lördag 30 augusti 2008

Dagens kram går till Per Schlingmann...

Det behövs fler äldre i politiken säger Per Schlingmann och menar att de politiska partierna måste sluta med åldersfixeringen. Det gäller även på arbetsmarknaden menar jag.

"Vi går miste om otroligt många duktiga, begåvade och erfarna personer som skulle kunna tillföra det offentliga samtalet kunskap och perspektiv", skriver han.

"Vi kan inte acceptera att Sverige är ett land där människor upplever sig förbrukade vid fyllda 65 eller till och med 55. Det är i grunden en frihetsfråga att bli betraktad för den man är och inte utifrån föreställningar om ålder. Vi måste bli bättre på att se människan före åldern. Det är viktigt inte bara för alla de personer som är äldre i dagens Sverige."

Just på den här bloggen har det väldigt många gånger framförts Platons visdomsord - det är först i 50 års ålder som man är danad att ingå i statens högre ämbeten. Då menar jag inte i hierarkisk ordning efter ålder utan det är samverkan mellan åldrar och olika erfarenheter som är så oerhört viktig. Att alla perspektiv finns med, det kan slå hål på onödiga fördomar. Exempelvis att äldre inte kan något om datorer till exempel. Man kan ju vända på det hela och säga att vi var med och hittade på alltihop, eller hur?

Nu tillhör jag den där gruppen som anses vara förbrukad. Jag behöver inte hjälp med tester och jobbförsökande, instegsjobb eller äldreintag eller vad det kallas. Jag behöver ett jobb och jag kan börja direkt med mycket kort inskolning.

Nu är jag personlig här och tar mig själv som exempel. Men grejen är att jag känner väldigt många som är i liknande situation. Vi är akademiker, vi är erfarna som sjutton, vi har helhetssyn, vi har inga småbarn, vi kan driva projekt, vi kan en hel del. Jag har själv flera gånger fått höra att jag är för gammal. Att skriva in sitt CV i en databas där ett av de första uppgifter man ska skriva in är ålder är dödfött från början. Sällan att sökkriterierna är någon som passerat 50-årsstrecket.

Jag sökte jobb via bloggen förut - hur många svar tror ni att jag fick? Just det. Noll. Jag har personligen förmånen att kunna vara hemmafru. Men det är inte helt frivilligt.

Schlingmann kan du göra något åt det här så har du blidkat mig. (dock inte när det gäller FRA-frågan som den ser ut idag, men det vet du...)


(Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

handelsehorisont sa...

Jag undrar om det här inte är andra sidan på FRA-myntet. Själv har jag inte tidigare tänkt på det som en ålders- utan en bildningsfråga, men det kanske är samma sak. Om våra representanter, möjligen i kraft av ålder och därmed bildning hade kunnat hävda någon verklig integritet hade katastrofomröstningen inte kunnat genomföras på det sätt den gjordes. Partipiskan biter inte lika hårt på gammal läderhud.

Mary sa...

Ja det kan du ha rätt i...