fredag 8 augusti 2008

Svart eller vitt - knappast...

Statsministern menar att diskussionen kring FRA-lagen har blivit mer nyanserad och att den tidigare varit så svartvit. Det får stå för honom. Han som har varit fullständigt dikotomisk med uttalanden som att "beslutet är taget", "det är bra om debatten lugnar ner sig" och liknande kanske betraktat det som svartvitt. Faktum är att diskussionen om FRA-lagen är så färgstark, mångskiftande, kunskapsinriktad och målmedveten och så partiöverskridande att vi aldrig har sett något liknande tidigare. Det om något måste väl ändå innebära att man kan göra tolkningen att detta är en oerhört viktig fråga för hela landet och att den inte minst diskuterats utifrån väldigt många aspekter. Inte bara i bloggar och artiklar utan också i kommentarer och mail. Så mycket engagemang har väl sällan skådats.

Aktuell SIFO-undersökning visar att 51% av svenska folket är mot FRA-lagen - det är väl ändå siffror som säger något om hela spektaklet. Regeringen har inte lyckats föra fram sina argument menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén. Tänk om det är tvärtom? Att det är precis det som skett och att vi inte gillar argumenten eller är nöjda med dem?

Återigen tar statsministern fram argumenten om alla farligheter som kan undvikas med FRA-lagen. Vi förstår det och det är ingen som säger emot det heller. Har aldrig varit. Det är metoden vi är emot. Trots allt så finns det studier på att just dataanalys i jättesystem inte fångar så många terrorister som man skulle önska.

Nåväl nu är det inte så svart eller vitt längre, det är bra.

Detta uttalande från statsministern: "– Vi har säkert anledning att vara ödmjuka och säga att allt kanske inte blev helt rätt." (Aftonbladet) gör att jag börjar tro att den dröm jag haft hela våren ska bli sann. Det är stort att backa och ett tecken på verkligt mod att tillstå att allt man tänkt och förstått också kan vara på annat sätt. Lena Mellin säger att statsministern och regeringen må vara skadeskjuten av detta men den är långt ifrån golvad och hon tror liksom jag att det kommer något nytt från honom när han i morgon talar i Vaxholm. Inget är hugget i sten säger Reinfeldt till DN. Hoppas att han studerat den här bilden noggrant nu. Hur trafikflödet ser ut så att det riktigt framgår varför det är avlyssning vi talar om. Att det är det vi inte gillar och att det är därför lagen måste göras om i grunden. Riv upp, gör om och gör rätt som man brukar säga.

Jag tänker då ta med paraply och åka dit för att lyssna och hoppas förstås att jag ska vara nöjd när jag åker därifrån. Tråkigt nog ska inte Per Hagwall till Vaxholm, men vi får ses en annan gång. Jag hoppas också att min lapptäckesmetafor fått genomslag. Tekniken har vi talat om länge, juridiken likaså, människors rädsla, ordens betydelse, mening och innehåll. Resultatet av en missfärgad tvätt har de flesta av oss upplevt.

"... alltihop har fastnat i en återvändsgränd och jag har tidigare gjort jämförelsen med ett lapptäcke där var och en strider för sin bit utan att se om det passar ihop eller inte och när täcket väl sitter ihop och är tvättat blir det som när man fått in en svart strumpa i vittvätten. Allt blir grågrått, förstört och går inte att återskapa."

Om man river upp lagen så finns trots allt de flesta "lapparna" redan där, det är bara att sortera bort de som inte är färgäkta, eller hur? Och dessutom ta in en och annan ny - som Mårten Schultz föreslår "Varför då helt enkelt inte skriva in i lagen att det är förbjudet att spana på svenskar och att ingen information från en svensk avsändare någonsin får underkastas FRA:s automatiserade granskning?" Mårten är doktorn i juridik som bloggar om intressanta juridiska spörsmål. Om integritet har han skrivit en hel del , exempelvis den här artikeln.


För övrigt har jag förälskat mig i den här illustrationen kring FRA-lagen. Kanske att dörren öppnats nu? Sen är förstås Badlandshyenan helt otroligt skicklig på att vrida till saker och ting. Det behövs lite humor mitt i uppståndelsen också. Tänkvärd humor...

(intressant)

(SvD)

Andra bloggar: Jinge, opassande, HAX spekulerar om EUs roll i det hela, Svensson, Syrrans granne, Attila, Magnus Andersson (c), Salubrin, Folkpartiet i Nacka, alla dessa åsikter, Krantz, projekt på riktigt, Anna Troberg, Farmor Gun igår

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Var inte rädd. Jag kommenterar inte på bloggar med granskning påslagen. ;o)
.

Mary sa...

Haha, det har sina praktiska skäl. Det mesta slipper ienom här ;-)

Ska man sortera före eller efter kan vara en fråga... Men "trollen" tar jag bort och rasisterna med...

Men oförskämdheter slipper igenom och blir bemötta.

Peter sa...

Det hade varit klädsamt om förespråkarna hade erkänt följande:
a) Staten KAN genom FRA kontrollera alla medborgares internet- och telekommunikation.
b) Det finns betydande risker med ett sådant system.
c) Som individ har jag små möjligheter att veta om jag blir kontrollerad.

Först därefter går det att föra en meningsfull diskussion. Att försöka blanda bort korten genom att prata om allt annat och helt ignorera riskerna visar att man skolkat från historielektionerna. Eller att man inte har rent mjöl i påsen.

Anonym sa...

Peter:

Har du hört talas om "Vargen kommer..."?

Om man ropar ”Vargen kommer” alltför många gånger trubbas man av och kan reagera för sent när man verkligen behöver agera. ...