måndag 29 september 2008

Bloggare, media och FRA...

Finns det någon sanning när det gäller FRA-lagen är en intressant fråga.


Nej det gör ju inte det, tyvärr. Bara en himla massa spekulationer om jag får ha en åsikt,eller många sanningar kanske. Det mesta ligger i betraktarens öga. Det tycks som det finns en yta som ska hållas blank och det som finns därunder kommer inte fram. Min övertygelse är att regeringen nu ser på FRA-frågan som om den vore utagerad. Men dessvärre så finns det så många frågetecken att räta ut ännu. Det som sagts känns som en ”quickfix”, för all del välmenande, det är jag övertygad om. Den som tror att internet ska strypas måste ha i åtanke att i princip all vår administrativa infrastruktur idag sker via internet så det är inte alls några självklarheter att stänga av den. Då raseras det moderna samhället. Kan vara bra att ha med sig den funderingen.

Mark Klamberg ställer frågan om sanningen kring FRA på sin blogg. Traditionell media har haft att ta ställning till dels vad regeringen som med sitt stora antal tjänstemän i ryggen har haft att säga när de talat för lagen, dels har man haft att fundera kring vad bloggosfären har haft att komma med i kraft av mycket kunniga specialister inom olika områden som teknik, juridik mm. Människor har samlats i olika nätverk som Stoppafralagen.nu, Svart Måndag, frapedia. På Facebook finns flera olika grupperingar med 10.000-tals medlemmar. Gemensamt är att alla är emot FRA-lagen. Grupperingarna har ingen gemensam politisk agenda på så sätt att de tillhör något politiskt parti, det går tvärs igen de traditionella politiska gränserna.

Sociala drev

Anders Mildner skriver i Magasinet Neo om de sociala dreven, en omskrivning men också en utvidgning av begreppet bloggosfären. Det finns andra sociala kontaktytor på nätet än de bloggar vi är vana att se. Vi kommunicerar via SMS, gratistelefoni, mikrobloggning som twitter och jaiku. Det går snabbt, bara ett ögonblick att nå ut med budskap över hela världen och det är billigt dessutom. Med blixtens hastighet formerar sig grupper utan att det i förväg skett någon planering eller att klassiska hierakier tar över. Det är klart störande för dem som trott och ansett sig ha tolkningsföreträdet förstås. Jämför med när ungarna blir tonåringar och man börjar tappa kontrollen över dem och plötsligt är tvungen att inse att de både kan och förstår mer än vad man själv gör inom vissa områden. Det är förstås tungt för den som alltid trott sig veta bäst.

Klamberg funderar: Det handlar alltså om den förenade statsbyråkratin och PR-maskinen mot den engagerade allmänheten, juridisk och teknisk expertis. Vem lyssnar traditionell media på?

Frågan är intressant men jag vill lägga ett annat perspektiv på det hela och det är hur traditionell media och bloggare samverkat och levt i en slags symbios med FRA-frågan. När media har skrivit har bloggarna hängt på och fördjupat, bytt vinklar och sett nya aspekter och så har det faktiskt varit tvärtom också. Traditionell media har släppt fram bloggare via Twinglys länkfunktion. En artikel har blivit så mycket mer än bara en artikel. Det har blivit en kombination av yta och djup helt enkelt.

Traditionell media har sina hänsyn att ta med deadlines, tillgång på personal och konkurrens med andra nyheter. Bloggosfären behöver inte ta sådana hänsyn. Det finns alltid någon som skriver och det å sin sida ökar både kunskap och engagemang hos dem som är intresserade av ett ämne. Symbiosen är ett faktum. Naturligtvis kan kraften i detta ställa till oordning för etablissemanget och den konventionellt tänkande människan. Tryggheten i det kända dras undan och inkommer det okända och det är alltid jobbigt.

Som en tidning ungefär

Bloggosfären packas ofta ihop som en enhet. Det blir helt galet eftersom den består av så många olika element. Som en tidning ungefär med sina olika avdelningar där alla skriver på olika sätt för att de alltid passar någon. Nöje, ledare, fakta, filmklipp, musik mm

Visst kan man göra sig lustig över att tidningar och övrig media inte hängde på och att vissa av dem till och med betraktade FRA-frågan som en ickefråga, men jag har inga problem med detta eftersom det förmodligen inte kommer att hända igen. Mitt i så tog det i alla fall fart och samtlig media hängde på rejält och samverkan mellan bloggare och de andra blev väldigt intensivt.

Förvisso så börjar tidningarna blogga i allt större utsträckning, bloggen har den fördelen att den går att uppdatera direkt, var man än är, vem man än är och när man vill. Men ute i den sociala omvärlden finns dock många andra som har expertkunskper som en redaktör på en tidning aldrig någonsin kan ha möjlighet att skaffa sig, det finns helt enkelt inte tid, Det är så mycket annat som ska till. Hittills har det visat sig att tidningarna blir skyltfönster och bloggen blir butik och lager. Jag har resonerat kring det här tidigare för den som har intresse.

Djupborrning

Regeringen har nu förvisso lyssnat på opinionen, men det känns dessvärre som om man bara tagit till sig ytan av det hela. Det gäller nu att gå ner på djupet och verkligen försöka förstå detaljerna i det hela, eller också är det vad man gör utan att låtsas om det. Jag vill inte säga vare sig bu eller bä just nu men nog tycker jag att det blev väl hastigt det här. För om man ändå ska utreda underrättelsetjänsten och SÄPO med mera så kunde väl FRA-lagen fått vänta tills man vet vad den ska användas till. Det är väl ingen idé att skaffa en skruvmejsel om man egentligen behöver en skiftnyckel?

Men kanske det kommer att ske, en fördjupning. Inget är ännu hugget i sten vad jag förstår. Att börja om från början hade förstås varit det bästa. Kanske att det kan bli så i alla fall. Oscar Swartz skräder inte orden i sitt senaste inlägg. Lerdell har gjort en kartläggning av de politker som finns i bloggosfären. Det är ganska många.

Ladda ner rapporten här - väldigt intressant

Uppdatering: Maria Abrahamsson kommer här med nya tankar kring lagens hantering. Jo, media och bloggare arbetar samman. Det kommer nya vinklar hela tiden och det är viktigt.



(intressant)

(Ny Teknik)

HAX , Emma,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: