Det är nog synd om det är så att Fredrik Reinfeldt med flera bortser från oss som är så kallade kärnväljare. Vi finns och det i väldigt hög grad. Vi ser med stora ögon på det som sker och undrar lite över vad som hände. Och varför har någon tagit mitt parti undrar man? För på något sätt så är det partiet man jobbat för och trott på, sällan enskilda personer. Ja, Gösta Bohman förstås. Han är min idol.
Men rent politiskt så finns det frågor man gillar och frågor man inte gillar. Som FRA-lagen till exempel, den gillar inte jag och det finns fler moderater som tycker likadant. Det är en sak. Däremot är det svårt att tycka att alla som är för lagen är idioter för så är det förstås inte, de har sin bild. Även om man kunde tycka att det vore idé att i alla fall försöka förstå varför det finns upprörda känslor inför den bilden, lagen man försvarar är inte bra. Det är inte samma sak som att man tycker att Sverige inte ska underrättelsetjänst. Det är två helt olika aspekter. Det handlar om FRA-lagens utformning. Omgivningen är inte heller dumma i huvudet.
Även om man kunde önska att det fanns större intresse för den folkbildning som bedrivs just nu på olika bloggar. Den borde ha ett stort värde för alla, även regeringsledamöter och kanske framförallt för riksdagsledamöter.
Jag menar om du är doktor i juridik som Mårten Schultz och skriver om integritetsfrågor så kan man inte gärna avfärda hans synpunkter, eller hur?
Eller om du är Internetexpert och tillika välansedd guru i hela världen på internetfrågor och dessutom arbetar som expert åt regeringen som Patrik Fältström gör så går det inte att blunda för vad han säger om hur internet fungerar tekniskt, eller hur?
När Mark Klamberg som är folkrättsexpert och doktorand dissekerar lagen på längden och tvärsen så är det också något att ta till sig, eller hur?
När Agneta Ramberg, respekterad generalsekreterare på Advokatsamfundet kritiserar FRA-lagen och dess tillkomst så är även hon en auktoritet att lyssna till, eller hur?
När internationellt välkända säkerhetspecialister som Bruce Schneier skriver om varför dataanalys inte stoppar terror så är väl det något att ta till sig, eller hur?
Sen det här med att inte ha något att dölja - det rena mjölet i påsen som gör att vi inte behöver ängslas, men alla har något att dölja. Läs särskilt Daniel J Soloves PM. Solove är professor i juridik och har bland annat skrivit boken The Digital Person – Technology and Privacy in the Information Age. Är inte han en person att ta på allvar?
Jag vill med detta inlägg påstå att det inte bara är den yngre generationen som är emot FRA-lagen och dess påverkan på vår privata sfär. Vi pratar allihop… Emma skriver brev till riksdagsledamöter och får svar. Mark Klamberg i sin tur svarar på ett av svaren.
Läser just Per T Ohlssons artikel i Sydsvenskan. Han ger en intressantbild av läget inför alliansens höst. Han skriver om den tumultartade genomröstningen av FRA-lagen. Ja, så upplevde vi nog det hela – vi så kallade kärnväljare som förvånat stod utanför det hela och såg på - och en hel del andra förvirrades också vad det verkar.
Uppdatering: Både Farmor Gun och Lars-Erick har funderat lite kring politikerrollen. Det är intressant att fundera på detta. Vem är man som politiker till för? Man får ett förtroende, inte ett mandat att bortse från väljarnas önskan.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA-lagen, FRA, privatliv, integritet, samhälle, moderaterna, internet
8 kommentarer:
Jag tycker det är häftigt att man kan namnge dem som är emot eller som kommer med adekvata motargument med sin expertis. Alltså att vi FRA-massavlyssningsmotståndare kan göra det.
Regeringen å sin sida hänvisar till "experter" som aldrig namnges! Det kan man väl fundera lite över, varför är det så?
Den bästa förklaringen till varför "rent mjöl i påsen"-argumentet inte fungerar hittade jag här: http://www.larsolofsson.se/index.php?title=20060519&more=1&c=1&tb=1&pb=1
ett 2 år gammalt blogginlägg som jag hittade i samband med omröstningen och använt sedan dess.
Det vi nu bevittnar - och som tydliggjorts i FRA-debatten - är ett synnerligen anmärkningsvärt och förvånande paradigmskifte där tidigare kärnvärden i en demokrati och rättstat, är på väg att helt mosas sönder av en makthungrig regering. Under århundraden omhuldade principer som privatlivets helgd, yttrande-, informations- och meddelarfrihet, respekt för den svenska konstitutionen och de internationella konventioner Sverige förbundit sig att följa avseende mänskliga fri- och rättigheter, betyder uppenbarligen inget alls längre för c, m, fp och kd. Och jag som röstade på alliansen i valet 2006! Visst är jag besviken både på regeringen och på mig själv som lät mig luras så kapitalt. Men allvarligare är paradigmskiftet - Sverige är på väg att lämna det demokratiska statsskicket och det skrämmer mig! Tyvärr tror jag respekten för de ovan nämnda kärnvärderna inte är bättre i s, mp, sd och v men det finns ju tid för dem att visa det innan valet 2010. Och det finns ännu tid även för de borgerliga riksdagsledamöter som var med om att aktivt eller passivt skjuta grundskottet mot demokratin den 18 juni att komma på andra tankar och modigt stå upp för sina väljare i stället för att hunsas av en maktgalen partiledning. FRA-lagen med dess massavlyssning av befolkningen ska rivas upp med rötterna!
cnab, medborgerliga rättigheter har aldrig någonsin stått högt på agendan i Sverige. På nåt sätt känns 1809 år regeringsform som ett undantag från normaltillståndet med en svensk regering som kan styra hur den vill utan balanserande krafter. Sedan 1974 är vi tillbaka i det gamla godtycket.
Appropå nåt helt annat så syns det mig märkligt att Bohman som spräckte 2 eller 3 borgerliga regeringar är så många borgerliga sympatisörers idol fortfarande. Kanske finns det ett samband med borgerlighetens svårighet att framstå som regeringsdugliga?
populisten - kanske att det var så att just för att han kunde tänka sig att till och med spräcka regeringar och stod på sig som man gillade honom?
Hej alla barn nu blir det barnprogram,
titta nu här vad farbror FRA tar fram:
En gäng ministrar och nu ska ni höra,
vad man med ministrar kan göra:
Låt dom tro dom är utan en aning,
så har vi gjort oss signalspaning.
Hej alla barn nu blir det barnprogram,
titta nu här vad farbror FRA tar fram:
En partipiska och nu ska ni höra,
vad man med en sådan piska kan göra:
Låt den vina en enda dag,
så har vi gjort oss en egen lag.
Bengt Svensson
Ja du "Bengt" det var ju också en syn... Haha
Cnab (m fl).
Om man kokar ner det, så att säga, så hamnar vi i grundfrågorna om vem staten är till för, vem partierna är till för och för vem medborgarna är till för!
Tyvärr verkar det helt uppenbart idag att där har partierna(=toppolitikerna) ha en helt annorlunda syn på den saken än vi vanliga medborgare.
Därför har denna situation uppstått! Det förefaller ta tid att förändra överhetens syn på oss små... Men vi måste kämpa på.
Skicka en kommentar