söndag 31 augusti 2008

Det är fördomarna som styr - när man är 45 är man för gammal...

Har ni kollat hur det ser ut i databaserna som rekryteringföretagen använder? Bland det första efter namnet man ska fylla i är ålder!!! Varför det? Sökning i databaser sker genom urval på i förväg satta kriterier. Ålder är ett sådant. Grejen är den att man kommer inte ens upp som alternativ om man passerat en viss ålder utan det guldkantade CV:t ligger kvar i gömmorna.

Kommer man på intervju så är det ofta en yngre person som intervjuar. Man får frågor som - Vad drömde du om att göra efter gymnasiet? Så här 30 yrkesår senare så är det väl inte den mest relevanta frågan. Har man fortsatt att studera eller gjort uppehåll för att modernisera sina kunskaper ses inte heller det med blida ögon. det borde väl vara världens merit att man kan lära nytt? Har man varit borta från kontoret några år så verkar det som om det skulle ha hänt hur mycket som helst där. Varför det? Möjligen en ny version av Word och kanske en modern kaffebryggare och hur svårt är det att lära sig på en skala?

Svetlana som man kan läsa om i Aftonbladet borde väl vara den perfekta läraren med ny examen och allting? Men hon är 45 år och har sökt 400 jobb men inget svar. Jag tror faktiskt att det är åldern som spökar. Tyvärr.

Det som är märkligt i denna ålderskarusell är att det är som om det finns någon tyst föreställning om att man stannar upp i utvecklingen redan i 35-40-årsåldern. Så är det inte kan jag försäkra. Det ifrågasätts hur vital man kan vara. Detta är sant, jag har varit med om detta. Om man hänger med i de yngres tempo? Hallå, vadå. Man kanske inte behöver ha tempo för man vet hur man ska göra och då går det snabbare, fast på annat sätt.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann skrev i går en artikel om att det vore önskvärt med fler mogna personer i politiken och i arbetslivet. Det är lovvärt om det går att vrida den spiralen. Till att börja med så måste det till en attitydförändring i samhället. På Ericsson så kan man som 35-åring få avvecklingsbidrag och sluta jobba för att de vill föryngra. Vad säger det om arbetsmarknaden?

De erfarna som söker jobb behöver ingen konstgjord andning i form av specialinsatser. De behöver ett jobb och kan ofta sätta igång direkt utan långa inkörningsperioder också. Kompetensen finns där och den är ofta väldigt stor. Dags att ta vara på den nu. Det är dags att börja slåss för värdet av erfarenhet och ett och annat grått hårstrå. Men vad kan man egentligen vänta sig av ett samhälle som är så åldersegregerat som Sverige är. Ungarna på dagis, föräldrarna på jobbet och gamlingarna på hemmet. Har finns mycket att göra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Larssa sa...

Du har nog många poänger i problemen med att äldre inte anses vara så attraktiva att anställa. Dock har du missuppfattat intentionen med Ericssons avgångsvederlag för 35-åringar. Ericsson är nog ett av de företag som är riktigt bra på att ha anställda i alla åldrar, tanken med att göra sig av med 35-åringar är nämligen att det funnits en alldeles för stor andel i den gruppen vilket kommer skapa problem om 20-30 år när det är dags för pension. Är det för många som slutar samtidigt (som vi nu har problem med 40-talisterna) så kan ett stort företag ta mycket stryk.

Mary sa...

Det finns säkerligen många skäl till varför företag gör som de gör...

Det är klart att 35-åringar har stora chanser att finna på nya jobb.

LeoB sa...

Mary: Det är bra att du tar upp detta med åldern i rekryteringsdatabaserna. Har inte Sverige fått med EU-lagen mot åldersdiskriminering nu?

Det vore intressant att prova om rekryteringsföretagen kan fällas enligt den här lagen. Någon som är intresserad?

Om de inte går att fälla så bör lagen ses över så att det är möjligt. För syftet är ju urval enligt ålder och det är precis det som lagen mot åldersdiskriminering ska motverka.

Är det något du kan driva i dina politiska regioner? (Eller har man kanske slutat prata med dig efter FRA-tvisterna? ;-)

Mary sa...

Nej - jag tror nog att moderaterna står ut med opinionen...

Faktum är att Per Schlingmann tog upp frågan om åldersdiskriminering i en artikel i Expressen nyss. Jag märker att det är grejor på gång här.

Om det gynnar mig personligen återstår att se ;-)

Du ser vad Larssa skriver ovan - de har med ålder som en variabel. Och lustigt nog har inte Aftonbladet med ålder som en variabel om varför man tror att man blivit diskriminerad.

Drottningen sa...

Mmm.. och om jag tänker på mig själv som gick ut gymnasiet -93 när ingen fick jobb och som fick mitt första jobb (som timanställd) när jag var 25 och således har en rätt trist meritförteckning att skylta med undrar hur jag någonsin ens ska kunna drömma om att byta jobb.

Jag är 34 år, barnlös och sambo sen flera år, vem skulle ta i mig med tång ens?

totte sa...

så 400 rasister eller en dåligt skriven CV? Är det utannonserade jobb eller söker hon helt fritt?
saknas info. ännu en biter arbetslös som spelar ut Kön-, Ras-, ålderskortet i hopp om att någon ska tycka synd om henne.

Mary sa...

Totte - antingen har du aldrig behövt söka jobb själv eller så har du en smal kompetens som eftersöks och förmodligen är du dessutom i rätt ålder. Sen har du heller aldrig träffat på någon som varit utan jobb. Ser du det kan man bli utan att vara "dålig". Du kanske har den erfarenheten kvar?

Om CVn är bra eller dåligt skriven har ingen betydelse om du i en databas söker efter smala kriterier som ålder och liknande.

Man ska nog inte behöva kallas bitter för att man inte få jobb som man söker. Det kallas att lägga skuld och börda på den som är utsatt. Det är riktigt osnyggt...

Drottningen sa...

jag glömde ju, jag är andra generationens invandrare med utländskt efternamn också. Idel fördelar när jag söker jobb alltså

Mary sa...

Byta namn och ljuga om sin ålder och dra på lite extra i CV:t så är man hemma sen kanske ;-)

Krasst sätt visst är det ganska trist med alla dessa fördomar. Jag har själv tidigare haft världens flyt och världens roligaste jobb men så en dag...

Anonym sa...

Som sagt man är bara ett nummer ... antigen för stort eller för litet. :p

Det är lagom patetiskt med alla schablonartade frågemallar som är dumdum resultatet av psykologisk forskning i tron att det faktiskt säger någonting konkret om personen.

Varför blev du intresserad för just oss? Uhm, pga er jobbannons, och jag behöver pengar precis som du! :-()

//ST

Lars-Erick Forsgren sa...

Ungdomar vill ha jobb, självklart (eller?).
Det som är fel är den ungdomsfixering som vi haft under några decennier. Den som är ung, och haft turen att få ett jobb snabbt begriper inte detta.
Det finns dock tiotusentals högt kvalificerade, välutbildade och med enorma meriter som inte får jobb idag, av ett enda skäl, för hög ålder (är över 45 eller till och med över 55).
Vaddå? Är Hans Blix för gammal? Anlitas av FN. Sverige är dåligt på att ta tillvara erfarenhet, men på de flesta andra håll så begriper man bättre.