fredag 4 juli 2008

Databas = kreativ användning

(DN) (Aftonbladet)

Vissa människor blir höga på databaser. Möjligheten att få fram nya uppgifter genom att köra register på korsen och tvärsen blir som ett gift i kroppen. Man vet aldrig vad man kan finna, kreativiteten sprutar ur öronen. Man kan se det framför sig. Det borde vara lämplighetstest för människor som ska hantera personuppgifter. De ska inte vara lagda åt "vi-älskar-register-få-se-vad-vi-kan-få-ut-av-det-här-hållet", det är då det kan bli farligt för oss enskilda.

Nu när Google har blivit beordrade att lämna ut uppgifter om videotittande besökare till underhållningsjätten Viacom så ger det ytterligare en förstärkning till vissas åtrå till registeruppgifter. Det ger obehagliga vibrationer åt alla håll.

Internet är underbart med alla möjligheter som finns idag - kunskaper, information, landsgränser, kontakter - ja allt bryts upp. Undra på att ordningsmännen får spader... De tappar helt kontrollen. Vi får hoppas att de inte är flest till numerären bara.

I vår blåögda yra är vi så glada, men man ska inte lita på att det får förbli så. Glöm inte, så fort någon får chansen att styra och ställa med registeruppgifter kan det få vilka konsekvenser som helst. Det gäller också FRA-lagen som dessutom gör det lagligt att hålla kollen. Hua...

Läs Jakob Hs intressanta inlägg här - det har en juridisk vinkel som kan vara bra att ha med i bagaget när man funderar kring det hela.


(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anders sa...

Det är väl detta som är ett exempel på ändamålsglidning, något blir som inte var syftet!? Jag läser i ett tidigare inlägg hos dig också om kvinnan som måste arbeta trots sin cancersjukdom (och jag har läst artikeln i tidningar och sett på TV). Och enbart detta är värt en folkstorm som motsvarar FRA-debatten egentligen. Förhoppningsvis och rimligtvis rättas detta till!!

Om nu någon blir satt att utföra andras direktiv (försäkringskassan) och man för över den mänskliga faktorn till FRA-debatten, så ligger det nära till hands för mig att dra slutsatsen vad som kan ske – och detta i en verksamhet utan egentlig potent insyn – om det sker en massavlyssning av människors kommunikation över nätet.

För det är massavlyssning det handlar om, eftersom tekniken inte kan ordnas på något annat sätt enligt alla experter som uttalar sig i frågan (Jag har inte hittat någon expert som säger att det går att separera ut kommunikation innan man vet vad den handlar om - INGEN). Politikerna talar om syftet med avlyssningen, och detta tror jag inte någon människa egentligen ifrågasätter – att skydda medborgarna (mot vilket hot det än må vara)!

Problemet som jag har har upplevt argumentationen från politikernas håll är att de inte alls förstår tekniken bakom och enbart hänvisar till syftet med avlyssningen och säger att det personliga integriteten är reglerad i och med de nya tilläggen. Detta förhindrar ju inte att brottet mot Europakonventionen begås i första steget genom att lyssna av all kommunikation innan en analys kan ske. Politikerna måste förstå att de inte förstår, först då kan nog dialogen komma igång.

En intressant atrtikel i sammanhanget är denna:
http://www.expressen.se/nyheter/1.1202347/lindstrom-hemlige-ingvars-katt-oroar-mig
Det är förvillande, en person uttalar sig först om avlyssning (som han säger inte går att göra) men vänder frågan direkt till att handla om lagring. Ungefär så här har argumenten gått i debatten.

Än mer undrande och betänksam när det gäller den mänskliga faktorn blir jag efter att ha läst Carl Bildts inlägg om Fri med FRA 1 och 2 och ha sett följande reportage: http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=1169682&d=14750
Se programmet, det är om inte annat - allmänbildande. Vi ska givetvis inte veta allt som sker, men när möjligheten att samla in information öppnas, vem vet vad den mänskliga faktorn kan ställa till med i slutändan och det är detta som är ytterligare en risk med förslaget – alla ändamålsglidningar som kan tänkas uppstå utifrån vem som styr och regerar.

Och detta väcker också frågor: http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article42086.ece som är hittat via Oscar Swartz. Vad sker i kulisserna?

Något retoriskt, men ändå: Är det att undra på om Mikael Wihe har uttalat sig i dagarna, för vem kan man lita på?