tisdag 23 september 2008

Om tidningar är skyltfönster så är bloggen butik och lager...

Vi har under längre tid diskuterat olika inskränkningar i internetanvändandet, ja i den elektroniska kommunikationen överhuvudtaget. Kontrollivrare har sett möjligheter att just få kontrollera oss. Förslagen på olika kontrollmöjligheter fullständigt rasar in från alla håll. Från EU och från vår egen regering. Uppdatering: Svenskarna i EU lyckades stoppa det dummaste i Telekompaketet. Bravo!!!

Diskussionerna kring FRA-lagen har inte minst visat vilken betydelse det kan få när kunskapen kommer in på området. Allt det som många numera vet om FRA-lagens innehåll och konsekvenser hade aldrig kommit så många till del om inte just bloggar funnits som hjälpmedel att förmedla all denna kunskap. Det finns helt enkelt inte utrymme för tidningar att ägna så mycket tid som behövs för att ta sig igenom, förstå och förenkla alltför komplicerade situationer.

På en tidning finns det "deadlines", det finns annonsörer, det finns tidspress och det finns allt möjligt som förhindrar stora djupdykningar i komplicerade ämnen. Det hjälper inte precis att de dokument man behöver ta sig igenom är så genomkrångliga och avgränsade till specifika punkter så att det blir svårt att se sambanden dememellan.

Olika förutsättningar

Så visst jobbar tidningar och bloggare på olika sätt och med olika förutsättningar. Tack vare bloggbävningen kring FRA så har det framgått med önskvärd tydlighet att bloggar också har betydelse och gör skillnad i debatten. Min egen framtidsvy är att vi jobbar ihop, vi lever i en symbios redan idag. Den bör utvecklas, inte så att vi blir likadana utan att vi arbetar ihop. Fördelen för läsaren är att man får många olika vinklar på ett problem och därmed kan vidga sitt eget fält.


Bloggmässigt

Man kan se i tidningarna att det finns ambitioner från redaktionerna att arbeta på ett "bloggmässigt" sätt med länkar och fördjupningsmöjligheter. Hur som helst så blir det väldigt knepigt och svårläst på det sättet. Jag undrar om någon har gjort en användartest på detta? När man läser en tidning vill man ha, nyheter och information. När man läser en blogg vill man kanske göra en djupdykning i någon speciell fråga och därför blir det mer naturligt att ha med många länkar där. När vi som bloggare länkar till varandra (vilket jag själv gärna gör) så kan det å sin sidan bli en introvert rörelse som talar till sig själv. Samverkan mellan traditionell media och bloggare med djupkunskap är en mycket bra lösning. Twingly ger oss en fantastisk möjlighet på det sättet när vi kan twingla fram våra bloggar till artiklar vi vill bidra till.

Uppdatering: Som jag skrev härovan - nu kommer tidingarna med sina bloggar. Opinionsbloggen heter Expressens nya bloggsatsning. Newsmill är en annan satsning på att samla bloggare under en hatt. Arvid Falk likaså, en vänsterinriktad debattplats. SvDs ledarblogg har funnits länge och det är också den som samverkar mest med oss andra bloggare. Man känner sig fri ihop med dem på något sätt och välkommen. Hopaps att det blir lika bra med övriga portaler. För vissta handlar det även här om att få kontroll över debatten. Men som alltid finns det frifräsare, det är bara bra det. Isobel skriver intressant om det här på sin blogg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Karamell!

En intressant grej jag börjat lägga märke till är att bloggfältet har börjat få några "stilar". Såklart väldigt diffust ännu men jag tycker mig ändå kunna skönja:

-- "uppsamlingsbloggen" - läser många andra bloggar och ställer samman. T.ex. Farmorgun eller din påminner om detta.
-- "aspektbloggen" - en person med specialistkunskaper som skriver om en fråga utifrån denna synvinkel. T.ex. Mark Klamberg.
-- "populärvetenskapliga" - lite som min, ritar bilder, populariserar/förenklar begrepp
-- "humor/chockbloggen" - skriver vasst och ofta tillspetsat t.ex. Bloggelito eller metrobloggen.se/pk

Alla har gemensamt att de uttrycker åsikter. "Åsiktsblogg" känns därför som en löjlig kategori.

kommer inte på fler just nu håll till godo!

Mary X Jensen sa...

Åsiktsblogg är kanske att generalisera på samma sätt som att kalla oss alla de sk bloggarna som om vi vore en enda.

För egen del så vill jag nog påstå att jag försöker framföra mina åsikter - men i ett sammanhang aav många andra som bloggar...

Anonym sa...

jo precis -- jag hoppas att det gick fram just att jag tycker att "bloggarna" är för vagt och "åsiktsblogg" gäller för samtliga bloggar. alltså tycker jag båda dessa begrepp är ganska meningslösa.

blogga lugnt! :)