lördag 6 september 2008

Nu börjar det hända saker i centern...

Den tidigare FRA-förespråkaren centerpartisten Staffan Danielsson börjar bli beredd att resonera om lagen. Han medger att han tagit intryck av den artikel som folkpartisten Mark Klamberg med kolleger skrev i DN om sociogram. Isobel Hadley Kamptz har nu journalistifierat begreppet sociogram för den som vill ha en kortare version av det hela. Det var jättebra gjort. För den som inte är insatt vare sig i tekniken eller juridiken kan nog vissa delar av det som diskuterats framstå som ett helt främmande språk.

"Lagstiftarna tycks ha förts bakom ljuset när de antog FRA-lagen i juni. Tillsammans med tidigare regelverk ger den nya lagen FRA rätt och möjlighet att registrera alla medborgares sociala nätverk." (Observera att denna artikel har fått 177 blogginlägg, snacka om intresse)

Staffan Anielsson skriver på sin blogg i som han kallar en försiktig kommentar:

Är det så vore det ju förfärande. Om detta bör självfallet diskussionen fortsätta.

Men vad som också är intressant är att det kommer två utspel från andra centerpartister idag. Det handlar om demokratin som utgår från folket och i den ena artikeln diskuteras riksdagens arbetssätt med en önskan om en större samarbetsvilja mllan politiska partier och block. Genom debatten bland oss alla bloggare så har det väl med önskvärd tydlighet visat sig att det är möjligt också. Människor från alla olika intressefärer har slutit upp kring FRA-lagens konsekvenser.

På SvDs Brännpunkt ger den centerpartistiske riksdagsmannen tillika professorn Lennart Levi en bild av hur han tycker att man kunde jobba i riskdagen. Större generositet mellan partierna, uppföljning och långsiktighet i beslutsfattandet samt större möjligheter för enskilda riksdagsledamöter att få uttrycka egen mening. Absolut mycket läsvärt.

Den andra artikeln är en gästblogg hos Erik Hultin. Det är Magnus Norell, fil dr och forskare på FOI som ger sin syn på hur beslutet om FRA-lagen gick till. Även det mycket intressant. (Hultins blogg innehåller mycket spännande läsning så jag tycker att man ska ta sig en kopp kaffe och hålla sig där ett tag).

Som akademiker om än inte professor, så uppskattar jag de här inläggen från den akademiska världen. Det känns seriöst att någon tänker efter lite före, så att säga. Politik är inte bara ett slag om att få rätt. HAX uttrycker detta ganska slagfärdigt - inte ha rätt, men få rätt.

Jag har förstått att det är flera riksdagsmän som inte förstått vidden och djupet av konsekvenserna med FRA-lagen utan man har fått de garantier man tyckte sig behöva och röstat efter det. Vad man inte räknade med vare nn välutbildad och kunnig allmänhet (de sk. väljarna) ryckte igång på sina bloggar och förmedlade vad de visste om teknik, om internet, om juridik och en hel del annat. Det var inte lika lätt att som politiker tala med myndig stämma längre. Man blev emotsagd och inte med mogna blomkålshuvuden utan med fakta. Den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid gästbloggar här på bloggen och beskriver fenomenet.

Vad centerns olika inspel idag betyder vet man inte. Är det en slump eller finns det en tanke som ingår i en plan? Det återstår att se. Vad kommer de andra partierna i regeringsställning att göra nu. Folkpartiet har lagt ner en oerhörd massa arbete på att förklara lagens implikationer på oss som enskilda individer.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

17 kommentarer:

Erik Hultin sa...

Jag jobbar just nu hårt på att få en kaffemaskin installerad i bloggen. :-)

Skämt åsido. Norells gästbloggning var ett naturligt steg såvitt jag kunde se det. Han är klok och insiktsfull samt full av relevant kunskap.

Vad gäller att det rör sig inom Centerpartiet så hoppas jag verkligen att så är fallet. I såfall är det nu äntligen dags för våra ansträngningar de senaste månaderna att bära frukt.

Mary sa...

Norell är klok, Klamberg är klok, Karl Sigfrid är klok och det finns många kloka.

Nu får vi hålla tummarna. Moderaterna är lite tysta - inte alla förstås ;-), men det ordnar sig nog där med, hoppas jag. Det finns många kloka moderater. det vet jag.

Erik Hultin sa...

Ja, det finns absolut kloka moderater med. För min del så räcker det med att ringa min egen far för att förvissa min om den saken. :-)

Hans J sa...

Vad skönt

att en professor säger det alla vill höra och det vi alla tycker är rätt.

Jag vill veta om Professor Levi,
röstade JA till FRA-lagen som kommer att avlyssna oss alla?

