måndag 2 juni 2008

Om att leva som man lär...

Ibland så gapar man efter mycket fast man redan tappat stycket kanske man kan säga om min Gästbloggare Fredrik Ws tankar nedan. Det handlar om arbetsgivare och jämlikhet. Vår fd JämO var som bekant ute i pressen och anklagade Carl Bildt för könsdiskriminering. Det kan vara smart att städa upp sin egen byk först. Läs här.

Hej!

Tillbaka efter en gråsval långhelg vid LO-ägda Riva del Sole på Toscanas sydkust. TCO och KF är också delägare. En välskött och prisvärd semesteranläggning. Vi är något av stamgäster i deras semesterby, men denna gång blev det hotellet. Vi har alltid varit nöjda, utom den gång
fyra kvadratmeter takputs ramlade ner i vårt sovrum vid en vattenläcka i lägenheten ovanför. Men det löste sig snabbt genom fint kompensationsboende och en utmärkt flaska Morellino di Scansano från den vänlige Riva-chefen. Så funkar det på Riva del Sole.

Men efter förre JämO Claes Borgströms attack på utrikesministern på DN Debatt häromdan
fick jag ett helt nytt perspektiv på livet. Redan vid ankomsten lade jag märke till att receptionen på Riva del Sole sköttes av idel kvinnor, till 100 %, samtliga duktiga och vänliga, alla med trevligt utseende eller helt enkelt vackra. De flesta svenskor, medelålder kanske 35. Man möts alltså direkt av ett massivt könsförtryck och en uppenbart sexistisk anställningspolicy med rasistiska och åldersdiskriminerande undertoner. Men värre skulle det bli. Bakom dessa paranta (men alltså kränkta) yrkeskvinnor, skymtade tillbakalutad vid telefonen i ett eget stort rum den grånade hotellchefen, till 100% man föreföll det, i 60-årsåldern. Inte direkt vacker skulle jag säga, but what do I know. Och han bjöd oss ju på vin en gång.

Utanför desken: bagagebärarna, till 100 % män.

Uppe bland rummen: städerskorna, till 100 % kvinnor.

På LO:s pizzeria där kreti och pleti, t.ex. de besökande LO-medlemmarna,
äter gott för litet billigare peng var alla pizzabagarna män och kyparna
till 90 % kvinnor i förkläden. Bara snyggingar där också, fy skäms LO!

Och på Den Fina Ristorante med Dyr Fin Mat (och jättegod) där
LO-topparna kanske oftare håller till var 90 % av kyparna män i kostym.
Aja baja.

På LO:s strand, badvakterna: 100 % män.

LO:s säkerhetsvakter: samtliga män.

LO-Wanja var tydligen på Riva del Sole senast för ett par veckor sedan och kan inte vara ovetande om dessa fruktansvärda förhållanden, som har fått fortgå i åratal. Hennes ordförandeskap förbereddes en gång i tiden vid ett av LO:s ledningsmöten på denna skandalanläggning. Det är denna gång svårt att skylla på medeltida italiensk kultur, eller på påven, med tanke på att denna skamfläck byggts och ägts av svenska folkrörelser (först Reso) sedan starten på 1950-talet. Snarare infinner sig funderingen att LO är nöjt med sakernas tillstånd. Det är ju de som äntligen får agera arbetsgivare på Riva del Sole, och det stora
geografiska avståndet gör att de här kan ta semester från svensk media, officiell politisk debatt, och de egna stora orden.

Men varför gör inte kvällspressen något? Journalistförbundet (TCO) skickar 20 medlemmar på välbehövlig rekreation till sitt eget ägandes Riva del Sole varje år, och någon kanske kunde ha reagerat över att Journalistförbundet, när de själva hamnar i kapitalistisk arbetsgivarposition, med Claes Borgströms ord bedriver "kränkning av mänskliga rättigheter".

Men nu är jag ju ironisk. För egen del är jag inte upprörd över förhållandena på Riva del Sole. Vi åker dit igen, såvida inte någon t.ex. får för sig att införa försämringar i personalpolitiken. Både
anställda och gäster verkar trivas bra, och ägarna LO, TCO och KF är nog också nöjda så länge man inte påminner dem om att de inte bryr sig om Claes Borgström eller de egna normerna - om de inte behöver.

Hälsningar Fredrik

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: