tisdag 21 oktober 2008

Alliansen på internet - så självklart...

Partisekreterarna slår fast att internet blir viktigt i valrörelsen. Att man tagit Barack Obamas valkampanj som förebild är intressant förstås. Men nu är det så att vi befinner oss i Sverige och här har det på senare tid pågått en intensiv debatt på internet kring FRA-lagen. Det kan inte ha undgått någon och förhoppningsvis har man lärt något av detta även om jag är tveksam. För hur blev det med lyssnandet här egentligen? Det bidde inte ens en tumme faktiskt. Det är återkopplingen som varit bristfällig, den är en nödvändighet när man är verksam på internet, annars blir det bara tyst och man försvinner i bruset. Det gäller att hela tiden uppdatera och vara med i det som händer.

FRA-lagsdebatten är ett jättebra exempel på hur man på kort tid kan få en oerhörd massa människor att engagera sig och utan att någon leder det hela. Bloggare har deltagit med liv och lust och delat med sig av kunskaper och insikter och synpunkter och erfarenheter. Traditionell media var seg i början men kom så småningom i gång rejält och så hängde vi på varandra och arbetade hårt i en skön symbios. Varje artikel som skrevs om FRA-lagen i någon tidning blev genast fördjupad på olika sätt av intresserade och engagerade bloggare. Inte minst visar bland annat Twinglys undersökning hur intensiv befolkningen av just denna fråga var. PRfekt gjorde en psykografisk textanalys av bloggare i FRA-debatten. En lista av de mest engagerade rationalisterna finns här.

I början beskrevs bloggare som en mobb av skrikande tonåringar (jag är 55!) som man inte behövde bry sig så mycket om, men över tiden så förändrades bilden och nu uttrycker tidningen Journalisten lite smått anklagande att vi bloggare har glömt en övervakningslag. Det är antingen ett riktigt patetiskt påstående eller så är det helt enkelt ett erkännande av den förmåga som finns bland bloggare att snabbt slå sig samman och driva en fråga. Om det är det senare så har väl traditionell media gett upp. Själv tror jag att det snarare är viktigt att de olika medierna samverkar och skapar mervärden.

Internet är lika med interaktivitet och aktivt deltagande
FRA-frågan har fått fram många soffliggare och det är också en slags aktivitet, ett val man gör och som andra får betala, i detta fall de politiska partierna. Det är få som står och hoppar av glädje inför den monolog som främst regeringen hållit när det gäller FRA-lagen. Gräsrötterna i regeringspartierna har sparkats och slagits på olika sätt för att försöka få regeringen att lyssna. Men effekterna har helt uteblivit, det politiska taktikarbetet har fått företräde. Till varje pris skulle regeringen ha sin vilja igenom och FRA-lagen har nu drivits fram med hjälp av tillägg och plåster istället för att göras om i grunden så att skyddet av den privata sfären fick ligga som grund. I synnerhet som man säger att man vill skydda just integriteten och dessutom så skyller olika partier på varandra om lagens tillkomst och ja till och med kallar den en ärvd lag. Med retorik och olika typer av plåster har man försökt få det att framstå som man lyssnat. Omgivningen uppfattar det dock inte så utan känner sig lite lurade. FRA-lagen har blivit en viktig symbolfråga för vår demokrati, det går inte att bortse från det.

Det handlar om att släppa på tolkningsföreträdet
Hur som helst så tror jag på internet förstås, tror på ett framväxande dynamiskt kunskapssamhälle där många kan bidra och där det så småningom kan bli mer av samma så att säga. Bloggarna har en stor betydelse i detta kunskapande. Mark Klamberg har på ett föredömligt sätt skrivit om juridiska implikationer och Patrik Fältström om de tekniska utmaningarna kring FRA-lagen. Mycket av detta säkerligen tidigare okänt för många. Patrik Fältström är världskändis i internetvärlden och har hållit på i den världen sedan 1987, han är också rådgivare till regeringen i dessa frågor. Mark Klamberg är folkpartisten som ägnat timmar åt att bryta ner lagen i dess beståndsdelar på ett sätt som jag tror få av de politiker som beslutat i frågan har gjort.

Vad det handlar om på internet är att släppa tolkningsföreträdet och ta in och bearbeta den kunskap andra har att komma med. Häri ligger den stora utmaningen nämligen för om partierna ska lyckas på nätet eller ej. Det räcker inte att säga att man ska vara delaktig i transperensen om man inte vill släppa tolkningsföreträdet.

Moderaternas nya hemsida
Moderaterna har startat en ny webbsida där man vill ha många delaktiga. Det är bra och det känns modernt och hoppfullt. Den stora utmaningen nu gäller att man inte bara bjuder in utan själv både deltar och låter andra delta, att man skapar en VI-känsla från början så att det inte blir VI och ni andra får gärna vara med.

Man lägger upp bloggar och bjuder på kampanjverktyg. Moderata riksdagsmannen Göran Pettersson från Norrtälje är glad för att hans blogg ligger bland de mest lästa moderata bloggarna. Jag läser själv Görans blogg varje dag och gläds med honom. Jag skulle tro att min blogg också är en av de mest lästa moderata bloggarna, men den är inte en alltid medhållande broschyr kanske utan lite motvalls ibland, jag är dessutom bara förtroendevald i en kommun och int eriksdagsman. Kommer man att ta med min blogg på moderat.se som en av de mest lästa och uppdaterade bloggarna? Det skulle naturligtvis visa på att det finns en öppenhet att ta till sig kritik också och antingen gå i klinch med den eller ta till sig. För det är när man inte stannar i sin egen värld utan tar till sig av omvärlden som man växer och blir större och vidare. Tänk Piagets ackommodation, det räcker inte med att bara assimilera och köra på som vanligt. Det är inte som vanligt längre. De unga finns på nätet och de vill få respons precis som alla andra.

Hur som helst – det gläder mig att alliansen vill stärka sina band in för nästa val. Vågar man nu ta in vad omgivningen säger på allvar så har man verkligen allt att vinna. Här ska jobbas för en alliansregering men friheten att kritiskt granska den politiska scenen vill jag dock förbehålla mig även i fortsättningen. Självständighet och frihet är en viktig grund för utveckling.

(DN)
(SvD)

Andra som bloggar: Värmdöbloggen. Motpol tycker inte att nätet och alliansen hör ihop med tanke på hur allt utvecklat sig kring FRA-lagen. Jag tror/hoppas att det finns hopp. Är politiken rätt och folket fel undrar guero. Anders Mildner har samma synpunkt som jag. Obama är en sak, men FRA-lagen är närmare tillhands att dra lärdom av. Mårtensson tror att valet kommer attvinnas av bloggarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Allians på nätet eller inte spelar ingen roll.

FRA-lagen var droppen för mig, och rivs den inte upp så går min röst inte till Alliansen.

S och Mp har tillsammans gått ut med vallöften om att FRA-lagen skall rivas upp.

cnab sa...

De fyra partisekreterarnas SvD-artikel om nätets förträfflighet fick mig att tappa hakan. Inga har väl mer än dessa herrar och deras partier de senaste åren gjort allt för att via nätet snoka och kontrollera medborgarna. Innan dess var som bekant Bodström & Co. För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.

Anonym sa...

Hej karamell!
Håller med dig i mycket, men bloggare har i allmänhet en lite väl naiv syn på nätets förträfflighet. Ni verkar tro att bara för att ni själva är "ärliga", så har alla andra också en tydlig och ärlig avsändare. Så är det inte alls. Alla har sin egen agenda och alla är med automatik inte ärliga för det. (Nätvärlden har t.ex inte ett tydligt tryckfrihetsansvar som "gammelmedia".) Fördelen med nätet är dock, om man från start är kritiskt till det som skrivs, att man hela tiden kan ta in olika texter från olika håll och sedan bilda sig en egen uppfattning. Men tro inte att alla åsikter är sanna och riktiga för det! I diskussionens vågor verkar det dock framstå som om alla åsikter på nätet är riktiga, sanna och ärliga. Struntprat!

Anonym sa...

Bloggandet kan verkligen utveckla politiken. Dels får man ta del av kunskap och åsikter som man annars lätt sorterar bort. Det är särskilt intressant när bloggare hänvisar till tråkiga rapporter och fakta. Detta är ngt som vi borde se mer av, för att all "sanning" som finns ska nå folket, och inte populism ska styra valet av politik.

Lars-Erick Forsgren sa...

Man undrar, alliansens meriter är inte de bästa om man betänker dess attityd till internet och bloggare.

Ska de tysta oss? Och samtidigt starta en massiv kampanj typ partimegafoner? Enkelriktad "kommunikation".

Jag fruktar det värsta. Faktiskt.

Mary X Jensen sa...

Jag tror faktiskt och utgår ifrån att avsikterna är goda från allas håll.

Anonym sa...

Hej. du skriver så långt att mitt förkylda jag inte klarar av det. suck. vet inte om bloggandet av enskilda enstaka riksdagsmän kommer att göra dom mer öppna för folklig po
påverkan. jag vill ha en knapp som kan ge dom en inspirerande elstöt alternativt ge dom kicken (om man tex kommer upp i säg 5000 klick)

Mary X Jensen sa...

Mattias tycker du att jag skriver långt. Nu har jag i alla fall använt mellanrubriker ;-)

Anonym sa...

@13:25: Menar du att gammelmedia inte vinklar saker, och tom. ibland väljer att inte alls skriva om vissa saker?

/ --