måndag 11 augusti 2008

Det är just att signalerna levereras för urval som är problemet...

Visst handlar det om ord, visst handlar det om begrepp men det handlar också om synen på hur man handskas med andras kommunikation. Visst vill vi ha en underrättelsetjänst - ingen har satt sig emot det. Däremot metoden och de konsekvenser FRA-lagen får för all vår elektroniska kommunikation. Vi talar mest om e-post men det gäller också telefonsamtal, fax och surfbeteende.

FRA-chefen Åkesson påpekar i en replik till Svds Sanna Rayman:

"På sidan 86 står också att en datareduktion kommer att genomföras vid samverkanspunkterna, vilket innebär att huvuddelen av de levererade signalerna sållas bort. FRA kommer bara, och har bara laglig rätt att, välja ut den trafik som är relevant för våra inriktningar och endast den trafiken behandlas med sökbegrepp."

Det är just tillgången ni har till ALLT och att ni kan välja ur det som är problemet Åkesson. Med all respekt. Har det ännu inte framgått? Man måste kolla allt (oavsett om det är maskin eller människa som gör det) innan man reducerar. Från stor mängd till liten, kolla in Klambergs skiss här. Alla som har lite kunskap om datorers liv vet att det blir fel, inte bara då och då utan ganska ofta.
Återigen, läs artikeln Why Data Mining Won't Stop Terror.

Så fort det handlar om dataregister av något slag så blir det fel. Mänskliga faktorn finns också där alltid, omdömet hos människor kan klicka och det gör det också ganska ofta, tyärr. Knasigt och tragiskt är vad det är.


Stoppa FRA-lagen

Mikael Nilsson och hans sambo Anna startade StoppaFRAlagen.nu och får idag en egen artikel i SvD. Det var ett jättebra initiativ att få igång debatten och att samla bloggarna och alla andra kritiker av FRA-lagen på ett ställe för den intresserade att ta del av. Sidan har besöktes av 100-tusentals läsare, ja flera hundra tusen redan första veckan. Nu talar vi om miljontals nedladdningar. Bästa Blondinbellasiffror men för en sak som kanske kan ses vara av något allvarligare art än vilka jeans man köpte igår och var man drack kaffe. Men allt har sin publik. Ingen skugga på någon.

Siffror talar och det började röra på sig ordentligt även i traditionell media. Tidningarna blev intresserade på allvar och FRA-lagen kom upp på rubrikplats, vecka efter vecka. Det kändes skönt för oss alla som envetet hållit på och bloggat om saken under längre tid. Tack Mikael och tack Anna. Den som vill ha en samlad bild av motståndet mot FRA-lagen bör hålla ett öga på det som skrivs hos Mikael och Anna. Detta är också en tidstypisk händelse. Det går idag att samla ihop människor över och rakt igenom alla partigränser kring en fråga. Just nu FRA-lagen. Både regering och riksdagsledamöter bör ta sig en titt för att lära också, ty detta är inte bara en protest det är ett tsälle att lära sig på. Här finns så mycket kunskap samlad. Från jurister, beteendevetare, journalister, it-specialister, doktorander med flera perosner som är auktoritära tänkare. En jättestor kunskapsbank för den som vill lära mer.

"Mikael Nilsson säger att det är omöjligt att veta hur många som egentligen räknar in sig i nätverket men att uppskattningsvis 7000 hemsidor, bloggar, foruminlägg och tidningsartiklar nu finns länkade på nätverkets hemsida." (SvD)

Att detta skulle vara en liten fråga som regeringen framställer den som förstår jag helt enkelt inte. Vissa påstår att det är en höger/vänsterfråga och att det mest är ungdomar som protesterar. På det första påståendet så vill jag protesera, på det andra så är det nog så viktigt att lysan på ungdomar, men jag vill påstå att vi är ett helt gäng mycket aktiva bloggare som passerat ungdomssträcket för länge sedan. Mormor, farmor, farfar och morfar finns allt med i gänget. Vi har i färskt minne hur det kan bli och hur det har varit när staten i hemlighet får hålla på och kontrollera lite som de vill.

Johan Larsson

Viktigt dock är att absolut inte glömma Johan Larsson i det här sammanhanget och hans alla attribut för oss som bloggar. Han håller ordning på oss alla, vilka som länkar till varandra, vilka bloggord som är aktuella och dessutom så tillhandahåller han med jämna mellanrum små fiffigheter (widgets som det kallas på fackspråk). Kolla på hur det hänger ihop på knuff.se, bloggar.se, intressant.se. Martin Jönsson skriver mer om Johans insatser här.

Bloggportalen är ett annat intressant ställe där man kan följa olika frågor som berör bland annat FRA-lagen. Piratpartiet har kört stenhårt. Rick. Emma. Christian. Anna. Med flera med flera. Det är svårt att nämna alla, men ni vet vilka ni är, eller hur? Blogge som tar ut svängarnamen är klok som en uggla om man satsar på att läsa och förstå vad han skriver. Henrik Alexandersson som rotar rätt på det ena efter det andra i EUs informationsavgrund. Oscar som till och med vann pris i Visby i år för sin ständiga kamp mot vårt övervakningssamhälle.

Det gäller förstås, som alltid, att sovra i informationen, olika uttrycksätt passar olika för olika så att säga. Men alltid finns någon stil som passar.

Bloggar idag: Jinge, farmor Gun, folkpartiet i Nacka, Tomas, disruptive, Hagwall, Mårten, Rhodin, Min Humla, Ringborgskan, JörgenL mer på Knuff.

(Intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: