måndag 4 augusti 2008

Moderata kommunalråd ryter ifrån...

(SvD)
Uppdatering: Om man inte har kunnat reda ut det man kallar missförstånd som pågått under så pass lång tid som debatten om FRA. Har man lyckats då? Kunde det inte finnas ett uns av ansträngning att försök förstå vad andra menar och vad de grundar sina ställningstagande på? Definitionsproblem om vad massavlyssning är? Diskursanalys? Rent av en tilltro till att andra också kan ha kunskap. Det kan naturligtvis vara på fler sätt men låt mig ta dessa exempel

1) Regeringen har verkligen misslyckats med att föra fram sitt budskap.

2) Regeringen har lyckats med att för afram budskapet och vi andra håller inte med.

Jag hoppas också att det är så att Pär Ström inte har rätt om fp-Camilla. Attd etbara är en tillfällighet att hon just nu misskrediteras.

(Sanna Rayman Ledareblogg SvD)
(Sydsvenskan)
(SvD)
(Aftonbladet)

Idag föll en sten från mina axlar. Äntligen ryter ett gäng moderata kommmunalråd ifrån om FRA-lagen och de gör det i en debattartikel i DN. Skönt. Äntligen känns det inte så ensamt här i den moderata motståndshörnan. Vi är några stycken som höjt våra röster och visst har man funderat över den politiska karriären i framtiden. Men den var värd att offra för att ta ställning emot massavlyssningen av svenska folket. För det mesta kan man stå ut med att inte få sin egen vilja igenom, alla frågor är inte lika viktiga. Men man kan inte dagtinga med allt. Den personliga integriteten måste värnas i vårt land, den grundläggande tanken om den fria individen passar bara inte ihop med massavlyssning. Det är inte moderata grundvärderingar enligt mitt och många andras sätt att se.

Peter J Olsson skriver på sin ledarblogg och menar att han inte träffat på någon nöjd allianspolitiker och hoppas nu att detta ger råg i ryggen åt fler att säga ifrån. Peter har tidigare sagt att Sverige istället för att bli det bästa landet på kränkning av den personliga integriteten borde kunna bli det bästa landet på att skydda den.

Debattartikeln i DN är också bra för den säger att man inte ska kollektivbestraffa alla moderater för att några är halsstarriga. Man ska aldrig glömma att politiska mandat är lika med ett projektarbete.

Nu ser det betydligt mer hoppfullt ut när ett stort antal moderata kommunalråd säger ifrån också. "FRA-lagen är inte ett uttryck för Nya moderaternas linje" . Det säger en hel del om det markanta folkliga motstånd som faktiskt finns mot FRA-lagen. Vi vill inte ha den. Blogge talar tydligt om varför.


Mer kommer att skrivas om detta under dagen. Farmor Gun var uppe tidigt och även hon är nöjd. Rick Falkvinge är sedvanligt snabb på tangenten och Emma. Badlands Hyena skruvar till det rejält. Ankersjö skriver, Folkpartiet i Nacka, Fredrik Axelsson, Ljusdalsmoderat, Salubrin - Svensson - den här listan kommer att fyllas på vartefter...

Uppdatering av bloggar: Kan det äntligen bli en diskussion nu undrar Alltiallon. Roy-Egon skriver "För inte många år sedan var Moderaterna ("de gamla") ett parti som värnade om individens frihet, integritet och att staten skulle utöva så lite makt mot medborgarna som möjligt. Individer skulle få ta eget ansvar inom ramen för de ramverk som utgör samhället." Det är precis min mening. Anna skriver om konsten att skratta ihjäl sig, ibland finns det anledning menar hon. Oscar proteserar på sitt sätt och på egen hand och gör succé.

(intressant)

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 kommentarer:

opassande.se sa...

Jag tänkte faktiskt på det när jag läste artikeln! Kanske är konstigt att säga, men ändå: Grattis Mary! :)

Mary sa...

Tack Emma. Grattis själv, du har väl om någon kämpat i den här frågan. Den spänner över alla partitillhörigheter och de tycker jag är fantastiskt. Men som sagt skönt att det är fler moderater som säger ifrån nu...

stefan cronberg sa...

För mig som österåkersmoderat var det ju väldigt trevligt att se t ex det moderata kommunalrådet i grannkommunen, som en av undertecknarna. Däremot blir jag ledsen över de namn som inte finns med....

Jörgen L sa...

Kan meddela att från moderat riksdagshåll så är uppfattningen om de 14 att de har "missat en del fakta kring FRA-lagen och verkar helt okritiskt ha tagit till sig det mesta av sin information från Expressen och Piratpartiet." och att kommunalpolitiker inte begriper säkerhetspolitik och därför ska hålla tyst....
Jan Ericsson visste minsann sin plats när han var kommunalpolitiker och det borde dom också göra. Det är nämligen inte förrän man sitter i riksdagen man är smart nog att ha uppfattningar i såna frågor....

Rikard sa...

Det hade ju varit naturligt om du, Mary, vore med på listan. Ditt engagemang är både helhjärtat och går långt tillbaka.

Kanske skulle moderaterna behöva göra ett "centerupproret" så ni kan koordinera motståndet lite mer effektivt?

Grattis i vart fall. Det måste sannerligen kännas skönt att inte vara ensam motvalls.

Erik Werner sa...

Mary. Som före detta aktiv moderat gladdes jag givetvis åt debattartikeln i DN i morse. Jag kan tyvärr bara konstatera att Tolgfors reaktion senare under dagen fick mig att ta det slutgiltiga beslutet att inte rösta på Moderaterna i vare sig EU-valet eller i nästa riksdagsval. Den intellektuella ohederligheten (oförmågan?) är så flagrant att de vid det här laget har straffat ut sig helt och hållet. Jag önskar dig lycka till med att reformera partiet efter den totala krashen som vi står inför. Det var synd att det gick så långt på grund av en fråga som överhuvudtaget inte skulle vara på dagordningen för en borgerlig regering.

Mary sa...

Rikard nu är ju inte jag kommunalråd utan bara en "vanlig" förtroendevald ;-). Jag är inte ens säker på att alla kommunalråd läser min blogg. Det handlar nog om att köra på flera håll just nu. Sen får vi se vad det har för betydelse i förlängningen, men en symbolhandling är det allt.

Jörgen L - tack för länken. Det var sorglig läsning. Men det finns ju alla sorter överallt.

PW sa...

Äntligen!! Nu är vi förvisso flera toppmoderater i Arboga som är emot FRA-lagen men det var på tiden som moderata kommunalråd visar sig på slagfältet på vår sida.. :)