tisdag 15 juli 2008

Europadomstolen - får vi se Justitiedepartementet nu...

Det finns en aktör som jag saknat mycket i FRA-lagsdebatten och det är justitiedepartementet. Det närmaste vi kommit dem på senare tid är fd. justititieministern Thomas Bodström som i alla fall har haft aspekter på personlig integritet och liknande. Men nuvarande ministern har varit helt tyst av någon anledning som det finns alla skäl att fundera över. Den offentliga debatten saknar sitt inslag av naturliga dialogen. I synnerhet i denna viktiga fråga.

Aftonbladet gav oss en analys av FRA-lagens väg genom den politiska sfären. Men det blev ganska tyst om den. Här finns också en annan analys som kan vara av intresse att läsa.

Nu när Europadomstolen blivit inblandad i det hela så förutsätter jag att det kommer synpunkter från justitiedepartementet också. Tystnaden därifrån är oroväckande. Är de inte överens med övriga kanske? På Centrum för rättvisas blogg kan du läsa mer om det hela.

Till och med bloggvänsterpotentaten Jinge börjar känna för statsministern. Det tror jag iofs är mer skadeglatt än ärligt menat. Kulturbloggen.com tycker att lagen är absurdast, men minns då socialdemokraternas djupa inblandning i det hela från början. Detta är en ärvd fråga som försvarsministern sade vid något tillfälle. Det har dessvärre inte gjort den enklare vad det verkar. Assarsson är nöjd över att "integritetsperspektivet nu prövas på allvar". Det är just min egen synpunkt på det hela också. Salubrin påpekar att Europadomstolen står över Sveriges lag.
Ola Ullsten deltog i morgonens TV-soffa och gav saklig argument för att FRA-lagen inte är så lyckad och ger regeringen lite tips. Även han nämner jusititiedepartementet. Var tog du vägen Beatrice Ask?


Läs här om Europadomstolen och de mänskliga rättigheterna.

Hanne Kjöller dammar av myten om det liberala landet Sverige. Intressant läsning, som också säger en hel del om att det förvisso är bra att lev med sin tid men att det också är bra att ha ett visst avstamp i vår historia. Det är när man lever med skygglappar och bara ser sin egen tunnel som det blir problematiskt.


(intressant)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
(Aftonbladet)
(SvD)

Inga kommentarer: