PÅ HAX blogg fann jag en kommentar som man kan fundera över. En person som öppet berättar om hur han gärna sysslade med avlyssning förr i tiden. Hur många fler finns det som både gör det och sedan berättar om det? Mänskliga faktorn är inte att lita på. Tyvärr. Någon skriver i en annan kommentar på samma blogg att det handlar om att misskreditera myndigheter - jag vill mena att det inte handlar om det, men det finns ingen anledning att tro att de personer som arbetar på myndigheter inte är mer än människor de heller. Det går inte att lita rätt upp och ned på allt och alla. Ekman och Pellnäs skriver intressant om varför vår misstro till FRA-lagen är så stor.
XX: "Helt plötsligt har allt möjligt blivit en anledning för FRA att spionera på medborgarna. George Orwells 1984 är här! Gjorde nedan inlägg på en annan postning här, men som kanske missas eftersom det är några dagar gammalt. Tar mig friheten att posta det igen: Jag praktiserade en gång på den tidens Televerket, numera Telia, för en massa herrans årsedan. Att avlyssna folk var mycket lätt. På stationen fanns det en speciell telefon, som var tillgänglig för vem som helst. Med denna telefon kunde man "bryta sig in" på vilket telefonnummer som helst. Man bara tryckte ner en knapp och vipps så kunde man följa konversationen mellan de som pratade. Den fungerade på alla nummer i landet, oavsett ort och riktnummer. Jag använde den själv flera gånger när man antingen på skoj ville lyssna på kompisars samtal eller annat vad som helst. Denna specialtelefon stod inne på expeditionen helt obevakad. En annan "kul grej" man kommer ihåg, var att vissa plintar där telefonkabeln kommer in till stationen från hus och lägenheter, var markerade med en liten röd punkt. Det var "speciella" ledningar som personalen själva tyckte var kul att tjuvlyssna på. En plint innehöll ledningarna hem till en prostituerad kvinna, som brukade ta emot sina kunder hemma i sin egna lägenhet. Varje gång "kunden" skulle komma på besök, lade hon av telefonluren för att inte bli störd mitt under parningsakten. Med telefonen avlagd, var det fritt fram att tjuvlyssna på vad som hände hos damen. Personalen (inklusive mig själv) skrattade högt varje gång det hördes vrål och stön från damens lilla verksamhet. Så att tjuvlyssna på folk i hemlighet har aldrig varit svårt. Det är bara när sådant skall användas som offentlig bevisning i rättegångar osv, som det har krävts en massa tillstånd mm för att det hela skall se ut som om avlyssning både är en svår och komplicerad sak att utföra samt att det inte förekommer utan det demokratiskt övervakade rättsväsendets inflytande och kontroll. Helt fel! 02 augusti, 2008 07:46 "
Det hjälper dessvärre inte alltid att skriva under sekretessavtal och veta att man har tystnadsplikt. Alla förstår inte innebörden. Läs mer i artikeln om dataanalys och terrorism och jag har något att dölja, du också.
Nu har det startats ännu en ny blogg mot FRA-lagen. Vilken i ordningen av protester det är vet jag inte, men det är många nu. Även här har man illustrerat med en film.
Wiretapping Sweden - Trailer from Urban_Lifestyle on Vimeo.
Uppdatering och förtydligande, också i kommentar nedan. "Ville bara förtydliga kring Wiretapping Sweden att det handlar om en skildring av FRA-lagen och protesterna mot den, det är alltså ingen protestsajt. Den 17:e september kommer webbdokumentären som ska skildra denna historiska händelse.//Tomas Nihlén"
Oscar Swartz har varit på egen glad protestmarsch.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA, avlyssning, regeringen, FRA-lagen, personlig integritet, samhälle
4 kommentarer:
Så länge folket är emot ett dumt förslag så kommer folket fortsätta protestera, även om det har gått lite på mode att protestera mot FRA. Det har dessvärre bieffekten att alla andra liknande lagförslag kan tänkas bli ignorerade.
Jag måste säga att "verifierad" på HAX blog inte säger något särskilt förvånande. Alla telestationer hade en sådan utrstning, de användes för diagnos och provringningar. När man skule koppla in en ny telefon så litade man inte 100% på registren , utan man lyssnade först, om ingen var där provringde man, innan man allokerade tråden, för att låta bli att bryta någons förbindelse. Lyssning skedde även när folk rapporterade svårhittade störningar på linjerna, eller man misstänkte att någon tjuvkopplat sig på linan. Så det fanns ibland legitima syften med lyssningen. Visst roade sig vissa med att långsamma dagar med att lyssna, kvalitetskontrollera, på intressanta nummer (även om jag aldrig sett någon märkning)... Men folk var medvetna om att det inte var helt ok, och därför smögs det med det. Och, framför allt, informationen samlades inte in automatiskt, metodiskt och skickades uppåt i organisationen. Tystnadsplikten respekterades dessutom väl.
Sedan ska tillägggas att en telefon som ligger av flaggas som ett feltilstånd på stationen, och därför drar till sig uppmärksamhet. Då den ligger och drar ström, och kan misstänkas vara kabelöverledning, vilket är ett stort problem i vissa ledningssegment och ger ofta intermittenta funktionsstörningar Så det är inte så smart att lägga av telefonen om man vill vara ostörd...
Ja, du Purre det du säger stärker inte precis uppfattningen om det trygga säkra myndighetssverige. Människor är människor med allt vad det innebär var de än är...
Hej,
Ville bara förtydliga kring Wiretapping Sweden att det handlar om en skildring av FRA-lagen och protesterna mot den, det är alltså ingen protestsajt. Den 17:e september kommer webbdokumentären som ska skildra denna historiska händelse.
//Tomas Nihlén
Skicka en kommentar