söndag 5 oktober 2008

Blir det verkligen sämre för barnen...

Danskt riskkapitalbolag har köpt upp John Bauerkoncernen och då blir det återigen diskussioner om det är riktigt. Personligen har jag inga som helst problem med detta utan ser det snarast som en fördel att det kommer in friskt kapital i skolvärlden. Varför det i hela fridens namn skulle vara så oerhört fel att privata utövare tar hand om skolan kan jag inte förstå. Trots allt så är det upp till politikerna att sätt upp riktlinjer för vad som ska gälla för att en skolpeng överhuvudtaget ska utgå. Svårare än så är det faktiskt inte.

Det finns en övertro på att det offentliga ska klara av saker bäst i alla lägen, det är inte så. Allt som gör att pedagogiska metoder och skolor frigörs är av godo. Dagens skola är inte bra och den märkliga snuttifieringspolitik som bedrivs är inte heller särskilt kul. Det borde mer handla om vad man vill uppnå med en skola/ubildning än att ungarna ska ta av sig mössan inomhus om man säger så. Det senare tillhör detaljen ordning som man borde kunna sköta lokalt. Självklart ska det finnas lagar som stödjer lärarna att agera, men att beskriva det som skolpolitik vete sjutton. IMHO.

Skolan ska lära ungarna skriva, räkna och läsa och därifrån inspirera till ny kunskap som ger ungarna det verktyg de behöver för att klara sig i samhället och livet senare.

Svensson har ondgjort sig över penningströmmarna medan jag själv ser allt som kan förbättra skolan med blida ögon. De facto är att om det inte fungerar så dras skolpengen in och så är det inte mer med den saken. Kommunala skolor får lika mycket pengar till varje elev som privata får så jag ser det mer som att den kommunala skolan (som väl borde förstatligas igen) nu har världens chans att komma igen och bli mycket bättre, ändra attityden och inte se sig själva som stora förlorare. Det behöver inte alls vara så. Man kan rent av tänka sig att läraryrkets status kan öka genom att skolor börjar bedrivas som företag med allt positiva det kan innebära. Lägg i en växel och häng på nu.

(SvD)
(Sydsvenskan)
(SR)
SVD, HD, SMP,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vänstern kommer dock att säga att det är alldeles förskräckligt att någon gör vinst på skolan. Skattepengar som skickas direkt till de cigarrökande direktörernas fickor osv.

Det är märkligt att de inte kan tåla att någon som driver en verksamhet mer effektivt än det offentliga ska kunna belönas för det? Om friskolor generellt går med stora vinster så vore ju den naturliga reaktionen att minska skolpengen för att spara skattemedel, men nej de vill hålla allt i det offentligas regi och därigenom gömma ineffiktiviteten.

Mary X Jensen sa...

Den tanken har jag också varit inne på - om någon kan göra vinst på skolpengen så kanske den är för hög.

Jay sa...

Tjaa skolpengen är väl beräknad av kommunen utifrån de kommunala skolornas "behov" så...

Dessutom är den ju olika, i varje fall på gymnasiet, för olika program... och dessutom olika för varje kommun! Dvs. alla elever mantalsskrivna i en kommun och som går samma program får samma skolpeng.

Anonym sa...

Jag är egentligen generellt inte emot friskolor.
Men frågan är om reglerna är lika.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=449365

På sätt och vis så känns det lite fel att skattepengar går till företags vinster och kraven som ställs kan vara skrämmande låga.
I vissa skolor behöver man inte ens vara närvarande för att få godkänt.

Anonym sa...

Jag är ingen "vänster" och bedriver viss näringsverksamhet i perioder, men jag tycker det finns problem i frågan.

Om svensk obligatorisk skola med myndighetsutövning ytterst drivs av danskt investmentbolag finns uppenbara motsättningar. Enligt mig bör skolans huvudsakliga uppdrag vara att ha barns och ungdomars lärande i fokus. Om verksamheten ytterst drivs som näringsverksamhet torde ett självklart vinstintresse utgöra en spänning gentemot att i första hand låta ekonomiska medel gå till utökade resurser för elevernas vardag och lärande.

/Jonathan
blogg.lilliedahl.se