" finns överallt. På skattemyndigheterna, CSN, socialkontoret, FRA, polisen och nu på Willys. Jag säger inte att alla är sådana. Man träffar då och då på verkligt trevliga personer även på myndiggheter. Men när man hamnar i klorna på en sån där "vi-har-våra-regler-person" så kan det bli tungrott. Verkligen.

Var kommer den där bestämmelsen om 30 år i från? Förvisso har jag för mig att det i lagen står att man inte behöver sälja till vem som helst. Men vad lever Willys på om inte försäljning?

Uppdatering: Originalartikeln stod i Borås Tidning, tack för kommentaren, jag brukar kolla källorna. Läs den artikeln här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Veronica sa...

Håller helt med, har själv råkat ut för samma sak och det är helt galet!

Mvh

Veronica www.veronicasblogg.se

Journalist, dock inte på BT sa...

Varför länka till den extremt överreklamerade sajten AB när originalhistorien finns på BT?

http://www.bt.se/nyheter/boras/medelalders-man-nekades-kopa-lattol(706954).gm

Vigge Boll sa...

Lustigt att man inte vet att det är 12 års åldersgräns på lättöl i det här landet.

Men man blir inte förvånad, inkompetensen finns ju överallt.

Daniel A sa...

Måste tycka att på sätt och vis så är det sjukt, men å andra sidan så har kommunerna kontroller som springer runt och kollar butikerna. En kompis jobbade i en butik och blev blåst av en kontrollant för att inte ha kollat leg på en 25-åring.
Men sedan har man ju faktiskt ett val att handla varan eller inte. Det ska inte handla om man vill ha t.ex. en blå eller röd tröja, utan om man vill ha tröjan överhuvudtaget. Vill man ha ölen så får man anpassa sig till reglerna. :)
Precis som man måste göra inom trafiken, internet och skolan.

Butiksarbetare sa...

Låt mig bara förklara för dig det där med 30-års gräns. Varken Willy's eller någon annan butik har 30-års gräns på dricka, men butiken rekommenderar att om man är under 30 så borde man ha med sig legitimation.

Även om man är det minsta osäker så ska man kolla legitimation. Det finns kontrollanter där ute som är över 18 men fortfarande kräver att man kollar ID för att dem är under 30 och om detta inte följs så kan butiken få stora problem.

Men sen måste jag hålla med om att det är löjligt att neka hans 55 åriga far. Förstår inte heller varför vi ens har 18 års gräns på lättöl.

Björn Felten sa...

Fullkomligt häpnadsväckande!

Lagen säger klart och tydligt (såväl lagen om tillverkning som själva alkohollagen) att lättöl räknas som alkoholfri dryck. Samma klassificering som den Cola som killen tydligen fick köpa, alltså.

Man tycker ju faktiskt att den som är satt att kontrollera att lagen efterlevs faktiskt skulle ha de grundläggande reglerna klart för sig -- även om det bara är en snabbsköpskassörska.

sara sa...

varför neka fadern? Jo det finns ett självklart svar på detta.. Kan inte personen ifråga uppvisa leg så hjälper det inte om du har med din far eller annan äldre person ---> räknas enligt lagen som lagning! Willys gjorde helt rätt!

Bo sa...

Det intressanta i det här fallet är ju faktiskt som Björn säger, vad som gäller vid köp av lättöl.

Om det likställs med vanlig dricka så ska de ju inte ha rätt att kräva leg öht.