onsdag 17 september 2008

Så var det dags att ta ett tag med fildelning igen då...

Innan FRA-lagen tog upp all vår tid här på bloggarna så snackades det fildeling och om musikindustrins möjligheter att kolla upp IP-nummer för att sätta dit den som fildelar. Kommersiell polisverksamhet vill vi inte ha. Det var en del ärenden på gång kring det.

Allt handlar dock om internet. Jag har skrivit väldigt mycket om det här, men dessvärre är oredan bland mina inlägg total då jag inte kategoriserat dem. Det är nästan 2500 inlägg skrivit så det blir en del att få ordning på men jag inser att det är nödvändigt. Snart så...

Nu har i allafall Johanna upp ärendet åter och jag stöttar upp henne:

"Privata ekonomiska intressen kommer gå före rättsäkerhet, och personuppgiftsregister som tidigare krävde tillstånd från datainspektionen att upprätta, kommer bli tillåtna för alla som vill driva en upphovsrättslig tvist. Det är inte bara staten som med FRA får upprätta register, utan med den här lagen, kommersiella företag med stora ekonomiska intressen."



Man ska inte knycka - självklart inte

Jag anser inte att man ska knycka saker från andra absolut inte. Men däremot så är det nog ganska bra ändå att anpassa sig till ny teknik. Musikindustrin har snart överlevt sig själva så varför ska de styra och ha egna lagar som snart inte ens är tillämpliga. Artister kör på Youtube och internet. Musikindustrin kan bli ett led att hoppa över. Läs gärna boken Long Tail skriven av Chris Anderson upp de nya affärsmöjligheterna över internet. Det handlar inte längre att bli etta det handlar om att vara en del av den ändlösa svansen. Över internet sprids informationen om ringar över vattnet. Det handla r inte om att stopp flödet det handla rom att hantera det. En ny upphovsrättslag kanske kunde vara bra, eller ett nytt att se på den flödande informationen kanske.

Lyssna på Riltons Vänner, det var de som sjöng vid Riksdagens Högtidliga öppnande igår. Hade aldrig hört talas om dem. Men efter att ha lyssnat lite på Youtube ska jag nu köpa en skiva, ty det är bättre ljudkvalitet på den. Än så länge.




Det är bara att inse att världen runtomkring snurrar ganska fort nu och att det finns enorma skillnader i hur människor ser på modern teknik. Läs här Sanna Raymans kommentarer till Siwert Öholms bloggtips och Online-PR har också en del att säga. För några år sedan var han en av de vassaste (?) i debattbranschen. Nu känns det kanske som om media och tiden tagit ett rejält kliv. Olika världar helt enkelt. Då är det olyckligt om det stiftas lagar som är omoderna och kanske rent av dem som tänker som Siwert Ö. Milda makter...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


3 kommentarer:

Johanna sa...

och oavsett vad man tycker om fildelning och upphovsrätt i sak, borde man kunna enas om att rättsprocessen skall vara säker, och att företag inte skall få leka poliser...

Mary X Jensen sa...

Exakt - det kan inte nog poängteras...

Anonym sa...

Jag skrev ett inlägg om fildelning häromdagen som har resulterat i en lång debatt bland kommentarerna. Jag är självklart emot övervakning och att privata bolag ska "leka poliser", men anser faktiskt att ett stort ansvar för det vilar hos dem som håller på med olaglig nedladdning.

När det gäller tekniken så tycker jag att kärnpunkten är frivillighet. Det är ju ingen som försöker stoppa själva tekniken fildelning, eller egentligen begränsa användandet av nätet, det är ju bara det att upphovsmännen själva ska få välja om det är fritt att sprida deras material eller inte. Att det finns enorma fördelar med dagens teknik inser nog alla, men de fördelarna måste vi lära oss att utnyttja på rätt sätt.

Länk till inlägget:
http://christermagister.wordpress.com/2008/09/15/skitfildelare/