tisdag 3 juni 2008

Så har då försvarsutskottet sagt ja till FRA-lagen... Uppdatering

Pressmeddelandet idag ger vid hand att man lagt till lite lull-lull kring den personliga integriteten. Men faktum kvarstår, utan att skämmas vill de borgerliga ledamöterna att förslaget ska gå igenom. Jag känner mig inte ett dugg lugnare av det hela.

I pressmeddelandet står att signalspaning skall tillåtas för "...telefontrafik, e-post och faxmeddelanden som passerar i tråd (kabel) till och från utlandet..."

Som den digitala världen är uppbyggd så är nationsgränserna utsuddade. Visste ni det? Ett vanligt telefonsamtal inom Sverige kan mycket väl passera genom ett eller flera av våra grannländer. Ett konto på Facebook, hotmail eller Yahoo för att inte nämna Gmail innebär att FRA kan lyssna på allt du gör där eftersom dessa servrar finns utanför Sverige. Trafiken rör sig över landets gränser. Finska delen av Telia Sonera tog hem sina servrar på grund av det här förslaget. I Finland är det inte tillåtet att avlyssna befolkningen.

"...Flera regler införs till skydd för den enskildes integritet. När myndigheter ger uppdrag till FRA ska de ansöka om ett särskilt tillstånd för detta. De sökbegrepp som ska användas, liksom att förstöring och rapportering sker enligt lagen, ska kontrolleras särskilt. Den myndighet som kontrollerar verksamheten ska få möjlighet att besluta att spaningen ska upphöra och materialet förstöras. Dessutom inrättas ett integritetsskyddsråd vid FRA..." (Pressmeddelande)

Vilken lag är det som styr förstöring och rapportering? Finns den idag? Eller ska den konstrueras efteråt?

Vilka myndigheter talas det om? Vi har hundratals här i landet. Försäkringskassan? Arbetsförmedlingen? Statens Skolverk? Valmyndigheten? Integrationsverket? HomO? Gentekniknämnden? Nordiska Afrikainstitutet? Migrationsverket? Institutet för psykosocial medicin? Socialstyrelsen? Smittskyddsinstitutet? Premiepensionsmyndigheten? Specialpedagogiska institutet? Kungliga Biblioteket? Bildkonst Upphovsrätt i Sverige?

Vilken myndighet kontrollerar verksamheten? Det framgår inte av pressmeddelandet. Ska det bestämmas i efterskott? Finns den myndigheten eller blir det en ny?
Det blir en ny myndighet som ska övervaka övervakarna. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, läs mer här. Skulle vi verkligen ha fler myndigheter.

Många, men ändå för få protesterar. Oscar Swartz, Anna Troberg, Pär Ström, Erik Hultin (c), projO, Rick Falkvinge, Christian Engström, Anders Gardebring, Johnny Scharonne, Drottningsylt, Bulten i Bo, Attila, Viddeliten och många många fler, Opassande, Lake , Frendo

På regeringens hemsida om mänskliga rättigheter kan man bland annat läsa:

"... Den som lämnar ett meddelande för publicering har rätt att vara anonym och kan inte straffas för sin medverkan. Endast de brott som anges i en särskild brottskatalog kan föranleda straffansvar och det utkrävs i en särskild rättegångsordning med Justitiekanslern som åklagare och med juryprövning..."

Hur blir det med det där nu då? Hur tolkar man det här i förhållande till den nya avlyssningslagen? Brottskatalog?

Kulturbloggen har en intressant reflektion. Hon är också journalist. Hon frågar sig - är det viktigare att informera om att det är förbjudet att grilla än att en lag om massavlyssning är på gång om 14 dagar? Beror det på att journalister inte är så IT-kunniga så att de förstår vad det handlar om? "Att samhället inte övervakar allt vi säger och gör på Internet och i mobiltelefoner är en del i yttrandefriheten." (RS)

Konceptet går ut på att det ska lyssnas på ALLT, förut fiskades det med spö och krok nu handlar om att skicka ut en flotta med trålare. Vem vet, kanske just du fastnar i trålen? Det gäller oss alla nu. Lyssna på ordet massavlyssning, för det är vad det handlar om, adjöss till källskydd, goodbye brevhemligheten som innebär att man kan skicka försändelser anonymt till adressater man själv väljer. Den personliga integriteten, bye bye.

Vi vill ha svar på bland annat de här frågorna, innan beslut klubbas i Riksdagen. Fler borde vilja ha svar. När man läser NyTeknik så verkar det hela vara klart att det från och med den den 1 oktober så måste alla internet- och teleoperatörer ge FRA tillgång till sin trafik så att den kan avlyssnas. Fast det påbörjas redan 1 januari 2009, alltså om ett halvår.

Jag är inte dummare än att jag vet hur det går till och att när ärendena väl når riksdagen så är de beredda och klara redan så mankan dra slutsatsen att ärendena är färdig. MEN DET ÄR I RIKSDAGEN BESLUTEN FORMELLT SKA TAS. I den här frågan verkar det ändå som om det finns brådjup mellan de som är för och de som är emot avlyssningslagen. Dessutom så har bloggaren satmaran (det är inte jag) gjort en snabbkoll bland bekanta och de har ingen aning om vad det här innebär.

(intressant)

(SvD)
(IDG)
(Aftonbladet)
(Sydsvenskan)

Många, men ändå för få protesterar. Oscar Swartz, Anna Troberg, Pär Ström, Erik Hultin (c), projO, Rick Falkvinge, Christian Engström, Anders Gardebring, Johnny Scharonne, Drottningsylt, Bulten i Bo, Attila, Viddeliten och många många fler, Opassande, Lake , Frendo

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Daniel sa...

Givetvis är det jordbruksverket som ska ha hand om det. Så mycket skitsnack som det är i ledningarna.
Skämt åsido. Men ibland så vill man damma av den gamla hederliga örfilen och utdela en stor kollektiv sådan så att vissa vaknar till och förstår vad dom sysslar med. Det påminner om gamla spionfilmer som utspelade sig i östeuropa och där man brukade säga att väggarna har öron...
Det var mycket möjligt att det var så, men finns det ingen som kan ge en vettig förklaring varför man ska ge våra väggar öron.
det skulle inte förvåna mig om "kärleksministeriet" inrättas inom inte alltför avlägsen framtid.

Dennis Nilsson sa...

Läs härnedan och begrunda vad STASI i Östtyskland bedrev för verksamhet. Är det ett sådant samhälle vi vill Sverige skall bli?

—————————————————————————–

STASI, eller Ministerium für Staatssicherheit som det officiellt hette, var Östtysklands och kanske främst det östtyska kommunistiska partiets hemliga polis.

Dess huvuduppgift var inte att skydda de östtyska medborgarna utan istället var den att bevaka och kontrollera dem. Till exempel avlyssnade man alla telefonsamtal till och från Västtyskland, all post undersöktes och i stort sett varenda arbetsplats, idrottsförening, skola, osv. var infiltrerad av Stasi-agenter.

Få hemliga poliser gick så noggrant och grundläggande till väga som STASI i sin strävan efter att bevaka och kontrollera den egna befolkningen. Man tog bland annat luktprover på misstänkta personer och sedan tränade man upp hundar i att leta reda på lukten i förebyggande syfte. STASI utförde även smutskastningskampanjer och utpressning mot personer som man ansåg var farliga på något sätt. Tortyr användes också för att få fram information.

STASI upprätthöll personregister på flera miljoner medborgare och man hade flera hundra tusen angivare. Efter Tysklands återförening 1990 fick människor tillträde till registren och de upptäckte då att grannar, vänner och till och med släktingar hade gett Stasi information om dem som lett till att de skickades i fängelse eller ännu värre. Det här råkade bland annat Ines Geipel i programmet ut för när hon blev angiven av en av sina närmaste vänner.

http://www.ur.se/ramp/historia2/idrott_personer2.php

Viktor sa...

Hej, jag har startat ett upprop mot FRA-lagen! Skulle verkligen uppskatta om du ville länka, det känns som att vi måste göra allt vi kan för att stoppa detta:

http://www.spogg.com/petition/petition.php?pid=28

Mvh Viktor

Daniel A sa...

Det där som Dennis Nilsson skriver om där har dock Säpo sysslat med länge. det var också det IB handlade om delvis även om tortyr inte var inblandat.
Men även om jag är emot den här "FRA-lagen" så kan jag ändå inte sluta gotta mig åt att nu kommer även borgerliga människor att jagas.
Som exempel på vad som skett innan i sverige:
http://www.ekuriren.se/hermes/article/EK_19990604_09_1_11.html
http://www.ekuriren.se/hermes/to/torsten_leander/

För vem vet vad som står om en i Säpos register.
Ringde t.ex. en registerad kommunist till slaktaren, så blev ju slaktaren misstänkt kommunist.