Det kan jag väl ändå inte tänka mig.
Det låter som om det är en fjäder som blivit en höna.
Med tanke på den mastodonta motviljan mot FRA-lagen så kan jag inte i min vildaste fantasi tro att mitt eget parti skulle göra så. Motviljan går ju rakt genom partigränserna. Vi är inte så många moderater som uttalar oss men många inom alliansen är emot. I min moderata värld så får man ha egna åsikter inom partiet.
Att man vill bringa ordning och att det naturligtvis är det enklaste om det blir som man tänkt kan jag förstå. Men att sätta sin respekt på spel för saken kan jag inte tänka mig att statsministern gör. Han brukar vara en klok man. Jag skulle bli förvånad om det inte fanns utrymme för kritik och att man dessutom lyssnade till den. Det har man gjort förut.
Uppdatering:
Jag har faktiskt frågat moderaterna rätt ut idag. Men ryktet om uteslutning av den som går emot har ingen bäring på verkligheten, jag tror inte att Per Schlingmann skulle ljuga mig rakt i ansiktet om en sådan sak. Absolut inte.
Och Pär Henriksson skriver i kommentaren nedan och runt på andra bloggar också för att lägga sordin på det hela. Jag tycker att man ska tro på honom också, jag gör det.
"Ryktena om uteslutning ur moderaterna är falska och har ingen grund. Moderaterna vare sig vill eller kan utesluta medlemmar på sådana grunder. mvh Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna"
Det kanske är någon som har sagt nåt i hettan som sedan fått större proportioner än tanken var från början. Jag vet av erfarenhet att det inte bara är att bli utesluten för det ena och det andra. Det är en mycket mycket lång process innan en sådan uteslutning kan vara möjlig. Jag har sett personer som jag själv tyckt borde ryka för länge sedan fått stanna kvar. Uteslutning är verkligen ingen lätt process. Det finns stadgar som styr också och de är ganska hårda.
Vem har inte hotat ungarna med både indragen veckopeng och lördagsgodis. Utegångsförbud och alla möjliga andra dumheter när de inte gjort vad man ville att de skulle göra. Jag kan tänka mig att många unga moderater har det jobbigt idag, i synnerhet de mest liberala och de som är motståndare till den här lagen.
Det är alltid besvärligt jobbigt när det uppstår konflikter, inte bara i Riksdagen. Orden flyger och tanken den står stilla. Så tror jag att det är... Trycket på de unga riksdagsledamöterna som är emot är hårt.
Min gamle chefredaktör sa - detta är din först lektion i distans och perspektiv Mary. Vi var på besök på Storch Club i LOndon. Det var inte min grej om man säger så. Man lär sig, man härdas och man kommer över... men man ska absolut gå efter sin egen övertygelse om frågan är viktig.
Det är klart att regeringen vill ha sin vilja igenom. Mina barn brukar kalla mig för regeringen och visst skallrar de i knäna på dem när jag säger ifrån (då och då alltså) , men det händer att jag får ge mig faktiskt., rätt ofta till och med. Ugglorna är inte alltid vad de ser ut att vara.
Nu skriver du så här bara för att du är moderat tänker ni. Jag skriver så här för att jag tycker att det är synd om ett rykte som inte stämmer med verkligheten får för stort utrymme och att saken förflyttas till fel fokus. Som ni vet så gillar jag inte sånt. Att jag däremot själv är helt emot FRA-lagen i sin nuvarande utformning har väl ingen tvekat över. Det vidhåller jag. Bestämt. Den som läser här vet vad jag tycker. NEJ!
Andra bloggar som skrivit om det här är Svensson, Bloggen Bent, Fridholm kanske fler...
Läs även andra bloggares åsikter om politik, moderaterna, regeringen, FRA, FRA-lagen, Lex Orwell
9 kommentarer:
Om det skulle vara sant, vad skulle följden bli då? Att några röstar "Nej" för att de inte accepterar att bli hotade, eller att alla röstar "Ja" för att de böjer sig?
Rent hypotetiskt alltså.
Påståendet har ju dykt upp från en person som säger sig ha pålitliga källor i riksdagen, så det tål att diskuteras rent hypotetiskt tycker jag.
Sedan du läst dagens SvD så inser du varför det är högst troligt. Det är helt klart varför trycket är så starkt på alliansens riksdagsledamöter. Det är inte regeringen som sprängs - det är FRA:s våta dröm om att med hjälp av sin nya supersuperdator kunna vara duktig Storebror i världen. Det står för nu för mig fullkomligt klart att den nya utrustningen införskaffades redan efter att det första beslutet om grundlagsändringen togs. Nu återstår bara vänta och be om att ett under ska ske t ex att vår riksdagsledamot Göran Pettersson eller gärna flera ska besinna sig.
Ja tror att hoten är sanna, det vill säga att de uttalats. Den moderata partiledningen börjar bli riktigt deperat nu.
Däremot är hotet bara munväder.
Ryktena om uteslutning ur moderaterna är falska och har ingen grund. Moderaterna vare sig vill eller kan utesluta medlemmar på sådana grunder. mvh Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna
Vad kommer att hända dessa yngre politiker om de röstar efter sitt samvete? Jag har fått den uppfattningen att Statsministern gjort detta till en kabinettsfråga, vilket är oklokt. Att bara rida på principen att man fått folkets mandat vid valet och att man därför inte kan eller bör lyssna på tillfälliga folkopinioner håller inte, när vi vet att lobbyister trängs i maktens korridorer, utan att folk i allmänhet är särskilt medvetna om det.
Bengt Svensson - jag väljer att inte ta med din kommentar här för jag vill inte ha någon slags personlig vendetta på min blogg.
Med all respekt så vill jag inte att persondata och andra tarvligheter ska ha utrymme här. Det har flugit från alla håll.
Jag tycker att det räcker med det som varit i den vägen. Tack.
Det finns alltså två källor. Helt oberoende av varandra. Det behöver inte betyda att det är sant. Men onekligen ökar trovärdigheten. Men det kan också vara så här. Att hotet faktiskt uttalats (vilket två källor alltså hävdar), men att det ändå inete blir så att moderaterna utesluter någon. Ett hot kan ju redan ha haft effekt. Å andra sidan kan det faktum att hotet läkt ut, eller att vi överhuvudtaget skrev om ett uteslutningshot omöjligtgjort själva möjligheten till hot och/eller möjligheten att vidta uteslutning om utifall att.
I vilket fall som helst så verkar det ju inte som om moderaterna faktiskt skulel kunna utesluta av en sån här anledning. Rent stadgemässigt alltså. Då förefaller ju hotet mindre genomtänkt och/eller mindre trovärdigt.
Jag har en bestämd känsla av att det är många som tycker att det är jobbigt nu, i alla borgerliga partier ;-). Det sägs och uppfattas nog väldigt mycket saker. Men att det funnits ett reellt uttalat formellt hot tror jag inte. Men det kan ha uppfattats så - tänk på hur man ibland har varit (i alla fall jag) inkonsekvent mot ungarna.
Det är väl så att ens framtida karriär hotas om man röstar nej.
Sånt har väl hänt förut att man anses vara opålitlig om man röstar emot partiet.
Och vem vill ge poster till en människa som man inte vet om man har dom med sig eller emot sig?
Detta är dock inget som bara borgerliga partier har.
Vem kommer inte ihåg Vägval vänster?
Skicka en kommentar