fredag 11 juli 2008

De tre visa aporna...

Jag lyssnar just på ett inslag från Rapport som gjordes i Visby i morse där Fredrik Reinfeldt talar om sin politiska syn på livet nu och sen. Det moderna politiska ledarskapet. Allmänt intressant naturligtvis, fattas bara. Men jag måste be er att stanna kvar efter intervjun, då visas ett skojigt inslag med Carl Bildt (undra på att man kan älska den karln, på avstånd förstås... men självdistans har han)

Naturligtvis får statsministern frågan om FRA. - Vi återkommer med integritetsstärkande stöd till FRA-lagen till hösten säger han. Det har varit svårt att mötas i diskussionen på grund av att den pågått på olika plan menar statsministern. Ja, det kan ju tyckas. Men i en dialog och en diskussion så brukar man reda ut sådana missförstånd. Det handlar om underrättelseverksamhet och det handlar om personlig integritet. Har man inte ännu förstått att lagen genom att bara finnas gör att det är nödvändigt med massavlyssning rent tekniskt för att den ska fungera överhuvudtaget?

Min starkaste kritik mot det här, är att man faktiskt struntat i att lyssna och låtsas som om vi som är emot är vänster, ungdomar, tekniknördar och allmänna bråkstakar. Protesterna har trots allt kommit från ett synnerligen väletablerat håll och över och genom alla partitillhörigheter. Sen att tillmälen och andra mindre smickrande uttryck fått stort utrymme kan man kanske ha synpunkter på, men talar man till en vägg så börjar man skrika om man inte får svar.


Bilden är public domain och fri att använda.

Paulina Neding frågar idag om statsministern verkligen inte har någon som kan förklara att debatten om FRA bör man förhålla sig till. I min värld så skulle det kanske inte bara varit en debatt utan en dialog. Detta är en viktig och partiövergripande fråga också den av aldrig skådat slag. Ett stort ingrepp i människors privata sfär. Lika viktig om inte viktigare i en demokrati än underrättelsetjänst - som enligt min idé ska bedrivas lite mer diskret. Vad är annars vitsen? Den fd FRA-chefen Anders Wik deltog i ett FRA-seminarium i Almedalen häromdagen och uppmanade oss alla att kryptera vår information. Ja, jösses och det gör inte banditerna redan då?

Själv har jag redan börjat känna oro inför vad det kommer att betyda för mig att jag varit så obstinat i den här frågan till exempel. Hur många dörrar stänger det för mig i framtiden? Utan att jag vet om det? Det är en läskig känsla och dessvärre så har den bäring på hur jag kommer att bete mig framöver.

Lite tröst finns det i det Per Schlingmann säger i sin chatt på Expressen idag. "... Vi är frihetens parti, men samtidigt utvecklas vi i takt med att Sverige förändras. Jobb, utbildning, trygghet, skattesänkningar och brottsbekämpning har alltid varit viktiga frågor för oss". Samtidigt får FRA-lagens utformning många av oss att känna oss riktigt ofria... Hur ska man ändra på den känslan då? Inte bara i ord alltså.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Klara sa...

"Har man inte ännu förstått att lagen genom att bara finnas gör att det är nödvändigt med massavlyssning rent tekniskt för att den ska fungera överhuvudtaget?"

Jag tror det är där skon klämmer. Den vanliga människan över 30 begriper inte det här. Inte ens jag som är flitig datoranvändare och instinktiv motståndare begrep det förrän för några dagar sedan. Random riksdagsledamot är inte så teknikintresserad att de tar sig tid att sätta sig in i det hela. För jag tror inte de flesta är antidemokrater i riksdagen egentligen. Tyvärr tror jag bara de är teknikalfabeter.

Mary X Jensen sa...

Personligne tror jag då inte att det har med ålder att göra, utan att det handlar om kunskap. Det man inte känner till finns inte i den egna begreppsvärlden. Det är därför ma måste vara nyfiekn och vilja lära mer hela tiden. För att komma vidare.

Thomas Hallgren sa...

Håller helt med dig Mary. Jag är lite trött på alla som hävdar att de är för gamla för att ta till sig kunskap. "Gammal och vis" heter det ju. Då gäller det att hänga med. Vishet är en färskvara.

Ministrarna är inga idioter. Jag är nog tyvärr övertygad om att de begriper. Jag säger tyvärr eftersom det tyvärr öppnar en ny avgrund vad gäller skicket på demokratin i landet.

Ett litet antal människor har köpslagit om det här och tvingat igenom lagen. De försöker släta över det hela med vilseledande och luddiga uttallanden. Ibland rena lögner. Så småningom, om alltihop synas tillräckligt i sömmarna, kommer de att hävda att de inte begrep (som om det skulle fria dem från ansvar... Håller med Blogge där).

Jag hoppas att vi alla med gemensamma ansträngningar kan ställa det hela på sin spets. Processen som ledde fram till lagens instiftande måste belysas och demokratin måste återställas.

Vad betyder t.ex. ordet partipiska? Hur kan det få förekomma i samklang med folkvald riksdag? Varför tvingas våra riksdagsmän rösta mot sin egen övertygelse? Varför är alla utom en så fega att de viker sig? Varför har en liten klick människor i partiledningen hela makten?