onsdag 2 juli 2008

Lagen blir kvar - men blir regeringen kvar...

Statsministern har inte ändrat ståndpunkt - allt beror på ett missförstånd menar han. Ja, jag tror att han har rätt i det. Men missförståndet finns kanske från fler håll, bland annat hos de politiker som låtit det hela gå igenom, inte helt hos oss som vet hur tekniken fungerar. Om det nu inte är så att regeringen och FRA kommit på ett nytt sätt att använda internet förstås. Men det skulle jag inte tro.

Det vi protesterar emot är inte spaningslagen i sig utan de möjligheter den skapar och gör lagliga på grund av utformningen. Internetexperten Patrik Fältström beskriver på sin blogg hur det fungerar. Varför inte ta och träffa honom så att han får förklara, han är en utmärkt pedagog. Jag kan lova att han förstår både lagen och tekniken och hur det samverkar.

Om någon åtminstonde kunde säga - jag tänkte inte på det... I alla fall låta som Bodström, ge samma vinkar och inte låtsas som om det inte har hänt något, eller snarare att det som har hänt inte har någon betydelse alls. Alla utanför riksdagen nåväl regeringen, är inte dumbommar. Nu menar Karin Enström också i Expressen att FRA är en viktig del av underrättelsetjänsten. Det är ingen som ifrågasatt den delen av det hela heller. Läs Patrik Fältströms artikel igen, det handlar om upplägget i lagen inte att det inte behövs signalspaning. Men återigen det går inte att skilja inrikes- och utrikesmeddeladnen från varandra om man inte läser dem först. Det är liksom haken. Det är möjligt atttanken är att de inrikes ska förstöras - men de kommer i alla fall att läsas först. Någon måste läsa hur som helst för att avgöra om det ska kastas eller ej. Europadomstolen har i alla fall sagt sitt i ett fall som handlade om avlyssning.

Monica tycker sig se att jag blir argare och argare, kanske att hon har rätt i det. Men när det är så många som är emot med så passa många högst relevanta åsikter så tycker jag att det är förskräckligt hur omnipotensen fått fäste i de högre beslutslagren.

Upprörd är ordet. Det finns en obehaglig bekräftelse i det beteendet och det är att det inte alls lyssnas på omvärlden. Det väcker dessvärre ett politikerförakt som är ganska onödigt. Var är alla de där frihetsälskande moderaterna jag gillat så mycket? Sen det här med företagen som nu funderar att flytta från Sverige på grund av FRA-lagen. Har det ingen betydelse för regeringen?

Jag tycker att det är högst beklagligt att ge socialdemokraterna denna chans, de måste sitta på läktaren och le nu och tänka - hur ska de klara sig ur det här då. Det undrar man med viss sorg i hjärtat. Men såna tankar hör inte hemma här förstås. Man ska tänka rationellt, eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

stefan cronberg sa...

Sedan en längre tid har Alliansen fjärmat sig från de värderingar - som jag i alla fall tror - omfattas av de flesta av sina väljare, och också av merparten av oppositionens. Det kanske finns all anledning att erinra regeringen och riksdagsledamöterna om de tänkvärda ord som fälldes av Abraham Lincoln för drygt 140 år sedan.
"A government of the people, by the people, and for the people".

Det verkar som om Reinfeldt och ett skrämmande stort antal riksdagsledamöter lever i tron att väljarna är till för dem och inte tvärtom?

Stefan Cronberg, ännu mer desillusionerad

JOCA sa...

Alltså, vingelpellen till statsministern har väldigt dåliga rådgivare... eller så är han dum. Han väljer helt fel fråga och helt fel strid - det är inte NU han ska visa sig beslutsam. Det är inte envetenheten som ska visas.
*suck*