torsdag 25 september 2008

Är det politiskt värt att driva FRA-frågan in absurdum...

(SvD)

Låt inte lura er tjejer... Jag säger det till folkpartitjejerna som på Sergles Torg stod och lovade att de skulle rösta emot FRA-lagen. Den där lagen som ingen vill ha som nu mest handlar om vem det är som ska bestämma. Det finns ingen som hittills ha givit ett vettigt skäl till varför FRA-lagen ska vara som den är, utan man kämpar på med att plåstra om den och göra tillägg på tillägg, det i sig måste betyda att den inte är juste, eller hur? Inbilla mig inte att spioneri och underrättelsetjänst står och faller med FRA-lagen. Det vore en ren lögn att påstå detta, det är heller ingen som gör det. Ännu.

Att få så man vill
Det finns olika sorters människor, den saken är klar. Dessvärre så är vissa mer manipulativa än andra och det är väl precis det som det här handlar om nu. På något sätt så vet alla att FRA-lagen inte är bra. Även regeringen, i annat fall skulle man inte ens behöva göra alla dess tillägg till den utan försvara den och tala om att den är bra och varför den är det. Varit väldigt lite av den varan vilket vore lätt och självklart om man var övertygad om lagens förträfflighet. Eftersom det nu på olika sätt visat sig att den inte är bra så fattar inte jag varför det ska vara så nödvändigt att hålla så krampaktigt fast vid den. Det tycker jag på det självklara pragmatiska planet, är det inte bra så river man upp och gör om från början. Hur svårt kan det vara?

Men tyvärr så förstår jag vad det är för processer som pågår. De är av det fulare slaget, det handlar om att manipulera andra till att uppnå de mål man själv satt upp. Oavsett om de är bra eller ej. Man struntar nämligen i det, målet har fått en annan riktning, det handlar inte längre om FRA-lagen, det gäller att vinna nu, visa vem som bestämmer. Från utsidan uppstår det hela som lite fånigt men det läskiga är att de som bestämmer är de som bestämmer, i alla fall just nu. Men egetligen är det just precis när man bestämmer som man inte behöver visa det, utan lugnt kan vara lite ödmjuk och lyssna på sin omgivning och inte heller behöver driva saker till sin spets.

För det kan väl ändå inte vara så att ett ärende som man egentligen inte ens har mandat att driva ska bli det som gör att omgivningen/väljarna tappar tilliten totalt. Det är det väl ändå inte värt?

Politisk hantering
Läs vad Hans Lindblad skriver om hur frågor som FRA-lagen bör hanteras politiskt. Han var tidigare folkpartiets försvarspolitiske expert och är nestor inom politiken.

Vi behöver en underrättelsetjänst det verkar alla vara överens om. Men vi är inte överens om metoden - FRA-lagen. När jag läser Hans Lindblads artikel i länken ovan så framgår det med tydlighet att man borde ifrågasätta om inte Åkesson rent av är jävig i FRA-lagsfrågan? Samt fråga sig varför den överhuvudtaget drivs som den gör. Till sista blodsdroppen verkar det som. Folkpartiet sätter förmodligen hela sin existens på spel just nu på grund av FRA-lagen. Är det värt det? Moderaterna håller fullständigt tyst och driver ett tufft spel nu. Kalla mig både blåögd och naiv, men jag gillar inte den här typen av spel. Särskilt inte när insatsen är så hög. Jag uppskattar de politiker som drivs av sina ideal. Var är dom nu?

Skuggspel
"Man placerar inte ut mängder av livbojar där det inte finns något vatten. Därmed har vi fått en paradox, ju fler integritetsskyddande tillägg som görs, desto mer bli intrycket att det handlar om en verksamhet med betydande risker. (Lars-Ericks blogg)". Det blir ett skugg-FRA menar Copyriot. Det är vad FRA kan göra som är det viktigaste inte vad får göra.

Scary scary... Läs Drottningssylts inlägg som innehåller akten om min pappa från bloggen Beneath a Steel Sky. Detta är ryslig läsning som tangerar till alla de möjligheter som uppstår med FRA-lagen, tänk på det.

Är det verkligen politiskt värt att fortsätta driva denna fråga in absurdum nu? Riv upp lagen, den är inte bra. Det räcker inte med tillägg och plåster det blir bara fånigt. Jag vill nu kunna prata och skriva om de bra grejor som regeringen gör. Men det är omöjligt att blunda för FRA-lagen och låtsas som om den inte fanns. För det gör den - i hög grad.


(intressant)

(SvD), (DN), (Aftonbladet)

Amanda Brihed, Jonas Morian, Dick Erixon, Josh, HAX, Opassande, Opassande igen, Lars-Erick, jrl5, oscar, Klamberg, Frykmans blogg, Mellan Hägg och Syren, Scaber nestor, Anna Troberg, Farmor Gun,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary, sen du skrev detta verkar utvecklingen ha gått snabbt. Utför. Jag vädjade om att de inte skulle förhasta sig. Verkar vara förgäves.
Enda halmstråt nu är kanske om de sex i fp ändå visar sig inte ha accepterat försvarsdep´s "kompromissförslag". Jag vet inte.
Annars får vi se om det finns andra infallsvinklar.

Eller om vi måste vända upp o ner på hela det politiksa systement. Dagens toppar verkar ju inte vara öppna för sakskäl i någon bemärkelse. Bara makt.

Anonym sa...

1) FRA måste vända sig till en specialdomstol för att få ut den trafik myndigheten anser sig ha behov av.

2) Medborgare ska ha rätt att fråga om man avlyssnats.

3) FRA ska bara få spana på YTTRE MILITÄRA hot.

4) Ett system liknande det som nu diskuteras finns i Tyskland vars signalspaningslag godkänts av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Detta är ett mycket bra förändring av FRA-lagen. Detta måste du erkänna? Eller är det för mycket stolthet och prestige för dig att svälja?

stefan cronberg sa...

Mary efterfrågar politiker som drivs av sina ideal. De verkar ha flyktat den svenska riksdagen. Därför vill jag redovisa hur en annan politiker resonerar/ade, som ses över axeln av svensk massmedia och lika okunniga sv. partiledare:
”Republikanerna måste lära sig att respektera hedervärda meningsskillnader mellan oss, lära sig att kunna ha olika meningar utan att förfalla till personliga hot, och erkänna att vi är ett tillräckligt stort parti för att kunna tåla att det inte råder fullständig enighet i alla frågor för dagen. Tolerans för avvikande meningar är vad som utmärker ett moget parti, och det är hög tid för det republikanska partiet att bli vuxet.”

(John McCain – En politisk biografi. Hans Bergström, Historiska Media 2008. Cit. Sid 112.)

BYT UT reuplikanerna mot t ex nymoderater eller folkpartister, så får väl vi oss en tankeställare?

Hans J sa...

"Anonym1"...
"Anonym2"...
"Anonym3"...

Sitter ni på försvarsdepartementet och skriver???

Förslagen är skit och ett halvt steg på vägen mot helvetet!!!

- Kablarna får inte kopplas till FRA (Där går skiljelinjen)

Lars-Erick Forsgren sa...

Det här är INTE bra.
Och Mark K verkar ha gett upp, sagt gonatt.
Han måste upp på banan igen. Och kämpa med oss.
På ett eller annat sätt.

cnab sa...

Det finns bara ett ord för den här utvecklingen - MEDBORGARFÖRAKT