söndag 20 juli 2008

Det finns moderata politiker som pratar om FRA-lagen...

Carl Bildts blogg har det pågått en bra diskussion om FRA-lagen där han själv ger sin egen syn bland alla kommentarer. Positivt är att utrikesministern välkomnar Europadomstolens utslag och att han int egömmer sig bakom en massa ointressant dösnack som många andra gör. Det jag gillar i Carl Bildts resonemang är att han inte är helt svart/vit i sitt ställningstagande utan lyfter blicken lite och åtminstone öppnar upp för andras tankar. Dessutom så visar han att han är den politiker som står upp även när det blåser. Jag gillar honom, han förblir min favoritmoderat - alla kategorier.

En annan som står upp även när det blåser är unge riksdagsmannen Karl Sigfrid, han ska också ha en eloge för att han kämpar för det han tror på och är modig nog att gå ut på trappan och lyssna.

Moderate riksdagsmannen Göran Pettersson har bloggen Din ledamot och där står diskussionen också högt. Göran tillhör de moderata politiker som är för FRA-lagen så han får det lite hett om öronen mellan varven, men är i alla fall modig och står för sina åsikter. Det tycker jag är hedersamt även om hans syn inte stämmer överens med min egen. Jag gillar också Göran.

Det som kan tyckas vara lite trist är att en del är ganska oförskämda mot Göran, det är synd eftersom det här är en viktig sakfråga och det kommer dessvärre i skymundan när man börjar med personliga påhopp. Sen håller jag inte alls med Göran men det är en helt annan sak...

FRA-lagen är ett "djävla skit" i sin nuvarande utformning det är bara att konstatera. Vikten av att man tar hänsyn till vad den nya tekniken kan innebära av hot för den personliga integriteten är minst lika viktigt som att diskutera hur den kan användas för att spana på omvärlden. Allvarligt, underrättelsetjänst är ingen ny företeelse. Det är klart att ny teknik ger nya möjligheter men det innebär också dessvärre möjligheter som leder till saker som är mindre bra. Just det där med kränkningen av den personliga integriteten och allt som det medför är mycket oroande.


I Aftonbladet har Agneta Franchel skrivit en intressant ledare och funderar över varför ingen tar en diskussion med medborgarna utan bara fortsätter med mantrat om soldaterna i Afghanistan. Samtidigt som publiceras det en lista med namngivna svenskar som av någon anledning hamnat i FRAs register. Det är ingen som spanat på dem säger FRAs chef Åkesson. Nejhej, varför finns då dessa listor överhuvudtaget? Hos FRA av alla ställen? Varför är de inte förstörda för länge sedan?


Franchel tycker att det är intressant att fundera kring begreppet integritet och undrar om det håller på att förändras med folks privatliv som ligger på Facebook. Det finns en stor skillnad och det är att människor själva lägger ut den informationen. Transparens som eget val skriver Nikke. Sen kan man tycka vad man vill om det förstås och ha olika idéer. Men det är i alla fall inte så att någon är och snokar hemma i byrålådan utan att man vet om det.

Jan Myrdal berättar om hur hans egen familj varit utsatt för kontroll och det är särskilt en mening där som jag fäste mig vid och tycker att det finns anledning att fundera ett extra varv:

"2 Efter det att Gunnar Myrdal hade kommit hem till Sverige kallades han en dag upp till Gustav Möller som då var det statsråd som ansvarade för den politiska polisen.– Du måste vara försiktigare i telefon, sade Möller, du vet ju att poliser inte förstår abstrakta resonemang eller skämt. Gunnar hade i ett telefonsamtal med en vän från Förenta staterna undrat hur man från allierat håll resonerat när man beslutat att inte militärt ta ut det svenska järnvägsnät på vilket tyska trupper transporterades. Transporterna var ju inte hemliga." (Expressen Jan Myrdal)

Det handlar alltså om hur meddelanden tolkas. Det är liknande saker man kan råka ut för framöver, för vad betyder det som sägs eller skrivs och som snappas upp av de otaliga sökbegreppen som finns. FRA har fler sökbegrepp än svenska språket har ord. Vi är inte mer än männsikor och varje tolkning av det vi hör eller ser utgår från den kunskap vi själva har om världen. Man ska absolut vara medveten om det. Hur bra analytikerna är på FRA kan man inte veta så här på avstånd men på HAX blogg hittade jag ett exempel från den lista på 103 nedtecknade personer som av någon anledning hamnat på lisor där.

"X meddelar 960317 en viss YY (min korrigering), Kungsbacka, att företaget är berett att granska ett erbjudande från Novén angående avyttring av "en förstklassig vara". Det kan eventuellt röra sig om datorer." (från HAX)

Man ska förstås komma ihåg att detta är lösryckt ur ett sammanhang förstås. Men ändå... Tolkningen ligger alltid i betraktarens öga. "en förstklassig vara" kan egentligen vara precis vad som helst. Det är just den saken som gör det så läskigt att FRA-analytiker ska söka på olika begrepp som de kanske inte tolkar på rätt sätt just för att de inte är mer än människor de heller.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Johannes sa...

Håller med dig angående Göran Pettersson, all heder till honom som orkar bemöta kritiken.

Vad som däremot inte är lika hederligt är att han i princip är helt obeveklig. Det verkar inte ens finnas ett hypotetiskt scenario där han kan tänkas vara negativ till FRA. Godtroheten saknar gränser.

Mary X Jensen sa...

Samtidigt så är det Görans åsikt...

Anonym sa...

Är det någon mer än jag som undrar var Henrik von Sydow gömmer sig? Han har en hel del att förklara efter att ha bytt ståndpunkt totalt i FRA-frågan.

Faktum är att det var Henrik von Sydow som startade fjolårsdebatten med sin drapa mot Odenberg på DN Debatt den 11 januari 2007: "Släng övervakningsförslaget i papperskorgen!". Artikeln hade rubriken Försvarsministern satsar på att bygga en kontrollstat och innehöll bland annat dessa passager:

Förslaget medför en kraftig utökning av avlyssning och övervakning av vanliga människor. Vi vet av erfarenhet att all övervakning medför risk för missbruk och läckage. Alla de riskerna ökar dramatiskt med försvarsdepartementets förslag – på bekostnad av enskilda människors rättssäkerhet och integritet.

Promemorian föreslår nu att all (!) trafik med telefon, mail, SMS och liknande som passerar Sveriges gränser ska skickas till FRA. FRA ska söka den med särskilda filter som letar efter nyckelord. Det är upp till FRA att välja nyckelord. /—/ Den begränsning vad FRA får spana efter är att det måste vara sådant som ”rör utländska förhållanden”. Men hur mycket är det i dagens uppkopplade och internationaliserade värld som inte på något sätt gör det?

Vi måste akta oss för att bygga upp en kontrollstat som – trots de goda syften som idag föreligger - lätt kan missbrukas för andra ändamål av en annan regering i en annan tid. Vi kan helt enkelt inte utgå från att våra makthavare alltid är goda - så varför då sätta verktyg på plats som riskerar bli till grundskott mot den enskilda människans grundläggande fri – och rättigheter?


Det var då det. Numera är Henrik von Sydow för FRA-lagen.

/Johan T