onsdag 16 juli 2008

Om det ändå funnits någon diskussion...

(DN) (SvD)

Moderaterna backar och det ganska rejält, 3.2 procentenheter den senaste månaden. Det känns i ett gammalt moderathjärta. Det är synd... Det finns fler svåra frågor som diskuterats och har betydelse tror moderaternas kommunikationschef och nämner Försäkringskassans nya sjukregler och FRA-lagen bland annat.


Försäkringskassans nya regler slog fel med anledning av hur de tolkades av Försäkringskassan som tyckte att det var OK att skicka "opersonliga" brev till verkligt sjuka människor. Cristina Husmark Pehrson förklarade det hela och det blev tydligt att det fanns en misstolkning som också rättades till. Själv har jag hela tiden hört henne säga att det inte finns någon bortre gräns för människor som lider av riktigt svåra sjukdomar. Men att det däremot nu finns en rehabiliteringskedja att ta avstamp i. Men man hör det man vill...


När det gäller FRA-lagen däremot har det inte funnits någon diskussion/dialog att tala om precis. Inte från regeringens sida i alla fall. Några få uttalanden har hörts, som att beslutet är taget, det är inte frågan om massavlyssning, grabbarna i Afghanistan, bloggosfärens protester har ingen betydelse, det blir bäst för alla om det hela lugnar ner sig, det hela bygger på ett missförstånd, vi i Försvarsutskottet visste inte att det handlade om Ryssland, det handlar om regeringsduglighet, det är en vänster/högerfråga, det handlar om ungdomsgenerationen...


Jag är helt övertygad om att just FRA-frågan är den som haft den största betydelsen för moderaternas nedgång och det beror dels på dess innehåll men också mycket på hur den har hanterats. En större öppenhet och vilja att lyssna på sin omgivning hade varit på plats. Att många som är för lagen inte egentligen visste hur internet fungerar är ganska uppenbart, som att det inte går att urskilja meddelanden utan att titta i dem och att det de facto innebär massavlyssning vare sig man vill eller inte. Att i stället för att medge att det kanske finns kunskapsluckor här som behöver täppas till så fortsatte regeringen att låtsas som om detta inte är en fråga vi behöver bry våra små huvuden med. Det hade varit mer regeringsdugligt att verkligen lyssna på vad omgivningen hade att säga. Frågan har ändå löpt genom två regeringar och ifrågasatts så den är inte ny på något sätt.


Det går inte att behandla vare sig väljarkåren eller riksdagen som en fårskock helt enkelt... Det handlar nu om något som är så viktigt som att vi får behålla vår privata sfär och att regeringen skyddar sitt folk från intrång i den. Moderaterna har en stark position i regeringen och det är utifrån detta vi dömer och det blir naturligtvis hårdare än det borde behövt vara.


Inför höstens FRA-lagsdebatt verkar det dock som om flera riksdagsledamöter tänker se till att det blir en ändring, vi får hoppas på det. Europadomstolen är nu inblandad och vi får se vad det ger. På Göran Petterssons blogg kan man lyssna på vad statssekreteraren i Försvarsdepartementet säger om hur regeringen agerar i förhållande till Europadomstolen. Jag orkar inte lyssna på hela programmet igen för att leta rätt på den passus som Göran Pettersson menar - men minns vad nämnde statssekreterare sa och förmodligen menade. Ungefärligt citat: "Lagen är klubbad av Riksdagen och Riksdagen representerar folket och därmed har folket inte något mer att säga till om". En mycket ickeödmjuk inställning. Med en sådan får man inga sympatisörer, den saken är i alla fall helt klar. Vi får hoppas att den inställningen inte gäller för hela regeringen?

Folkpartiet tillsätter nu en FRA-grupp. Centern har uppvisat ett enormt motstånd mot FRA-lagen och diskussionen uppskattas. Kommer moderaterna att släppa fram sina motståndare på samma sätt och ta till sig av kritiken? Jag hoppas det. Det vore ett bra sätt att komma vidare.

Många blev tagna på sängen av det som hände när FRA-lagen röstades igenom, från båda sidor. Egentligen så räcker det med att säga att vi ska titta över lagen i stället för att benhårt hålla sig kvar i sargen och tala om lagda beslut och att vi har gjort tillägg för att skydda den personliga integriteten. Det räcker inte med plåster. FRA-lagen måste göras om så att hänsyn tas till den personliga integriteten från början. Det är egentligen inte konstigare än så om man vill ha tillbaka sina väljare, att visa lite respekt, då får man den också tillbaka.

För de flesta moderater gäller att staten ska blanda sig så lite som möjligt i den enskildes liv. Ett av de centrala värdena och en av de stora anledningarna till att man inte röstade på socialdemokraterna som vill reglera det mesta i våra liv. Det är nog den skillnaden som de flesta moderater vill ha. Ytligt sätt spelar det ingen roll vad man röstar på kanske , jo det gör det nog trots allt. Men jag skulle önska att skillnaden blev tydligare och mer konkret. Jag vill nämligen jobba för en borgerlig regering även i fortsättningen och är beredd på att jobba hårt.





(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: