tisdag 15 juli 2008

Magkänsla och ryggrad i politiken...

(Affärsvärlden)

Johan Norberg har skrivit en svidande kritisk artikel om den borgerliga regeringen. Jag blev lite matt och ställd också när jag läste den. Ord till tankar som jag vet själv drabbas av mellan varven och som jag vet att jag delar med många. Vi talar ofta om det. Hur kunde det bli just så här? Nu när vi äntligen fått den borgerliga regering vi alla så gärna ville ha och som vi jobbade så hårt för. Men jag tror å andra sidan inte att det är så lätt att ratta kärran "staten".

En och annan besvikelse får man förstås stå ut med, men just nu i FRA-lagstider känns det extra svårt. Det ena efter det andra kommer fram. FRA har avlyssnat Livets Ords Ulf Ekman. Då handlar det om religionsfrihet. Men man kanske måste spana på religiösa linjer, det tycker Blogge. Det dyker upp märkligheter av olika slag, men regeringen bara håller på lagen. Precis som i denna gamla historia.

Hustrun till mannen - var var du i natt?
Mannen till hustrun - jag sov på fällen i garaget för jag kom så sent.
Hustrun till mannen - men den fällen kastade vi för flera år sedan.
Mannen till hustrun - That´s my story and I stick to it...

Norberg skriver:

"Men så öppnar en borgerlig regering dörren för en historisk expansion av den statliga övervakningsmakten. Ingen större förändring säger regeringen, bara en uppdatering. Förr lyssnade Försvarets Radioanstalt i etern, nu ska den också lyssna i tråd. Nej visst, ingen större förändring – förutsatt att du även tidigare sände veckoplaneringen, inköpen, affärshemligheterna och kärleksbreven via radio över Östersjön."

"Hur kan då moderaterna, som återinförde diskussionen om rättssäkerhet och misstro mot statsmakten på 1980-talet, driva igenom lagen? Varför har folkpartiet, den traditionella vakthunden för liberala värden och personlig frihet, bara en enda riksdagsledamot som röstar emot? Hur kan ett centerparti som försöker vinna storstadsliberalerna underminera de ledamöter som profilerat sig som liberaler? Och varför väljer en borgerlighet som talar om individualism och personval att knäcka de ledamöter som står fast vid det program som de gick till val på?

Läs hela artikeln i Expressen - Bakom masken... För övrigt har Johan Norberg en egen blogg också, värd att hålla ögonen på. Ola Ullsten som själv varit statsminister en gång i tiden ger Fredrik Reinfeldt rådet att ringa upp Mona Sahlin och göra upp den här frågan en gång för alla.
Det bör inte göras partipolitik av detta menar han. Den slutsatsen kan man väl också dra med ledning av den oerhörda mångfald som finns i leden kring dem som protesterar. Det är unga, gamla, moderater, folkpartister, centerpartister, vänsterpersoner, socialdemokrater, piratpartister, tekniker, jurister, beteendevetare, ledarskribenter (med något undantag). Det är verkligen en "landsfråga"... Att ändra sig nu vore att visa styrka.


(intressant)

Bloggar om FRA idag.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

ja snart så sitter dom i sovrummet ock tittar så det går rätt till i naten yra så inte det blir fel i det hela dom styr in ock utt det hela svenska folket fy fy nu var du inte snäll du kommer snart f r a ock tar dig i örat ock luggar dig ja så var vi till sisst där vi börja i historien börja med kontroll ock nu är vi där i gen på ruta 0
hela det politiska byket kan gå ock gömma sig för dom borde skämas ögonen ur sig som snart sätter munkavel på svenska folket det är inte långt kvar tros
svensk själv