...eller om han bara avstod och därmed lät bli att stoppa denna drakoniska lag...

Han kan inte skylla på att inte ha varit tillräckligt upplyst...

Det är bara att läsa hans artikel en gång till så ser man att det alternativet är uteslutet...

Gud skydde oss!

Anonym sa...

Mary, "Norell är klok, Klamberg är klok, Karl Sigfrid är klok och det finns många kloka."

Heh, dom flesta människor är ju kloka. Det är bara resultaten som beror på om information är korrekt eller inte.

***

Erik Hultin, kunde dom ansluta en coca cola maskin till Internet, way back when, så tordes det väl inte vara så stora problem idag att ansluta en kaffe maskin? :-()

//ST

Mary sa...

Det är just den där informatioen de kanske inte fick förut som de får/fått nu som kan fått dem att tänka efter, de klok alltså.

Mary sa...

Hans J - jag läste vad han skrev om arbetssättet i riksdagen ochjag tycker att det var intressant...

Han är säkert klok han också...

Erik Hultin sa...

Anonym:
Att ansluta en kaffemaskin till internet är mkt enkelt, liksom att programmera den på så vis. Problemet är väl närmast att få den att servera kaffe i bloggen. :-)

JOCA sa...

Är det bara jag som reagerar på Danielssons kappvändande? När han de facto idiotförklarat alla andra på sin blogg och i uttalanden; först nu reagerar han? Vet han inte vad han har försvarat hela denna tid? Vet han inte vad han har röstat på?

Nej, lite inte på Danielsson. Det här är skumt som fan.

Mary sa...

Det behöver inte vara skumt alls att ändra sig. Det är snarare troligt att man gör det när man får fakta som besviar motsatsen mot det man tyckte tidigare. Hoppas bara attd et är fler som gör som han ;-)

assimilation och ackommodation du vet...

Erik Hultin sa...

Kappvändare är fel ord. Möjligen så kan man säga kovändare. Kappvändare är den/de sista som vänder och de gör det då oftast i skuggan av galgen.

Jag behöver inte försvara Staffan Danielsson, men ändå. Till hans försvar måste ändå sägas att han faktiskt lyssnar och tar intryck, och det är i sig något positivt. Han har upphört helt med att säga (som vissa andra) att vi alla missförstår.

Anonym sa...

För mig framstår Mary mycket mera trovärdig än Klamberg. Detta pga att jag ser Klamberg som en som enbart vill "bli populär" och är för mycket akademisk. Vore han smart skulle han istället påverka de av "sina egna" som sitter i försvarsutskottet. Vilket jag inte fått fram någonstans att han ens försökt med.

Mary sa...

Tack för omdömet Mikael. Men nog är Mark Klamberg seriös alltid. Akademisk ja, men han är ju akademiker.

Han har säkert försökt påverka de sina, men du vet hur lätt det är i vårt parti? Det finns alldeles för mycket hindrande "mellanlägg" överallt.

Jag själv uppskattar Klamberg väldigt mycket och många andra också. Du Mikael hör också till en av mina favvisar - för att du tycker något... Det är för få som har åsikter om viktiga saker och bara flöjlar med.

Erik Hultin sa...

Allan Widman är den enda folkpartisten (förutom någon suppleant) som sitter i Försvarsutskottet. Mark har ju å andra sidan en annan ingång för att påverka, men det behöver han inte. Han är ju gift med Birgitta Olsson, och hon är ju redan emot FRA-lagen i den nuvarande tappningen.

Håller ändå med dig, Mikael. Mary känns mer trovärdig.

Mary sa...

Nej nej.

Mark ska ha cred för allt jobb han lagt ned... Det har varit ovärderligt bland allt annat som vi gjort. Det har soms gat varit mycket grupparbete.

Ni smickrar mig det gillar jag förstås. Tänk om fler moderater hörde av sig.

Anonym sa...

Visst ska Mark ha creed, men har är för akademisk i mina ögon sett.

Jag har själv några få poäng i datasäkerhet, men inget att skryta med. Jobbar mest med antimobbning på nätet, till vardags.

Allan Widman är enligt mig en av bödlarna.

Mary, jag vet hur uthållig man måste vara inom vårta parti ;) dock är det många som tycker som du o jag, men de håller tyvärr tyst.

Jag kan inte ens vara tyst på nämndsamaträdena... utan går ofta motpartilinjen, som ofta håller med S i Norrköping.

Mary sa...

Någon frågade mig om jag inte skäms för att vara moderat. Nej, det gör jag verkligen inte.

Att inte gilla FRA-lagen är inte samma sak som att ogilla allt och alla. Man får skilja på sak och person, det är viktigt.